Smakosze.pl
Jajecznica w cudownej odsłonie

Canva.com / 5second

Jak zrobić idealnie puszystą jajecznicę?

4 Maja 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Smakowita jajecznica niejednokrotnie przyprawiała nas o szybsze bicie serca. Nie bez powodu danie należy do grona najpopularniejszych propozycji śniadaniowych. Wielu smakoszy lubi, kiedy jajecznica jest puszysta. Taki efekt można osiągnąć za sprawą niepoz

Nie da się ukryć, że jajecznica jest kultową potrawą, której wyjątkowo ciężko się oprzeć. Nietrudno znaleźć osoby, które z miłą chęcią spałaszowałyby taki smakołyk. Jak sprawić, żeby była jeszcze bardziej puszysta?

Jajecznica będzie lepsza niż kiedykolwiek

Bez wątpienia jajecznica może zostać uznana za jedno z najbardziej podstawowych dań. Praktycznie każdy potrafi ją samodzielnie przygotować. Każdy robi to oczywiście odrobinę inaczej. Niedawno przedstawialiśmy przepis, w którym istotną rolę grało ziele angielskie.

Dla znacznej części smakoszy idealna jajecznica, to taka, która jest lekka i rozpływająca się w ustach. Puszystość dania z pewnością jest niezwykle pożądaną cechą. Okazuje się, że można osiągnąć taki efekt w bardzo prosty sposób.

Jajecznica wyjdzie znacznie bardziej puszysta, jeśli w trakcie jej przygotowania wykorzysta się mleko. Można znaleźć je w praktycznie każdej kuchni. W związku z tym wypróbowanie tej receptury nie wymaga nawet wizyty w sklepie.

Przepis na jajecznicę w puszystej odsłonie jest banalnie prosty i każdy z pewnością sobie z nim poradzi. Smakołyk wzbogacimy o kilka pysznych dodatków. Na początku musimy zaopatrzyć się w niezbędne składniki. Co dokładnie będzie nam potrzebne?

  • 5 jajek

  • 100 ml mleka

  • pół cebuli

  • pęczek szczypiorku

  • pomidor

  • sól

  • pieprz

  • masło

(Canva / Amarita)

Puszysta jajecznica, która zachwyca smakiem

Na początku myjemy jajka i sprawdzamy, czy są świeże. Jakiś czas temu wspominaliśmy o metodach, które pozwalają to określić. Jajka rozbijamy do miseczki i mieszamy. Powinniśmy otrzymać w miarę jednolitą masę jajeczną.

Jajka wzbogacamy o mleko. Dzięki niemu nasza jajecznica będzie niezwykle puszysta. Jeśli nie mamy pod ręką mleka, to możemy wykorzystać wodę gazowaną. Mieszankę wzbogacamy o drobno posiekany szczypiorek.

Na patelnie rozgrzewamy masło i przesmażamy na nim cebulę. Następnie dodajemy do niej drobno posiekanego pomidora. Całość zalewamy masą jajeczną. Ciągle ją mieszamy. To również wpłynie na puszystość naszego dania.

Jajecznica jest już gotowa. Wystarczy, że doprawimy ją solą i pieprzem. Nie zaszkodzi dodać do niej także wędzonej papryki. Taka propozycja śniadaniowa z pewnością zachwyci domowników. Prośby o dokładkę są normą.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Wyborny makaron z pomidorami z puszki

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na słynne cepeliny z mięsem

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędna jajecznica z rydzami

Czytaj więcej >

Przepisy

Zupa ogórkowa bez śmietany

Czytaj więcej >

Przepisy

Niezawodny przepis Kuronia na knedle ze śliwkami

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na kultowe kopytka

Czytaj więcej >