Babciny sposób na pyzy ziemniaczane
Pyzy są klasyką, za którą większość Polaków wręcz szaleje. Ich konsystencja i smakowity farsz są po prosty zbyt dobre. Nasze babcie doskonale wiedziały jak lepić idealne pyzy. Wystarczy, że zwilżysz dłonie, wówczas ciasto nie będzie się do nich przyklejać
Pyzy ziemniaczane są nie tylko wyjątkowo pyszne - po zjedzeniu kilku takich kulek, szybko odczuwa się duże nasycenie, co jest ciasta zrobionego na bazie ziemniaków. Swój wkład ma także okrasa z cebulki i skwarek.
Ogromną zaletą tych pyz jest łatwość wykonania. Każdy wręcz może spróbować swoich sił w kuchni, lepiąc smaczne kluchy. Co więcej, koszt zakupu składników potrzebnych do ich zrobienia jest tak mały, że stanowią świetny posiłek na budżetowe gotowanie.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na domowe pyzy z ziemniakami
Chcesz ugotować szybki i prosty obiad? Sprawdź ten artykuł, w którym uczymy, jak zrobić oszałamiająco pyszną kremową napoleonkę bez pieczenia. W tym tekście z kolei zdradzamy sposób na pyszne placki z kukurydzy z puszki.
Składniki:
1,5 kg ziemniaków
pół szklanki mąki pszennej
pół szklanki mąki ziemniaczanej
sól
pieprz
Zacznij od dokładnego umycia ziemniaków i obrania ich ze skórki. Połowę pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć do wody. Ugotuj je do całkowitej miękkości i gdy są jeszcze ciepłe, przeciśnij je przez praskę.
Resztę kartofli zetrzyj na tarce i odciśnij je z nadmiaru wody. Dodaj do nich gotowane ziemniaki, oba rodzaje mąki, sól oraz pieprz. Zagnieć masę, aż uzyskasz odpowiednią konsystencję.
Wilgotnymi dłońmi formuj pyzy z ciasta i przekładaj je do wrzącej i osolonej wody. Gotuj je przez kilka minut. Podawaj ze skwarkami oraz podsmażoną cebulką. Smacznego.
Źródło: canva/kabVisio, Getty Images Pro
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: beszamel.se.pl