Prosty przepis na wyborne bezmięsne gołąbki
Klasyczna wersja gołąbków z kapusty ma mięsno-ryżowy farsz. Jeśli jednak nie macie dziś ochoty na mięso, bez problemu możecie je zastąpić soczewicą. Gołąbki wyjdą równie pożywne i smaczne, a z pewnością zdrowsze.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Prosty przepis na wyborne bezmięsne gołąbki
Nawet jeśli lubicie mięso nie zawsze macie na nie chęć. Zresztą mięsa nie powinniście jeść zbyt często i zbyt dużo. Dlatego nasz przepis na bezmięsne gołąbki jest idealny i dla odmiany smakowej i dla zdrowia. Oto przepis na doskonałe, jarskie gołąbki.
Składniki:
kapusta włoska, ewentualnie biała
10 dag ryżu
10 dag czerwonej soczewicy
3 łyżki kaszy jęczmiennej
1 cebula
1 łyżka masła
1 marchewka
20 dag pieczarek
1 jajko
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1,5 l bulionu warzywnego
mały koncentrat pomidorowy
łyżka sosu sojowego
2 łyżki oleju
czubata łyżka mąki
słodka, mielona papryka
ostra, mielona papryka
kurkuma
zioła prowansalskie
sól, pieprz
posiekany koperek do posypania
Przygotowanie bezmięsnych gołąbków
Kapustę oczyść z wierzchnich liści. Ostrym nożem wykrój głąb, umieść ją w dużym garnku wycięciem do dołu. Zalej wodą, zagotuj, gotuj na małym ogniu ok. 10 minut. Wyjmij ją z garnka, osącz i wystudź.
Ryż ugotuj na sypko w lekko osolonym wrzątku, odlej nadmiar wody, przemieszaj i odstaw do wystygnięcia. Soczewicę opłucz, wsyp na szklankę wrzątku, posól. Gotuj ją ok. 10 minut. Dopraw papryką i kurkumą, wymieszaj i przestudź. Ryż połącz z soczewicą i suchą kaszą.
Cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na maśle. Dodaj startą na dużych oczkach marchewkę i pieczarki, przesmaż je, jednocześnie mieszając. Oprósz solą i pieprzem, smaż, aż odparuje cały płyn. Przestudź, wymieszaj z posiekaną natką, dodaj do reszty farszu. Wymieszaj z jajkiem, dopraw.
Kapustę podziel na pojedyncze liście. Z każdego zetnij zgrubiały nerw. Na każdym liściu kładź porcję farszu i formuj podłużne gołąbki. Naczynie żaroodporne wyłóż połową pozostałych liśćmi kapusty, ułóż na nich gołąbki.
W niedużym garnku rozgrzej olej, przesmaż na nim mąkę. Niech się lekko zarumieni. Wlej część gorącego bulionu, dokładnie rozmieszaj. Cały czas mieszając, wlewaj pozostały bulion, zagotuj. Dodaj koncentrat pomidorowy, dopraw sosem sojowym, ziołami, solą i pieprzem.
Gorącym sosem zalej gołąbki, przykryj je pozostałymi liśćmi i pokrywą. Piecz ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. Potem zdejmij pokrywę i piecz gołąbki jeszcze 30 minut. Przed podaniem gołąbki posyp posiekanym koperkiem.
Źródło zdjęcia: canva/ Karisssa
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: kwestiasmaku