Smakosze.pl
Wątróbka i zdrowie

Canva / Tatiana Volgutova

Który rodzaj wątróbki jest najzdrowszy?

5 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Wątróbka jest specjałem, który wzbudza mieszane uczucia. Jednak wielu smakoszy sięga po nią z miłą chęcią. Warto wiedzieć, która jest najzdrowsza. Okazuje się, że najlepiej wypada wątróbka cielęca i wołowa. Znajdziemy w nich wiele cennych składników odżywczych.

Nie da się ukryć, że wątróbka jest dosyć kontrowersyjnym specjałem. Jedni ją uwielbiają, a inni się są w stanie przełknąć nawet kęsa. Indywidualne preferencje nie zmieniają jednak faktu, że wątróbka zalicza się do zdrowych produktów spożywczych.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Jaka wątróbka jest najzdrowsza?

Wątróbka często gości na stołach smakoszy. Można przygotować ją na wiele sposobów. Jakiś czas temu wyjaśnialiśmy, jak usmażyć wątróbkę by nie była gorzka. Dziś skupimy się na zaletach tego specjału.

W sklepach możemy się natknąć na rozmaite rodzaje wątróbki. Najlepszym wyborem są podroby cielęce i wołowe. Najgorzej wypadają te pochodzące od zwierząt hodowanych przemysłowo. Mowa głównie o drobiu oraz świniach.

Wątróbka drobiowa i wieprzowa może zawierać więcej toksyn. Nie są one niebezpieczne dla zdrowia, jednak z pewnością lepiej ograniczać ich spożycie. W przypadku wątróbki cielęcej lub wołowej możemy się nimi nie przejmować.

Bigos z cukinii

Prosty przepis na bigos z cukinii

CZYTAJ DALEJ

Jakie sekrety skrywa wątróbka?

Nie od dziś wiadomo, że wątróbka jest bogactwem cennych składników odżywczych. Specjał jest źródłem wysokiej jakości białka. Możemy w nim się natknąć na liczne minerały i witaminy. Lista jest imponująca.

  • witamina A

  • witamina D

  • witamina E

  • witamina K

  • witamina B12

  • kwas foliowy

  • cholina

  • miedź

  • żelazo

  • cynk

  • glikogen

Niepozorna wątróbka może nas uchronić przed anemią, a oprócz tego pomoże nam zadbać o układ pokarmowy i nerwowy. Oczywiście nie oznacza to, że możemy ją jadać bez ograniczeń. Najlepiej sięgać po nią raz w tygodniu. Warto wiedzieć, jak przygotować wątróbkę, by nie była sucha.

Jak widać, wątróbka ma wiele zalet. Pamiętajmy jednak, by wybierać produkty najwyższej jakości. Bez dwóch zdań wpłyną one znacznie lepiej na nasz organizm. Nie można zapomnieć również o tym, że wątróbka jest względnie niedroga.

Wątróbka ma wiele zalet

Wątróbka ma wiele zalet

Canva / Saddako

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: Całkiem Zdrowo

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje w

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

pyzy na talerzu

Produkty

Z jakich ziemniaków robić pyzy?

Czytaj więcej >
gotowanie makaronu

Produkty

Jak gotować makaron, żeby się nie sklejał?

Czytaj więcej >
czosnek

Produkty

Jak powinno się kroić czosnek?

Czytaj więcej >
ogórki kiszone

Produkty

Co oznacza biały nalot na ogórkach kiszonych?

Czytaj więcej >
bluszczyk kurdybanek

Produkty

Niezwykłe zalety bluszczyku kurdybanka

Czytaj więcej >

Produkty

Lidl promuje niemarnowanie żywności

Czytaj więcej >