Smakosze.pl Przepisy Niezawodny przepis na pierogi przemyskie z kaszą i ziemniakami
canva/Elmik

Niezawodny przepis na pierogi przemyskie z kaszą i ziemniakami

18 lutego 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Pierogi są polską specjalnością. Lubimy je robić, ale też jeść. Najpopularniejsze są pierogi gotowane, jednak smakosze cenią sobie również pierogi pieczone czy smażone. Dziś podamy wam niezawodny przepis na pierogi przemyskie z kaszą i ziemniakami. Takie połączenie może wywołać kontrowersje. Wszakże zazwyczaj oba produkty nie idą ze sobą w parze. Jednak farsz zachęci do zajadania nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Pierogi w takim wydaniu przyciągają apetycznym wyglądem, a gdy już ich spróbujecie, nie pożałujecie.

Klasyczne pierogi robi się z ciasta pierogowego, czyli podobnego do ciasta na makaron. To ciasto najbardziej lubi być gotowane, bo wtedy jest miękkie i delikatne. Jeśli jednak chcecie spróbować bardziej puszystych pierogów, przygotujcie pieczone pierogi z ciasta drożdżowego. Są doskonałe na kolację lub na przekąskę.

Niezawodny przepis na pierogi przemyskie z kaszą i ziemniakami

Składniki: na ciasto:

  • 50 dag mąki pszennej

  • 2 jajka

  • 5 dag masła

  • 1 szklanka mleka

  • 1 łyżeczka soli

  • duża szczypta cukru

  • 3 dag drożdży

na farsz:

  • 60 dag ugotowanych ziemniaków

  • 10 dag kaszy gryczanej

  • 3 łyżki smalcu

  • duża cebula

  • sól, pieprz

  • 1 jajko

Przygotowanie pierogów

Drożdże rozetrzyj z 2 łyżkami ciepłego mleka, cukrem i łyżką mąki. Przykryj, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Mąkę przesiej do miski, dodaj jajka i mleko, wyrób ciasto. Dodaj wyrośnięty rozczyn, wyrabiaj ciasto kilkanaście minut, aż będzie gładkie i lśniące.

Dodaj do niego stopione masło i wyrabiaj jeszcze kilka minut. Z ciasta uformuj kulę, oprósz ją mąką, przykryj ściereczką, odstaw do wyrośnięcia.

Na farsz kaszę opłucz, ugotuj na sypko w osolonym wrzątku. Jeśli pozostało w niej trochę wody, odlej ją, kaszę wystudź.

Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na smalcu. Dodaj kaszę, całość przesmaż, mieszając, wystudź.

Ugotowane ziemniaki przepuść przez praskę. Dodaj do kaszy i cebuli, wymieszaj. Połącz z jajkiem, dopraw solą i pieprzem.

Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć. Podziel je na kilka części, każdą rozwałkuj na grubość ok. 1 cm.

Z powstałych placków wykrój szklanką krążki. Na każdym połóż trochę farszu, dokładnie zlep brzegi.

Blachę do pieczenia wysmaruj masłem, ułóż na niej pierogi. Przykryj je ściereczką, pozostaw do wyrośnięcia. Posmaruj rozkłóconym jajkiem, piecz ok. 35 minut w 180 st. C.

Jeśli szukasz innych przepisów na niezwykłe pierogi, zajrzyj do naszego serwisu. Znajdziesz tam np. recepturę na małopolskie pierogi z żółtym serem , a także na pierogi kujawskie .

drożdże
drożdże

Źródło zdjęcia: canva/13-Smile

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: Kuchnia polska. Potrawy regionalne; Hanna Szymanderska; Świat Książki

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy