Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Dieta > Dlaczego warto jeść 2 jajka dziennie?
Monika Dec
Monika Dec 16.05.2021 02:00

Dlaczego warto jeść 2 jajka dziennie?

jajka
canva/Linda Hughes Photography

Jajka to podstawowy składnik, który z pewnością znajduje się w naszej kuchni. Wiele osób zastanawia się, czy są one zdrowe. Słyszeliśmy w końcu wiele sprzecznych teorii na ich temat. Okazuje się jednak, że prawda może się spodobać wielu smakoszom

Czy jajka są zdrowe?

Słyszeliśmy wiele zaleceń dietetyków na temat jedzenia jajek. Okazuje się, że są one prawdziwą skarbnicą wielu bardzo cennych składników odżywczych. Zawierają one m.in. witaminy: A, E i grupy B oraz takie pierwiastki jak wapń, żelazo, selen oraz cynk.

Zawarty w jajkach selen pozytywnie wpływa na nasz układ odpornościowy jest on szczególnie pomocny w okresie jesienno - zimowych i wczesnowiosennym, gdy łatwo o infekcje, a nasza dieta jest uboga w cenne minerały.

Jajka zawierają także sporą dawkę luteiny, która ma niemal zbawienny wpływ na nasz wzrok, a także białka i przeciwutleniacze, które chronią nasze komórki przed starzeniem. W jakiej formie najlepiej spożywać jajka?

Ile można jeść jajek dziennie?

Specjaliście ze Światowej Organizacji Zdrowia pochylili się nad tematem ilości jedzonych jajek. Rekomendowana liczba to 3 dziennie, jednak już dwa zjedzone w ciągu dnia jajka mogą spowodować pozytywną zmianę w naszym organizmie.

Warto jednak pamiętać, że nie każda forma przyrządzenia jajek może być korzystna dla naszego organizmu. Zdecydowanie lepiej sięgnąć po te ugotowane na miękko lub na twardo niż usmażone. Ważne są również dodatki.

Z czym lepiej nie łączyć jajek?

Eksperci przestrzegają, aby nie łączyć jajek z rybami, ponieważ przez to zestawienie oba składniki tracą swoje cenne właściwości. Nie jest także polecane spożywanie tego składnika z ryżem, ponieważ taki miks jest zbyt ciężkostrawny.

Tagi: Jajka