Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jesienny rosół z dodatkiem imbiru
Renata Materlińska
Renata Materlińska 25.10.2021 02:00

Jesienny rosół z dodatkiem imbiru

Rosół z imbirem
canva/eats3

Rosół jest najpopularniejszą i najbardziej lubianą, polską zupą. Uwielbiamy go za smak i prostotę przygotowania. Jego recepturę łatwo można zmodyfikować, dodając np. rozmaite przyprawy. Dziś zapraszamy was na jesienny rosół z dodatkiem imbiru.

Najsmaczniejszy jest rosół ugotowany na domowej kurze. Jest bardzo aromatyczny i esencjonalny. Można do niego też dodać trochę wołowiny, która zaostrzy nieco smak wywaru, a także nada mu bursztynowej barwy.

Na smak rosołu wpływają też warzywa i przyprawy. Tymi ostatnimi, bardzo łatwo jest odmienić smak wywaru. Jesienią i zimą warto dodać do rosołu rozgrzewające przyprawy. Dzięki nim zupa rozgrzeje nie tylko swoją temperaturą, ale też wartościowymi składnikami.

Jesienny rosół z dodatkiem imbiru

Składniki:

  • pół kury rosołowej

  • 1 cebula

  • 2 marchewki

  • 1 pietruszka

  • kawałek korzenia selera

  • kawałek pora

  • 2 ząbki czosnku

  • kawałek ok. 4 cm kłącza imbiru

  • curry

  • sól, pieprz

  • natka pietruszki

Przygotowanie jesiennego rosołu

Kurę oczyść, opłucz, zalej zimną wodą. Dodaj opieczoną cebulę, obrane marchewki, pietruszkę, seler i por. Gotuj na niedużym ogniu, aż do zagotowania. Zdejmij szumowinę.

Dodaj trochę soli, pieprzu, gotuj na małym ogniu ok. 30 minut. Dodaj obrane i przekrojone ząbki czosnku, a także obrany kawałek imbiru. Gotuj na małym ogniu przy uchylonej pokrywce ok. 2,5 godziny.

Rosół dopraw do smaku curry, a także solą i pieprzem. Rosół podawaj z makaronem i ewentualnie kawałkami mięsa. Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki.

Na naszej stronie znajdziesz też inne przepisy na domowy rosół. Zobacz, jak rosół przygotowuje Anna Lewandowska, a także poznaj recepturę na rosół Magdy Gessler.

imbir
imbir

Źródło zdjęcia: canva/Lotusimages16

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis

Zapraszamy na nasz Instagram