Pikantny rosół na nóżkach według przepisu Ewy Wachowicz
Rosół jadany jest dosłownie na całym świecie, choć składniki oraz ich ilość mogą się różnić w zależności od regionu. Ewa Wachowicz przedstawiła recepturę na rosół gotowany na nóżkach, z mocnymi azjatyckimi wpływami. Wachowicz podaje go z papryczkami chili, świeżą kolendrą i sosem sojowym - taka zupa zniknie ze stołu w mgnieniu oka.
Rosół można sporządzić setkami metod, które często dają zupełnie różne rezultaty. Ewa Wachowicz zakochała się w delikatnie chińskiej wersji tego wywaru, który doskonale rozgrzewa w zimne jesienne dni, a także dostarcza mnóstwa pożytecznych wartości odżywczych.
Ugotowanie pokaźnego garnka takiego bulionu nie jest żadnym wyczynem, a brak konieczności doglądania go cały czas sprawia, że nawet zabiegane osoby mogą z powodzeniem cieszyć się smakiem azjatyckiego rosołu.
Przepis na rosół Ewy Wachowicz
Składniki:
600 g szpondra wołowego
3 nóżki kurczaka
3 skrzydełka
3 marchewki
3 pietruszki
poł selera
1 por
2 cebule
4 liście laurowe
6 ziaren ziela angielskiego
3 ząbki czosnku
garść suszonych grzybów
5 łyżek sosu sojowego
świeży lubczyk
1 pomidor
natka pietruszki
papryczka chili
kolendra
1 cytryna
Zacznij od włożenia mięs do garnka i zalania wodą, aż zostanie całkowicie przykryte. Postaw garnek na dużym palniku i ustaw go na pełną moc. Gdy woda zacznie się gotować, zmniejsz ogień i zbierz wszystkie szumowiny pływające na powierzchni.
Wszystkie warzywa dokładnie umyj pod bieżącą wodą, obierz ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki. Wrzuć je do gotującego się mięsa. Cebulę przed dodaniem do garnka opal nad palnikiem - dzięki temu rosół będzie miał intensywniejszy smak oraz kolor.
Po 30 minutach gotowania dopraw zupę liśćmi laurowymi, zielem angielskim, czosnkiem, suszonymi grzybami, lubczykiem i sosem sojowym. Dodaj pomidor i gotuj zupę przez kolejne 2 godziny pod przykryciem. Podawaj ją z makaronem ryżowym, siekanym chili, kolendrą, natką pietruszki oraz sokiem z cytryny. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej przepisów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się więcej o sposobie gotowania jarskich flaczków. Ten tekst zdradza przepis na wyborny rosół według Magdy Gessler.
Źródło zdjęcia: canva/Mariha-kitchen, Getty Images
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: ewawachowicz