Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Tatar z łososia: polska odpowiedź na sushi
Hoff Emil
Hoff Emil 25.03.2022 22:49

Tatar z łososia: polska odpowiedź na sushi

Tatar z łososia: polska odpowiedź na sushi
Pixabay.com

Tatar z łososia: cuda z surową rybą

Tatar z łososia to potrawa, której siła tkwi w smaku świeżej, surowej ryby, bez wcześniejszego dodatku soli czy pieprzu.

Surowa ryba to specjalność Japończyków, którzy podbili świat swoim sushi. Choć dawniej na surowe mięso patrzono u nas z rezerwą, dziś japońskie specjały przyzwyczaiły nas już do tego, że ryba bez żadnych dodatków czy termicznej obróbki też może być pyszna. Nastały dobre czasy dla tatara z łososia – prostego w przygotowaniu, zdrowego i pysznego dania, które każdy może łatwo dopasować do własnych gustów.

Tatar z łososia: dla kogo?

Tatar z łososia to pyszne i proste w przygotowaniu danie dla każdego. Nie jest kaloryczny, nie zawiera glutenu, można za to dodać do niego niemal wszystko, co lubią nasi goście czy my sami. Tatar z łososia, dzięki swojej prostocie, daje pole do eksperymentów kulinarnych, które rzadko dają złe efekty.

Tatar z łososia: na jaką okazję?

Tatar z łososia to świetna przekąska i lekki, zdrowy posiłek bez nadmiaru tłuszczów i węglowodanów. Nada się na poczęstunek imprezowy, dodatek do obiadu, na kanapki i na lunch.

Tatar z łososia: ile kalorii?

Tatar z łososia sam w sobie jest zdrowy i niskokaloryczny. Jeśli bardzo dbamy o linię lub jesteśmy na ścisłej diecie, nie powinniśmy jeść tatara z łososia na białym chlebie z masłem, tylko w postaci surowej – mięsnych kulek.

Tagi: