Niezawodny patent na idealny tatar
Befsztyk tatarski zwany popularnie tatarem jest przystawką serwowaną na różnych uroczystościach. Jednak jest na tyle prosty do przygotowania, że może pojawić się na naszym stole i bez wyjątkowej okazji. Poznaj niezawodny patent na idealny tatar.
Na tatar przeznacza się najświeższe i najlepszej jakości, delikatne mięso wołowe. Jest to zazwyczaj polędwica, którą można też zastąpić ligawą czy wołowym udźcem. Mięso powinno się drobno posiekać, chociaż coraz częściej tatar robi się z mięsa mielonego.
Gdy mięso jest już odpowiednio rozdrobnione, czas na doprawienie go. I tu zazwyczaj w grę wchodzi sól, pieprz i olej, a także dodatki w postaci żółtka, cebuli i konserwowych ogórków. Jednak tak naprawdę, to czym doprawisz tatar, zależy od twoich upodobań smakowych.
Niezawodny patent na idealny tatar
Mięso powinno być na tyle mocno rozdrobnione, by połączyło się w jedną masę. Zadanie to może ułatwić dodatek 1-2 łyżek zimnej wody. Dzięki temu tatar nabierze też odpowiedniej soczystości i kleistości.
Składniki na 2 porcje:
-
25 dag polędwicy wołowej lub ligawy
-
2 żółtka
-
2 łyżki zimnej wody
-
1-2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
-
1-2 łyżeczki sosu worcestershire lub sosu sojowego
-
1 cebulka cukrowa
-
2 ogórki konserwowe
-
sól, świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie tatara
Polędwicę opłucz, osusz, drobno posiekaj lub przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa. Dodaj do niej żółtka, wodę, oliwę z oliwek i sos worcestershire. Dokładnie wyrób mięsną masę.
Cebulkę obierz, pokrój w drobną kostkę. Ogórki konserwowe obierz jeśli mają grubą skórkę, pokrój je w małą kostkę. Cebulę i ogórki dodaj do mięsa, dopraw solą i pieprzem, dokładnie wyrób.
Mięso podziel na dwie równe części, z każdej uformuj kształtną porcję (możesz w tym celu np. wyłożyć małą miseczkę folią spożywczą, a potem napełnić ją mięsną masą i wyjąć na talerzyk).
Jeśli chcesz, każdą porcję tatara możesz podać z żółtkiem. Zrób tylko w tatarze wgłębienie, by żółtko nie spłynęło. Tatar podawaj z posiekaną cebulką, ogórkiem konserwowym czy kaparami. Tatar świetnie smakuje podany z grzanką lub świeżą bagietką.
Na naszej stronie znajdziesz też przepis na tatar według Magdy Gessler , a także przepis na tatar z łososia.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Zaskakująca szarlotka z antonówką. Swój smak zawdzięcza 1 nietypowemu składnikowi
-
Maślankowe ciasto na pierogi z 2 składników. Łatwiej zrobić się go nie da
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: kuchniaagaty