Smakosze.pl
Liście winogron

canva/jaboticaba, Getty Images

Jak wykorzystać w kuchni liście winogron?

22 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Liście winogron nie są zbyt popularne w Polsce, jednak w innych częściach świata można znaleźć wiele dań, które je zawierają. Jedną z popularnych metod jest zawijanie w nie mięsnego farszu. Takie danie przypomina w smaku gołąbki.

Liście winogron są wyjątkowo zdrowym produktem, który warto włączyć do swojej diety. Mają działanie przeciwzapalne, przyspieszające regenerację tkanki nabłonkowej. Bardzo mocno przyśpieszają gojenie się ran. Ponadto wykazują właściwości moczopędne, przeciwzakrzepowe. 

Niżej prezentujemy przepis na liście winogron pod postacią dolmadakii, czyli greckich gołąbków. Przepis ten jest pyszny i bardzo łatwy w przygotowaniu.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na greckie gołąbki

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym zdradzamy, dlaczego cebula w łupinie powinna znaleźć się w rosole. W tym tekście z kolei wyjaśniamy, czy można uratować nadpleśniałego brokułu przed wyrzuceniem do kosza na śmieci.

Składniki:

  • 30 marynowanych liści winogron

  • 3 cebule

  • pół szklanki oliwy

  • 200 g ryżu

  • 4 łyżki pinioli

  • 4 łyżki koryntek

  • pęczek koperku

  • pęczek mięty

  • cytryna

  • sól

  • pieprz

Odsącz liście winogron i rozłóż je na czystej ściereczce. Cebulę obierz, posiekaj w kostkę i zeszklij na połowie oliwy. Dodaj do niej piniole, a po chwili ryż, koryntki, koperek i miętę.

Tiramisu

Ekspresowe tiramisu bez pieczenia

CZYTAJ DALEJ

Wymieszaj farsz, dopraw go solą i pieprzem. Rozłóż go na liściach i zroluj, wciskając boki liści do środka. Ułóż je w garnku, zalej wodą, sokiem z cytryny, resztą oliwy. Gotuj przez 30 minut na wolnym ogniu.

Podawaj z grillowanym mięsem, świeżą sałatką oraz dobrym chlebem skropionym oliwą. Smacznego.

Liście winogron z farszem

Źródło: canva/(alpaksoy, Getty Images

Jak dobrze znasz tradycyjne, polskie potrawy? Tylko geniusz zdobędzie komplet punktów

Pytanie 1 z 9

Farsz w pierogach ruskich musi zawierać

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kuchnia.wp.pl; sekrety-zdrowia.org

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ug

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Kawa z lodami

Przepisy

Idealny poobiedni deser – kawa z lodami

Czytaj więcej >
Puszyste ciasto na naleśniki

Przepisy

Jak zrobić niezwykle puszyste ciasto na naleśniki?

Czytaj więcej >
pierogi z mięsem

Przepisy

Przepis na pierogi z mięsem po rosole

Czytaj więcej >

Przepisy

Dlaczego warto wlać sok z cytryny do biszkoptu?

Czytaj więcej >
sałatka

Przepisy

Nietypowa sałatka jarzynowa z marynowanymi pieczarkami

Czytaj więcej >

Przepisy

Pyszna pasta z makreli o pomidorowym smaku

Czytaj więcej >