Niezawodny przepis na puszyste naleśniki z serem
Nie da się ukryć, że naleśniki uchodzą za kulinarną klasykę, której bardzo ciężko się oprzeć. Wystarczy, że dodamy do ciasta pół szklanki wody gazowanej i specjał będzie charakteryzował się nienaganną puszystością. Naleśniki z serem zachwycą niepowtarzalnym smakiem.
Naleśniki z serem są jednym z tych dań, obok których nie sposób przejść obojętnie. Nietrudno natknąć się na osoby jadające je przynajmniej raz w tygodniu. Tym razem ciasto o naleśniki wzbogacimy o wodę gazowaną.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Prosta sztuczka sprawi, ze naleśniki będą bardziej puszyste
Smakowite naleśniki niejednokrotnie przyprawiały nas o autentyczny zachwyt. Jakiś czas temu prezentowaliśmy przepis na specjał w ruskiej odsłonie . Dziś sięgniemy po bardziej klasyczną recepturę.
Jeśli chcesz, by naleśniki wyszły bardziej puszyste, wystarczy, że do ciasta dodasz gazowaną wodę. Zawarte w niej bąbelki sprawią, że placki będą lekkie jak chmurka. Jakie składniki będą nam potrzebne do przygotowania naleśników z serem?
Ciasto na naleśniki:
-
2 jajka
-
pół szklanki wody gazowanej
-
pół szklanki mleka
-
100 g mąki pszennej
-
30 ml masła
-
odrobina soli
Serowe nadzienie:
-
300 g twarogu
-
30 g cukru
-
60 ml gęstej śmietany 18%
Sprawdzony przepis na puszyste naleśniki z serem
Na początku żółtka oddzielamy od białek. Godna uwagi jest prosta sztuczka, która ułatwia całe zadanie . Żółtka mieszamy razem z mlekiem. Dodajemy do nich mąkę przesianą z solą i wodą gazowaną. Wszystko łączymy tak, by pozbyć się wszelkich grudek.
Z kolei białka ubijamy na sztywną pianę. Obie masy delikatnie ze sobą łączymy. Ciasto na naleśniki wylewamy partiami na rozgrzaną patelnię posmarowaną masłem. Placki smażymy z obu stron na złocisty kolor.
Ser rozgniatamy razem z cukrem i śmietaną. Warto w tym celu wykorzystać praskę. Powstałą masą smarujemy nasze puszyste naleśniki. Całość zawijamy w rulon. Danie z pewnością zachwyci domowników.
Canva / Sazdonov
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Kwestia Smaku