Nietypowy przepis na wątróbkę na słodko z malinami
Wątróbkę można przygotować na wiele sposobów. Przeważnie stawiamy na dodatki w postaci cebuli i jabłek. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by wątróbka została wzbogacona o kuszące maliny. Efekt powala na łopatki.
Nie da się ukryć, że wątróbka jest jednym z tych wyrobów mięsny, który często gości na naszych stołach. W każdym domostwie przygotowuje się ją odrobinę inaczej. Dziś sięgniemy po przepis na wyśmienitą wątróbkę z malinami.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Wątróbka z malinami podbije serca najbliższych
Z całą pewnością wątróbka zalicza się do grona potraw, które wywołują mieszane uczucia. Czasem można ją jednak przygotować w taki sposób, że nawet osoby nastawione do niej w negatywny sposób, spałaszują ją z miłą chęcią .
Wątróbka z dodatkiem malin sprosta wymaganiom nawet najbardziej wybrednych wielbicieli kulinariów. Fantastyczny smak to nie wszystko. Specjał dostarczy nam również cennych składników odżywczych. Jakiś czas temu wyjaśnialiśmy, która wątróbka jest najzdrowsza .
Przygotowanie wątróbki z malinami jest banalnie proste. Wystarczy postępować zgodnie z poniższą recepturą. Najpierw musimy zaopatrzyć się w niezbędne składniki . Co nam będzie potrzebne?
-
wątróbka
-
maliny
-
mąka kukurydziana
-
sól
-
pieprz kolorowy
-
masło klarowane
-
roszponka
-
rukola
Przepis na wątróbkę w niecodziennej odsłonie
Mięso myjemy i osuszany w papierowych ręcznikach. Możemy je podzielić na mniejsze kawałki. Smakołyk oprószamy mąką kukurydziana zmieszaną z solą . Każda wątróbka powinna być dokładnie przykryta tą mieszanką. Dzięki temu specjał będzie miał chrupiącą skórkę.
Wątróbkę smażymy na rozgrzanym maśle klarowanym. Na każdą stronę wystarczy około 5 minut. Warto wiedzieć, co zrobić, by nie wyszła gorzka . Podczas smażenia specjał doprawiamy zmielonym pieprzem. Mięsiwo zdejmujemy z ognia i wykładamy na ręczniki papierowe.
Maliny rozgniatamy widelcem. Kilka z nich warto zostawić w całości. Wątróbkę umieszczamy na talerzach i przystrajamy owocami. Dodatkowo otaczamy je rukolą i roszponka. Wątróbka w tej odsłonie dobrze smakuje z dodatkiem kaszy .
Canva / wideonet
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Ekspresowy przepis na smażoną cukinię w cieście naleśnikowym
-
Rewelacyjne ogórki kiszone po koreańsku - pokocha je cała rodzina
Źródło: Prześlij Przepis