Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wybitne pierogi kujawskie. Farsz zachwyca smakiem

Wybitne pierogi kujawskie. Farsz zachwyca smakiem

Pierogi kujawskie - doskonały farsz
canva/zi3000

Pierogi można przygotować na wiele sposobów. Regionalny przepis na farsz pochodzący z Kujaw wykorzystuje nietypowe składniki. Do kapusty i grzybów dodajemy gotowane jaja i posiekane orzechy włoskie. Farsz jest zatem bogaty w smaki i tekstury. Warto spróbować.

Zdradzaliśmy wam już recepturę na pierogi św. Jacka wypełnione kiełbasą i chrzanem. Podpowiadaliśmy też jak przyrządzić bogate w smaki pierogi kurpiowskie. Tym razem prezentujemy wam wyjątkową recepturę na pierogi kujawskie. Niezwykły sposób ich przyrządzania zachwyci najbardziej wybrednych smakoszy.

Przepis na znakomite pierogi kujawskie

Składniki na ciasto:

  • 1 jajo

  • 2 łyżki masła

  • 400 g mąki pszennej

  • letnia woda przegotowana

  • sól do smaku

Składniki na farsz:

  • 6-8 suszonych grzybów leśnych

  • 2 jaja

  • pół główki białej kapusty

  • 3 łyżki orzechów włoskich rozdrobnionych

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie:

Grzyby namaczamy przez noc. Garnek z grzybami umieszczamy na ogniu, zawartość zagotowujemy. Jajka gotujemy na twardo. Masło topimy na patelni i studzimy.

Mąkę wysypujmy na stolnicę i robimy w niej dołek. Wlewamy do niego stopione masło i wbijamy jajko. Solimy i wyrabiamy ciasto. Odkładamy je na bok, uprzednio owijając je ściereczką.

Kapustę szatkujemy. Następnie wrzucamy ją do garnka z grzybami i gotujemy jeszcze przez kilkanaście minut. Miękkie grzyby z kapustą mielimy np. przy pomocy blendera.

Łączymy je z ostudzonymi, obranymi i posiekanymi jajkami oraz z orzechami włoskimi. Masę doprawimy solą i pieprzem.

Blat lub stolnicę obsypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto na pierogi. Wycinamy z niego krążki, na które wykładamy porcje farszu. Zlepiamy je, a następnie gotujemy w posolonym wrzątku, do czasu aż wypłyną. Podajemy polane ulubioną okrasą.

Regionalny specjał z suszonymi grzybami zachwyci wielu smakoszy
Regionalny specjał z suszonymi grzybami zachwyci wielu smakoszy

Źródło zdjęcia: canva/repinanatoly

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Kuchnia Polska: Potrawy Regionalne; Hanna Szymanderska; Świat Książki

Zapraszamy na nasz Instagram