Jak wykorzystać w kuchni liście winogron?
Liście winogron nie są zbyt popularne w Polsce, jednak w innych częściach świata można znaleźć wiele dań, które je zawierają. Jedną z popularnych metod jest zawijanie w nie mięsnego farszu. Takie danie przypomina w smaku gołąbki.
Liście winogron są wyjątkowo zdrowym produktem, który warto włączyć do swojej diety. Mają działanie przeciwzapalne, przyspieszające regenerację tkanki nabłonkowej. Bardzo mocno przyśpieszają gojenie się ran. Ponadto wykazują właściwości moczopędne, przeciwzakrzepowe.
Niżej prezentujemy przepis na liście winogron pod postacią dolmadakii, czyli greckich gołąbków. Przepis ten jest pyszny i bardzo łatwy w przygotowaniu.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na greckie gołąbki
Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym zdradzamy, dlaczego cebula w łupinie powinna znaleźć się w rosole. W tym tekście z kolei wyjaśniamy, czy można uratować nadpleśniałego brokułu przed wyrzuceniem do kosza na śmieci.
Składniki:
30 marynowanych liści winogron
3 cebule
pół szklanki oliwy
200 g ryżu
4 łyżki pinioli
4 łyżki koryntek
pęczek koperku
pęczek mięty
cytryna
sól
pieprz
Odsącz liście winogron i rozłóż je na czystej ściereczce. Cebulę obierz, posiekaj w kostkę i zeszklij na połowie oliwy. Dodaj do niej piniole, a po chwili ryż, koryntki, koperek i miętę.
Wymieszaj farsz, dopraw go solą i pieprzem. Rozłóż go na liściach i zroluj, wciskając boki liści do środka. Ułóż je w garnku, zalej wodą, sokiem z cytryny, resztą oliwy. Gotuj przez 30 minut na wolnym ogniu.
Podawaj z grillowanym mięsem, świeżą sałatką oraz dobrym chlebem skropionym oliwą. Smacznego.
Źródło: canva/(alpaksoy, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: kuchnia.wp.pl; sekrety-zdrowia.org