Który rodzaj wątróbki jest najzdrowszy?
Wątróbka jest specjałem, który wzbudza mieszane uczucia. Jednak wielu smakoszy sięga po nią z miłą chęcią. Warto wiedzieć, która jest najzdrowsza. Okazuje się, że najlepiej wypada wątróbka cielęca i wołowa. Znajdziemy w nich wiele cennych składników odżywczych.
Nie da się ukryć, że wątróbka jest dosyć kontrowersyjnym specjałem. Jedni ją uwielbiają, a inni się są w stanie przełknąć nawet kęsa. Indywidualne preferencje nie zmieniają jednak faktu, że wątróbka zalicza się do zdrowych produktów spożywczych.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Jaka wątróbka jest najzdrowsza?
Wątróbka często gości na stołach smakoszy. Można przygotować ją na wiele sposobów. Jakiś czas temu wyjaśnialiśmy, jak usmażyć wątróbkę by nie była gorzka. Dziś skupimy się na zaletach tego specjału.
W sklepach możemy się natknąć na rozmaite rodzaje wątróbki. Najlepszym wyborem są podroby cielęce i wołowe. Najgorzej wypadają te pochodzące od zwierząt hodowanych przemysłowo. Mowa głównie o drobiu oraz świniach.
Wątróbka drobiowa i wieprzowa może zawierać więcej toksyn. Nie są one niebezpieczne dla zdrowia, jednak z pewnością lepiej ograniczać ich spożycie. W przypadku wątróbki cielęcej lub wołowej możemy się nimi nie przejmować.
Jakie sekrety skrywa wątróbka?
Nie od dziś wiadomo, że wątróbka jest bogactwem cennych składników odżywczych. Specjał jest źródłem wysokiej jakości białka. Możemy w nim się natknąć na liczne minerały i witaminy. Lista jest imponująca.
witamina A
witamina D
witamina E
witamina K
witamina B12
kwas foliowy
cholina
miedź
żelazo
cynk
glikogen
Niepozorna wątróbka może nas uchronić przed anemią, a oprócz tego pomoże nam zadbać o układ pokarmowy i nerwowy. Oczywiście nie oznacza to, że możemy ją jadać bez ograniczeń. Najlepiej sięgać po nią raz w tygodniu. Warto wiedzieć, jak przygotować wątróbkę, by nie była sucha.
Jak widać, wątróbka ma wiele zalet. Pamiętajmy jednak, by wybierać produkty najwyższej jakości. Bez dwóch zdań wpłyną one znacznie lepiej na nasz organizm. Nie można zapomnieć również o tym, że wątróbka jest względnie niedroga.
Canva / Saddako
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: Całkiem Zdrowo