Ekspresowe tiramisu bez pieczenia
Tiramisu to jeden z najlepszych deserów, jakie można zjeść po obiedzie. Kawowe ciasto bez pieczenia smakuje praktycznie każdemu. Niżej zdradzamy jak przygotować je w ekspresowym tempie.
Tiramisu to tradycyjny włoski deser, który zachwyca delikatnością faktury, a zarazem intensywnym kawowo-likierowym smakiem. Mało kto jest w stanie mu się oprzeć.
Ciasto to jest wilgotne i rozpływa się w ustach. Dzięki posypaniu go z wierzchu kakao dodajemy kolejną warstwę smaku. Ta receptura umożliwia wykonanie go w bardzo krótkim czasie.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na tiramisu
Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym zdradzamy, dlaczego cebula w łupinie powinna znaleźć się w rosole. W tym tekście z kolei wyjaśniamy, czy można uratować nadpleśniałego brokułu przed wyrzuceniem do kosza na śmieci.
Składniki:
250 g biszkoptów podłużnych
500 g serka mascarpone
3- 5 świeżych jaj
50 g cukru pudru
6 łyżek likieru Amaretto
250 ml zaparzonej kawy espresso
szczypta soli
kakao
Zaparzoną kawę odstaw do ostygnięcia. Oddziel białka od żółtek. Żółtka utrzyj z cukrem na kogel mogel, aż podwoją swoją objętość i staną się puszyste. Następnie dodaj do nich serek mascarpone.
Białka upij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Białka wmieszaj delikatnie szpatułką do masy serowo-jajecznej. Do kawy dolej likieru Amaretto. Zanurzaj w mieszance biszkopty i układaj je na dnie naczynia.
Na biszkopty wyłóż połowę masy, wyrównaj i połóż kolejną warstwę mokrych biszkoptów. Na nie połóż resztę masy i wstaw całość do lodówki na 5 godzin. Przed podaniem posyp kakao. Smacznego.
Źródło: canva/iko636, Getty Images Pro
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: domowe-wypieki.pl