Smakosze.pl
Pyzy

canva/Piotr Krzeslak, Getty Images

Babciny sposób na pyzy ziemniaczane

29 Sierpnia 2021

(Ostatnia zmiana: 8 Września 2021)

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Pyzy są klasyką, za którą większość Polaków wręcz szaleje. Ich konsystencja i smakowity farsz są po prosty zbyt dobre. Nasze babcie doskonale wiedziały jak lepić idealne pyzy. Wystarczy, że zwilżysz dłonie, wówczas ciasto nie będzie się do nich przyklejać

Pyzy ziemniaczane są nie tylko wyjątkowo pyszne - po zjedzeniu kilku takich kulek, szybko odczuwa się duże nasycenie, co jest ciasta zrobionego na bazie ziemniaków. Swój wkład ma także okrasa z cebulki i skwarek.

Ogromną zaletą tych pyz jest łatwość wykonania. Każdy wręcz może spróbować swoich sił w kuchni, lepiąc smaczne kluchy. Co więcej, koszt zakupu składników potrzebnych do ich zrobienia jest tak mały, że stanowią świetny posiłek na budżetowe gotowanie. 

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na domowe pyzy z ziemniakami

Chcesz ugotować szybki i prosty obiad? Sprawdź ten artykuł, w którym uczymy, jak zrobić oszałamiająco pyszną kremową napoleonkę bez pieczenia. W tym tekście z kolei zdradzamy sposób na pyszne placki z kukurydzy z puszki.

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków

  • pół szklanki mąki pszennej

  • pół szklanki mąki ziemniaczanej

  • sól

  • pieprz

Zacznij od dokładnego umycia ziemniaków i obrania ich ze skórki. Połowę pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć do wody. Ugotuj je do całkowitej miękkości i gdy są jeszcze ciepłe, przeciśnij je przez praskę.

Sałatka jarzynowa

Sałatka jarzynowa inaczej - z dodatkiem śledzia oraz buraka

CZYTAJ DALEJ

Resztę kartofli zetrzyj na tarce i odciśnij je z nadmiaru wody. Dodaj do nich gotowane ziemniaki, oba rodzaje mąki, sól oraz pieprz. Zagnieć masę, aż uzyskasz odpowiednią konsystencję.

Wilgotnymi dłońmi formuj pyzy z ciasta i przekładaj je do wrzącej i osolonej wody. Gotuj je przez kilka minut. Podawaj ze skwarkami oraz podsmażoną cebulką. Smacznego.

Pyzy

Źródło: canva/kabVisio, Getty Images Pro

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?



Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Zapraszamy na nasz Instagram

Źródło: beszamel.se.pl

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Jajecznica na patelni

Przepisy

Jak zrobić jajecznicę z płynnym żółtkiem?

Czytaj więcej >

Przepisy

Kultowy przepis na sos węgierski do placków ziemniaczanych

Czytaj więcej >
faszerowane pieczarki

Przepisy

Proste, tanie i smaczne faszerowane pieczarki - cudowna przekąska dla całej rodziny

Czytaj więcej >

Przepisy

Idealna na zimowy obiad zupa brokułowo- serowa

Czytaj więcej >
kotlety z kurczaka

Przepisy

Lepsze niż schabowe i mielone razem wzięte cudne kotlety słoneczne

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędna wołowina po chińsku - powiew Azji w Twojej kuchni

Czytaj więcej >