Smakosze.pl Przepisy Jaki jest najzdrowszy sposób podawania jajek?
pixabay/congerdesign i pixabay/almapapi

Jaki jest najzdrowszy sposób podawania jajek?

5 czerwca 2021
Autor tekstu: Jakub Kossakowski

Bez wątpienia jajka można uznać za produkt, którego nie powinno zabraknąć w większości kuchni. Wzbogacamy o nie rozmaite smakołyki. Mowa o daniach głównych, deserach i przekąskach. Jedną z najlepszych propozycji są jajka po wiedeńsku.

Jajka po wiedeńsku w wyjątkowej odsłonie

Nie da się ukryć, że jajka często goszczą na naszych stołach. Przeważnie sięgamy po nie w trakcie śniadania. Jakiś czas temu podzieliliśmy się niezawodnym przepisem na puszystą i kuszącą jajecznicę .

Tym razem pod lupę weźmiemy jajka po wiedeńsku. Powinien po nie sięgać każdy, kto chce zadbać o swoje zdrowie. Specjał dostarcza wielu cennych składników odżywczych. Mowa między innymi o wapniu, cynku, fosforze oraz żelazie .

Nie można również zapomnieć o witaminach A, D, E, K, PP oraz tych z grupy B. Jajka po wiedeńsku są lekkostrawne . Najlepiej przygotować je z dodatkiem octu oraz liści laurowych. Efekt powala na łopatki.

Jak przygotować przepyszne jajka po wiedeńsku?

Na początku jajka wbijamy do szklanek. Musimy zrobić to tak, by żółtko się nie rozpłynęło. W garnku zagotowujemy wodę razem z odrobiną octu i liściem laurowym. Kiedy mieszanka zawrze, zmniejszamy ogień .

Wodę mieszamy okrężnym ruchem tak, aby powstał wir. Następnie w jego środek wlewamy rozbite jajko . Smakołyk powinien być gotowy po koło 4 minutach. Domownicy będą zachwyceni taką propozycją kulinarną.

(Canva / Yana Gayvoronskaya)

Co z jajkami na miękko i na twardo?

Z całą pewnością jajka na miękko i na twardo również cieszą się sporą popularnością wśród smakoszy. Okazuje się, że druga z opcji może wywoływać wzdęcia i ma znacznie mniej składników odżywczych .

Jeśli lubisz jajka, najlepiej przyrządzaj je na miękko lub po wiedeńsku. Właśnie takie odsłony popularnego produktu pozwalają na lepsze przyswajanie witamin i minerałów . Oprócz tego nasz organizm szybciej je strawi.

Niektórzy obawiają się, że jajka nie powinny zbyt często gościć w naszej diecie. Eksperci wskazują, że można sięgać po nie praktycznie codziennie. Jakiś czas temu wspominaliśmy o tym, dlaczego warto jadać dwa jajka dziennie .

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ABC Zdrowie

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Jakub Kossakowski

Redaktor prowadzący serwisu Smakosze.pl. Fascynują mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy