Tatar z łososia: polska odpowiedź na sushi
Tatar z łososia: cuda z surową rybą
Tatar z łososia to potrawa, której siła tkwi w smaku świeżej, surowej ryby, bez wcześniejszego dodatku soli czy pieprzu.
Surowa ryba to specjalność Japończyków, którzy podbili świat swoim sushi. Choć dawniej na surowe mięso patrzono u nas z rezerwą, dziś japońskie specjały przyzwyczaiły nas już do tego, że ryba bez żadnych dodatków czy termicznej obróbki też może być pyszna. Nastały dobre czasy dla tatara z łososia – prostego w przygotowaniu, zdrowego i pysznego dania, które każdy może łatwo dopasować do własnych gustów.
Tatar z łososia: dla kogo?
Tatar z łososia to pyszne i proste w przygotowaniu danie dla każdego. Nie jest kaloryczny, nie zawiera glutenu, można za to dodać do niego niemal wszystko, co lubią nasi goście czy my sami. Tatar z łososia, dzięki swojej prostocie, daje pole do eksperymentów kulinarnych, które rzadko dają złe efekty.
Tatar z łososia: na jaką okazję?
Tatar z łososia to świetna przekąska i lekki, zdrowy posiłek bez nadmiaru tłuszczów i węglowodanów. Nada się na poczęstunek imprezowy, dodatek do obiadu, na kanapki i na lunch.
Tatar z łososia: ile kalorii?
Tatar z łososia sam w sobie jest zdrowy i niskokaloryczny. Jeśli bardzo dbamy o linię lub jesteśmy na ścisłej diecie, nie powinniśmy jeść tatara z łososia na białym chlebie z masłem, tylko w postaci surowej – mięsnych kulek.