Smakosze.pl Przepisy Niezawodny przepis na puszyste naleśniki z serem
Canva / lisaaMC

Niezawodny przepis na puszyste naleśniki z serem

23 sierpnia 2021
Autor tekstu: Jakub Kossakowski

Nie da się ukryć, że naleśniki uchodzą za kulinarną klasykę, której bardzo ciężko się oprzeć. Wystarczy, że dodamy do ciasta pół szklanki wody gazowanej i specjał będzie charakteryzował się nienaganną puszystością. Naleśniki z serem zachwycą niepowtarzalnym smakiem.

Naleśniki z serem są jednym z tych dań, obok których nie sposób przejść obojętnie. Nietrudno natknąć się na osoby jadające je przynajmniej raz w tygodniu. Tym razem ciasto o naleśniki wzbogacimy o wodę gazowaną.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Prosta sztuczka sprawi, ze naleśniki będą bardziej puszyste

Smakowite naleśniki niejednokrotnie przyprawiały nas o autentyczny zachwyt. Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis na specjał w ruskiej odsłonie . Dziś sięgniemy po bardziej klasyczną recepturę.

Jeśli chcesz, by naleśniki wyszły bardziej puszyste, wystarczy, że do ciasta dodasz gazowaną wodę. Zawarte w niej bąbelki sprawią, że placki będą lekkie jak chmurka. Jakie składniki będą nam potrzebne do przygotowania naleśników z serem?

Ciasto na naleśniki:

  • 2 jajka

  • pół szklanki wody gazowanej

  • pół szklanki mleka

  • 100 g mąki pszennej

  • 30 ml masła

  • odrobina soli

Serowe nadzienie:

  • 300 g twarogu

  • 30 g cukru

  • 60 ml gęstej śmietany 18%

Sprawdzony przepis na puszyste naleśniki z serem

Na początku żółtka oddzielamy od białek. Godna uwagi jest prosta sztuczka, która ułatwia całe zadanie . Żółtka mieszamy razem z mlekiem. Dodajemy do nich mąkę przesianą z solą i wodą gazowaną. Wszystko łączymy tak, by pozbyć się wszelkich grudek.

Z kolei białka ubijamy na sztywną pianę. Obie masy delikatnie ze sobą łączymy. Ciasto na naleśniki wylewamy partiami na rozgrzaną patelnię posmarowaną masłem. Placki smażymy z obu stron na złocisty kolor.

Ser rozgniatamy razem z cukrem i śmietaną. Warto w tym celu wykorzystać praskę. Powstałą masą smarujemy nasze puszyste naleśniki. Całość zawijamy w rulon. Danie z pewnością zachwyci domowników.

Naleśniki w przepysznym wydaniu
Naleśniki w przepysznym wydaniu

Canva / Sazdonov

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Kwestia Smaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Jakub Kossakowski

Redaktor prowadzący serwisu Smakosze.pl. Fascynują mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy