Nietypowy sposób Magdy Gessler na pyszny rosół
Bez rosołu nie może obejść się żadna rodzinna uroczystość ani spotkanie. Musi więc być wyborny. Dziś zdradzimy wam nietypowy sposób Magdy Gessler na pyszny rosół. Zobacz, na czym gotuje go słynne restauratorka, że zachwycają się nim bywalcy lokalu.
Dobry rosół powinien być esencjonalny i aromatyczny. Wpływ na to ma rodzaj i ilość użytego mięsa, warzyw i przypraw, a także czas ich gotowania. Rosół powinien być nagotowany, czyli gotować się przynajmniej 2-3 godziny, tak by było w nim duże stężenie składników smakowych i aromatów.
Nietypowy sposób Magdy Gessler na pyszny rosół
Magda Gessler często gotuje rosół na gęsinie. Mięso to jest smaczne i choć tłuste, to jednak bardzo zdrowe. By ugotować taki rosół, wcale nie musisz kupować całej gęsi. W sklepach coraz częściej sprzedawane są gęsie porcje rosołowe.
Składniki:
-
ok. 1 kg gęsiej porcji rosołowej
-
po 3-4 ziarna ziela angielskiego
-
2 listki laurowe
-
1 cebula
-
2 marchewki
-
2 pietruszki
-
mały por
-
kawałek korzenia selera
-
1-2 gałązki lubczyku lub pęczka natki pietruszki
-
sól, pieprz
Przygotowanie rosołu na gęsi
Mięso oczyść, opłucz, zalej 3-4 l zimnej wody. Gotuj na niedużym ogniu do czasu, aż się zagotuje. Zbierz wtedy szumowiny.
Do garnka wrzuć listki laurowe, ziarna ziela angielskiego, trochę soli i pieprzu. Gotuj na niedużym ogniu przy uchylonej pokrywce ok. godzinę.
Cebulę przekrój na pół, opiecz na suchej patelni. Marchew, pietruszkę, por i seler oczyść, dodaj do rosołu razem z lubczykiem. Rosół gotuj jeszcze 1-1,5 godziny.
Dopraw do smaku, wyjmij mięso, warzywa i przyprawy. Wywar możesz przecedzić. Podawaj z domowym makaronem i kawałkami mięsa.
Na naszej stronie znajdziecie więcej inspiracji na pyszny rosół. Zobaczcie, jak rosół gotuje Ewa Wachowicz , poznajcie też przepis na rosół z dodatkiem imbiru .
Źródło zdjęcia: canva/msan10
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: beszamel.se