Smakosze.pl
Tiramisu

canva/min-che chong, Pexels

Ekspresowe tiramisu bez pieczenia

22 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Tiramisu to jeden z najlepszych deserów, jakie można zjeść po obiedzie. Kawowe ciasto bez pieczenia smakuje praktycznie każdemu. Niżej zdradzamy jak przygotować je w ekspresowym tempie.

Tiramisu to tradycyjny włoski deser, który zachwyca delikatnością faktury, a zarazem intensywnym kawowo-likierowym smakiem. Mało kto jest w stanie mu się oprzeć.

Ciasto to jest wilgotne i rozpływa się w ustach. Dzięki posypaniu go z wierzchu kakao dodajemy kolejną warstwę smaku. Ta receptura umożliwia wykonanie go w bardzo krótkim czasie.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na tiramisu

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym zdradzamy, dlaczego cebula w łupinie powinna znaleźć się w rosole. W tym tekście z kolei wyjaśniamy, czy można uratować nadpleśniałego brokułu przed wyrzuceniem do kosza na śmieci.

Składniki:

  • 250 g biszkoptów podłużnych

  • 500 g serka mascarpone

  • 3- 5 świeżych jaj

  • 50 g cukru pudru

  • 6 łyżek likieru Amaretto

  • 250 ml zaparzonej kawy espresso

  • szczypta soli

  • kakao

Zaparzoną kawę odstaw do ostygnięcia. Oddziel białka od żółtek. Żółtka utrzyj z cukrem na kogel mogel, aż podwoją swoją objętość i staną się puszyste. Następnie dodaj do nich serek mascarpone.

Placki ziemniaczane

Co zrobić, żeby placki ziemniaczane były chrupiące?

CZYTAJ DALEJ

Białka upij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Białka wmieszaj delikatnie szpatułką do masy serowo-jajecznej. Do kawy dolej likieru Amaretto. Zanurzaj w mieszance biszkopty i układaj je na dnie naczynia.

Na biszkopty wyłóż połowę masy, wyrównaj i połóż kolejną warstwę mokrych biszkoptów. Na nie połóż resztę masy i wstaw całość do lodówki na 5 godzin. Przed podaniem posyp kakao. Smacznego.

Tiramisu

Źródło: canva/iko636, Getty Images Pro

Jak dobrze znasz tradycyjne, polskie potrawy? Tylko geniusz zdobędzie komplet punktów

Pytanie 1 z 9

Farsz w pierogach ruskich musi zawierać

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Zapraszamy na nasz Instagram

Źródło: domowe-wypieki.pl

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ug

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

patisony na blacie

Przepisy

Rozkosznie pyszne marynowane patisony z papryką

Czytaj więcej >

Przepisy

Szybka sałatka makaronowa z tuńczykiem

Czytaj więcej >

Przepisy

Gołąbki z cudowną, serową niespodzianką - obiadowy ideał

Czytaj więcej >

Przepisy

Koktajl z mrożonych owoców

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepsza, przedwojenna receptura na puszyste racuchy

Czytaj więcej >

Przepisy

Delikatne ciasto rafaello

Czytaj więcej >