Smakosze.pl
Rosół z imbirem

canva/eats3

Jesienny rosół z dodatkiem imbiru

25 Października 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Rosół jest najpopularniejszą i najbardziej lubianą, polską zupą. Uwielbiamy go za smak i prostotę przygotowania. Jego recepturę łatwo można zmodyfikować, dodając np. rozmaite przyprawy. Dziś zapraszamy was na jesienny rosół z dodatkiem imbiru.

Najsmaczniejszy jest rosół ugotowany na domowej kurze. Jest bardzo aromatyczny i esencjonalny. Można do niego też dodać trochę wołowiny, która zaostrzy nieco smak wywaru, a także nada mu bursztynowej barwy.

Na smak rosołu wpływają też warzywa i przyprawy. Tymi ostatnimi, bardzo łatwo jest odmienić smak wywaru. Jesienią i zimą warto dodać do rosołu rozgrzewające przyprawy. Dzięki nim zupa rozgrzeje nie tylko swoją temperaturą, ale też wartościowymi składnikami.

Jesienny rosół z dodatkiem imbiru

Składniki:

  • pół kury rosołowej

  • 1 cebula

  • 2 marchewki

  • 1 pietruszka

  • kawałek korzenia selera

  • kawałek pora

  • 2 ząbki czosnku

  • kawałek ok. 4 cm kłącza imbiru

  • curry

  • sól, pieprz

  • natka pietruszki

Powidła śliwkowe

Jak zrobić idealne powidła śliwkowe?

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie jesiennego rosołu

Kurę oczyść, opłucz, zalej zimną wodą. Dodaj opieczoną cebulę, obrane marchewki, pietruszkę, seler i por. Gotuj na niedużym ogniu, aż do zagotowania. Zdejmij szumowinę.

Dodaj trochę soli, pieprzu, gotuj na małym ogniu ok. 30 minut. Dodaj obrane i przekrojone ząbki czosnku, a także obrany kawałek imbiru. Gotuj na małym ogniu przy uchylonej pokrywce ok. 2,5 godziny.

Rosół dopraw do smaku curry, a także solą i pieprzem. Rosół podawaj z makaronem i ewentualnie kawałkami mięsa. Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki.

Na naszej stronie znajdziesz też inne przepisy na domowy rosół. Zobacz, jak rosół przygotowuje Anna Lewandowska, a także poznaj recepturę na rosół Magdy Gessler.

imbir

imbir

Źródło zdjęcia: canva/Lotusimages16

Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Slajd 1 z 7

ćwiartki kurczaka

Każdy lubi kurczaka

W wielu domach kurczak jest jednym z podstawowych mięs.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Uszka wigilijne Magdy Gessler

Przepisy

Najlepsze na świecie uszka wigilijne według samej Magdy Gessler

Czytaj więcej >

Przepisy

Pieczone kotlety z kalafiora - idealne na zdrowy obiad

Czytaj więcej >
Karp wigilijny Roberta Makłowicza

Przepisy

Nieziemsko pyszny karp wigilijny według Roberta Makłowicza

Czytaj więcej >
Lepienie pierogów z bezglutenowego ciasta będzie łatwe

Przepisy

Genialne ciasto na pierogi bez grama mąki pszennej

Czytaj więcej >
Surówka zimowa teściowej — specjał z czerwonej kapusty

Przepisy

Chrupiąca i soczysta zimowa surówka teściowej

Czytaj więcej >

Przepisy

Lekka zupa kalafiorowa bez mięsa

Czytaj więcej >