Tatar z łososia: polska odpowiedź na sushi
Pixabay.com

Tatar z łososia: polska odpowiedź na sushi

Tatar z łososia to proste i pyszne danie z surowego mięsa ryby. Każdy może wybrać swoje dodatki i stworzyć idealny tatar z łososia dla siebie i rodziny. Poznaj prosty i szybki przepis na tatar z łososia!

Tatar z łososia: cuda z surową rybą

Tatar z łososia to potrawa, której siła tkwi w smaku świeżej, surowej ryby, bez wcześniejszego dodatku soli czy pieprzu.

Surowa ryba to specjalność Japończyków, którzy podbili świat swoim sushi. Choć dawniej na surowe mięso patrzono u nas z rezerwą, dziś japońskie specjały przyzwyczaiły nas już do tego, że ryba bez żadnych dodatków czy termicznej obróbki też może być pyszna. Nastały dobre czasy dla tatara z łososia – prostego w przygotowaniu, zdrowego i pysznego dania, które każdy może łatwo dopasować do własnych gustów.

Tatar z łososia: dla kogo?

Tatar z łososia to pyszne i proste w przygotowaniu danie dla każdego. Nie jest kaloryczny, nie zawiera glutenu, można za to dodać do niego niemal wszystko, co lubią nasi goście czy my sami. Tatar z łososia, dzięki swojej prostocie, daje pole do eksperymentów kulinarnych, które rzadko dają złe efekty.

Tatar z łososia: na jaką okazję?

Tatar z łososia to świetna przekąska i lekki, zdrowy posiłek bez nadmiaru tłuszczów i węglowodanów. Nada się na poczęstunek imprezowy, dodatek do obiadu, na kanapki i na lunch.

Tatar z łososia: ile kalorii?

Tatar z łososia sam w sobie jest zdrowy i niskokaloryczny. Jeśli bardzo dbamy o linię lub jesteśmy na ścisłej diecie, nie powinniśmy jeść tatara z łososia na białym chlebie z masłem, tylko w postaci surowej – mięsnych kulek.

Tatar z łososia: trudność

Tatar z łososia to potrawa prosta w przygotowaniu, nie wymaga umiejętności obsługi żadnych skomplikowanych urządzeń kuchennych ani znajomości tajników chemii spożywczej.

Tatar z łososia: czas na przygotowanie

Tatar z łososia przygotowuje się bardzo szybko. Sprawny kucharz pokroi i doprawi łososia w kilka-kilkanaście minut. Tradycja nakazuje jednak schłodzić tatara, co może wydłużyć czas oczekiwania na potrawę do ok. 1 godziny.

Tatar z łososia: składniki (na 2 porcje)

Łosoś świeży – ok. 300 g

Sól – 1/3 łyżeczki

Pieprz – 1/3 łyżeczki

Sok z połówki cytryny

Cebula szalotka – 1 sztuka

Tatar z łososia: składniki opcjonalne

Kapary – wedle uznania, w osobnym naczyniu

Koperek – kilka posiekanych gałązek

Cebulka dymka – 1 sztuka

Ogórek kiszony – 2 sztuki

Posiekany por – wedle uznania

Marynowane grzyby – wedle uznania

Olej roślinny lub oliwa z oliwek – 3 łyżeczki

Chrzan – łyżeczka

Sos Tabasco lub sojowy – 1/3 łyżeczki

Tatar z łososia: potrzebne przybory

Tatar z łososia to prosta potrawa, wymagająca tylko prostych narzędzi – noża do posiekania rybiego mięsa, widelca do mieszania masy (można to też zrobić palcami), ewentualnie maszynki do mielenia.

Tatar z łososia: przygotowanie ryby

Żeby zrobić tatar z łososia, trzeba odpowiednio przygotować samą rybę. Na szczęście nie jest to trudne – siła tatara z łososia leży przecież w prostocie i smaku surowego rybiego mięsa.

Łososia myjemy pod bieżącą wodą, a potem osuszamy, co najłatwiej zrobić przy pomocy kuchennych ręczników z chłonnego papieru. Interesuje nas wyłącznie mięso łososia, więc z ryby trzeba zdjąć skórę i wyjąć ości. Jeśli mamy szczęście i kręgosłup łososia jest nienaruszony, możemy wyjąć go ostrożnie płynnym ruchem – wyjdzie z mięsa wraz z większością ości, co oszczędzi nam dłubania.

Kiedy mięso jest już oddzielone od skóry i kości, pozostaje na je dokładnie posiekać lub zmielić w maszynce.

Tatar z łososia: przygotowanie masy mięsnej

Tatar to zasadniczo plastyczna masa z mięsa, którą można niemal dowolnie kształtować wedle gustów i fantazji, a co najważniejsze – dowolne doprawiać.

Tatar z łososia cechuje prostota i tradycyjnie niewiele się do mięsa dodaje – cebulę, szczyptę soli, szczyptę pieprzu. Możemy dodać także sok z cytryny. Po dodaniu do rybiego mięsa wszystkich przypraw i składników, dokładnie mieszamy wszystko aż do uzyskania względnie jednolitej masy.

Tatar z łososia: dekoracja i podanie

Ponieważ mięso na tatara da się kształtować, można popuścić wodze fantazji i zaskoczyć gości czymś niebanalnym, np. porcjami tatara z łososia urobionymi na kształt ryby. Tradycyjnie jednak w z mięsa utacza się po prostu kulki, które można dodatkowo ozdobić np. koperkiem czy listkami natki pietruszki, albo drobno posiekaną cebulą.

Tatara z łososia zazwyczaj podaje się schłodzonego. Po ok. godzinie spędzonej w lodówce kulki mięsne z tatara z łososia są już stężałe, zachowują swój kształt i nie lepią się do palców.

Kulki tatara z łososia dobrze prezentują się np. na liściach sałaty. Tatar z łososia świetnie smakuje na kanapkach. Dobrze komponuje się z majonezem. Ponieważ jest z łososia, dobrze też pasuje do innych owoców morza, np. krewetek, raków czy ryb.

Tatar z łososia: urozmaicenia

Tatar z łososia daje niemal niewyczerpane możliwości do urozmaiceń. Wystarczy zastanowić się, jakie dodatki lubimy czuć w mięsie, i dosypać je do poszatkowanej ryby. Popularnym składnikiem tatara z łososia są np. ogórki kiszone, kapary, koper, drobno siekany por, marynowane grzyby czy dodatkowa cebula. Do masy często dodaje się także kilka łyżeczek oleju, by zwiększyć jej plastyczność i walory smakowe. Niektórzy dodają nawet chrzan czy sos tabasco albo sojowy.

Jeśli nie wiemy, jakie preferencje smakowe mają nasi goście, możemy podać dodatki w osobnych naczynkach, tak by każdy mógł doprawiać swego tatara z łososia wedle uznania.

Następny artykuł