Niezawodny przepis na kultowe kartacze
Danie widoczne na powyższym zdjęciu bywa określane mianem kartaczy lub cepelinów. Specjał jest charakterystyczny dla kuchni północno-wschodniej Polski. Jednak dawniej cieszył się popularnością w całym kraju. Kartacze można przygotować w bardzo prosty sposób.
Kultowe kartacze niejednokrotnie przyprawiały smakoszy o szybsze bicie serca. Nie bez powodu wspominane są przez wielu wielbicieli kulinariów z nutą nostalgii. Nic nie stoi na przeszkodzie, by przyrządzić je samodzielnie.
Kartacze jak za dawnych lat
Nie da się ukryć, że specjały takie jak kartacze są współcześnie nieco zapomniane. Z pewnością warto je sobie odświeżyć. Wszakże specjał wyróżnia się niepowtarzalnym smakiem, który na długo pozostaje w pamięci .
Jakiś czas temu na naszym portalu gościł przepis na babcine pyzy ziemniaczane . Dziś sięgniemy po recepturę na uwielbiane kartacze. Przepis zaskakuje prostotą i każdy powinien sobie z nim poradzić. Czego będziemy potrzebować?
-
1 kg surowych startych ziemniaków
-
300 g ugotowanych ziemniaków
-
300 gramów
-
500 g mięsa mielonego
-
30 g bułki tartej
-
2 żółtka
-
duża cebula
-
45 ml oleju
-
7 g majeranku
-
7 g pieprzu ziołowego
-
odrobina soli
Prosty przepis na kartacze z mięsem
Na początku starte ziemniaki odstawiamy na 15 minut. W tym czasie powinny wytrącić skrobię. Wybieramy ją z soków i mieszamy z rozdrobnionymi bulwami. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę . Oba składniki łączymy ze sobą i żółtkami. Wyrabiamy z nich jednolite ciasto.
Cebulę siekamy i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy do niej mięso mielone, przyprawy oraz bułkę tartą. Warto nadmienić, że nadzienie kartaczy wcale nie musi być mięsne . Równie dobrze możemy wykorzystać kapustę lub grzyby. Wówczas nasz specjał będzie nie lada pokusą dla jaroszy. Niedawno przedstawialiśmy przepis na bezmięsne gołąbki .
Ciasto dzielimy na mniejsze porcje. W każdej z nich na środku umieszczamy farsz. Formujemy podłużne kartacze. To właśnie ich kształt sprawił, że zamienną nazwą są również cepeliny. Smakołyki gotujemy we wrzątku przez około 10 minut.
Canva / arfo
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Doskonałe roladki ze schabu z włoską kapustą. Przysmak dla całej rodziny
-
Delikatny i lekki fit przepis na pieczonego kurczaka. Zdrowo i smacznie
Źródło: Przepisy.pl