Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Pikantny rosół na nóżkach według przepisu Ewy Wachowicz
Adam Moskal
Adam Moskal 28.10.2021 02:00

Pikantny rosół na nóżkach według przepisu Ewy Wachowicz

Rosół Ewy Wachowicz
canva/Jakub Kapusnak, Foodiesfeed: instagram.com/ewawachowicz

Rosół jadany jest dosłownie na całym świecie, choć składniki oraz ich ilość mogą się różnić w zależności od regionu. Ewa Wachowicz przedstawiła recepturę na rosół gotowany na nóżkach, z mocnymi azjatyckimi wpływami. Wachowicz podaje go z papryczkami chili, świeżą kolendrą i sosem sojowym - taka zupa zniknie ze stołu w mgnieniu oka.

Rosół można sporządzić setkami metod, które często dają zupełnie różne rezultaty. Ewa Wachowicz zakochała się w delikatnie chińskiej wersji tego wywaru, który doskonale rozgrzewa w zimne jesienne dni, a także dostarcza mnóstwa pożytecznych wartości odżywczych.

Ugotowanie pokaźnego garnka takiego bulionu nie jest żadnym wyczynem, a brak konieczności doglądania go cały czas sprawia, że nawet zabiegane osoby mogą z powodzeniem cieszyć się smakiem azjatyckiego rosołu.

Przepis na rosół Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 600 g szpondra wołowego

  • 3 nóżki kurczaka

  • 3 skrzydełka

  • 3 marchewki

  • 3 pietruszki

  • poł selera

  • 1 por

  • 2 cebule

  • 4 liście laurowe

  • 6 ziaren ziela angielskiego

  • 3 ząbki czosnku

  • garść suszonych grzybów

  • 5 łyżek sosu sojowego

  • świeży lubczyk

  • 1 pomidor

  • natka pietruszki

  • papryczka chili

  • kolendra

  • 1 cytryna

Zacznij od włożenia mięs do garnka i zalania wodą, aż zostanie całkowicie przykryte. Postaw garnek na dużym palniku i ustaw go na pełną moc. Gdy woda zacznie się gotować, zmniejsz ogień i zbierz wszystkie szumowiny pływające na powierzchni.

Wszystkie warzywa dokładnie umyj pod bieżącą wodą, obierz ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki. Wrzuć je do gotującego się mięsa. Cebulę przed dodaniem do garnka opal nad palnikiem - dzięki temu rosół będzie miał intensywniejszy smak oraz kolor.

Po 30 minutach gotowania dopraw zupę liśćmi laurowymi, zielem angielskim, czosnkiem, suszonymi grzybami, lubczykiem i sosem sojowym. Dodaj pomidor i gotuj zupę przez kolejne 2 godziny pod przykryciem. Podawaj ją z makaronem ryżowym, siekanym chili, kolendrą, natką pietruszki oraz sokiem z cytryny. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej przepisów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się więcej o sposobie gotowania jarskich flaczków. Ten tekst zdradza przepis na wyborny rosół według Magdy Gessler.

Rosół

Źródło zdjęcia: canva/Mariha-kitchen, Getty Images

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: ewawachowicz

Zapraszamy na nasz Instagram