Niezawodny przepis na pierogi przemyskie z kaszą i ziemniakami
Pierogi są polską specjalnością. Lubimy je robić, ale też jeść. Najpopularniejsze są pierogi gotowane, jednak smakosze cenią sobie również pierogi pieczone czy smażone. Dziś podamy wam niezawodny przepis na pierogi przemyskie z kaszą i ziemniakami. Takie połączenie może wywołać kontrowersje. Wszakże zazwyczaj oba produkty nie idą ze sobą w parze. Jednak farsz zachęci do zajadania nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Pierogi w takim wydaniu przyciągają apetycznym wyglądem, a gdy już ich spróbujecie, nie pożałujecie.
Klasyczne pierogi robi się z ciasta pierogowego, czyli podobnego do ciasta na makaron. To ciasto najbardziej lubi być gotowane, bo wtedy jest miękkie i delikatne. Jeśli jednak chcecie spróbować bardziej puszystych pierogów, przygotujcie pieczone pierogi z ciasta drożdżowego. Są doskonałe na kolację lub na przekąskę.
Niezawodny przepis na pierogi przemyskie z kaszą i ziemniakami
Składniki: na ciasto:
-
50 dag mąki pszennej
-
2 jajka
-
5 dag masła
-
1 szklanka mleka
-
1 łyżeczka soli
-
duża szczypta cukru
-
3 dag drożdży
na farsz:
-
60 dag ugotowanych ziemniaków
-
10 dag kaszy gryczanej
-
3 łyżki smalcu
-
duża cebula
-
sól, pieprz
-
1 jajko
Przygotowanie pierogów
Drożdże rozetrzyj z 2 łyżkami ciepłego mleka, cukrem i łyżką mąki. Przykryj, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mąkę przesiej do miski, dodaj jajka i mleko, wyrób ciasto. Dodaj wyrośnięty rozczyn, wyrabiaj ciasto kilkanaście minut, aż będzie gładkie i lśniące.
Dodaj do niego stopione masło i wyrabiaj jeszcze kilka minut. Z ciasta uformuj kulę, oprósz ją mąką, przykryj ściereczką, odstaw do wyrośnięcia.
Na farsz kaszę opłucz, ugotuj na sypko w osolonym wrzątku. Jeśli pozostało w niej trochę wody, odlej ją, kaszę wystudź.
Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na smalcu. Dodaj kaszę, całość przesmaż, mieszając, wystudź.
Ugotowane ziemniaki przepuść przez praskę. Dodaj do kaszy i cebuli, wymieszaj. Połącz z jajkiem, dopraw solą i pieprzem.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć. Podziel je na kilka części, każdą rozwałkuj na grubość ok. 1 cm.
Z powstałych placków wykrój szklanką krążki. Na każdym połóż trochę farszu, dokładnie zlep brzegi.
Blachę do pieczenia wysmaruj masłem, ułóż na niej pierogi. Przykryj je ściereczką, pozostaw do wyrośnięcia. Posmaruj rozkłóconym jajkiem, piecz ok. 35 minut w 180 st. C.
Jeśli szukasz innych przepisów na niezwykłe pierogi, zajrzyj do naszego serwisu. Znajdziesz tam np. recepturę na małopolskie pierogi z żółtym serem , a także na pierogi kujawskie .
Źródło zdjęcia: canva/13-Smile
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: Kuchnia polska. Potrawy regionalne; Hanna Szymanderska; Świat Książki