Smakosze.pl Przepisy Niezawodny przepis Kuronia na knedle ze śliwkami
canva/badmanproduction

Niezawodny przepis Kuronia na knedle ze śliwkami

19 października 2021

Śliwki wciąż są dostępne na naszych targowiskach. Warto się w nie zaopatrzyć i przygotować pyszne knedle, które zachwycą delikatnie słodkim i korzennym smakiem. Zdradzamy niezawodny przepis Jakuba Kuronia, z którego wyjdą najlepsze pod słońcem.

Przepis na słodkie knedle ze śliwkami

Składniki:

  • 700 g ugotowanych ziemniaków

  • 250 g mąki pszennej

  • 1 jajo

  • 300 g śliwek, najlepiej węgierek

  • 200 g śmietany 18%

  • ½ łyżeczki soli

  • drobny cukier

Przygotowanie:

Śliwki myjemy, przekrawamy na połówki i pozbawiamy pestek. Ostudzone, przeciśnięte przez praskę ziemniaki łączymy z jajem, mąką pszenną i solą. Powoli wyrabiamy ciasto , aż do połączenia składników.

Może się tak zdarzyć, że ciasto będzie zbyt mokre — wtedy dosypujemy odrobinę mąki. Z ciasta formujemy wałek o średnicy 5 cm i kroimy go na dwucentymetrowe plastry. Następnie każdy z nich spłaszczamy, a na środku tak powstałego placuszka kładziemy połówkę śliwki .

Owoc oprószamy cukrem, zlepiamy brzegi ciasta i formujemy kulkę. Gotowe knedle odkładamy na deskę pokrytą cieniutką warstwą mąki. W garnku zagotowujemy dużą ilość osolonej wody.

Gotujemy nasze kulki ze śliwką przez około 5 minut od momentu, gdy wypłyną na powierzchnię. Po tym czasie wyjmujemy je z wody przy pomocy łyżki cedzakowej. Podajemy ze słodką śmietaną i cynamonem lub kardamonem.

Sprawdźcie inne nasze przepisy na knedle. Szczególnie polecamy te grzybowe z kurkami oraz jarskie z twarogiem z przepisu Karola Okrasy. Smacznego.

Knedle śliwkowe na talerzu
Knedle śliwkowe na talerzu

Źródło zdjęcia: canva/grafvision

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuron

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy