Smakosze.pl Przepisy Niezawodny przepis na zupę pieczarkową
canva/bbstudio_aad

Niezawodny przepis na zupę pieczarkową

11 grudnia 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Pieczarki są dostępne w sklepach przez cały rok. I możesz z nich przygotować wiele potraw, między innymi pyszną zupę. Zachwyci cię smakiem i aromatem, a gdy dodasz do niej ziemniaków, będzie też bardzo pożywna. Poznaj niezawodny przepis na zupę pieczarkową.

Zupa pieczarkowa może być ciekawą odmianą od zupy pomidorowej czy krupniku. Możesz ją gotować przez cały rok, bo cały czas są w sprzedaży pieczarki. Ich cena jest całkiem przystępna, więc szkoda się nie skusić na tę smaczną potrawę. Gwarantujemy, że aromat gotujących się pieczarek będzie przyciągał domowników jak magnes.

Niezawodny przepis na zupę pieczarkową

Składniki :

  • 2 ćwiartki kurczaka

  • 1 pietruszka

  • kawałek korzenia selera

  • 2 marchewki

  • 2 listki laurowe

  • 3-4 ziarna ziela angielskiego

  • 5-6 ziemniaków

  • 1 cebula

  • 1 łyżka masła

  • 40 dag pieczarek

  • 100 ml śmietanki

  • sól, pieprz

  • natka pietruszki

Przygotowanie zupy pieczarkowej

Mięso oczyść, opłucz, włóż do garnka. Dodaj obraną pietruszkę, seler i marchewki. Całość zalej zimną wodą, zagotuj, usuń szumowinę.

Dodaj listki laurowe, ziele angielskie, trochę soli i pieprzu. Gotuj na średnim ogniu ok. godzinę. Z wywaru wyjmij mięso, warzywa i przyprawy.

Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w kostkę. Dodaj do wywaru, gotuj na średnim ogniu. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na maśle.

Pieczarki oczyść, pokrój w plasterki, dodaj do cebuli. Całość przesmaż, mieszając, oprósz solą i pieprzem, smaż kilka minut.

Pieczarki z cebulą dodaj do zupy. Całość gotuj jeszcze ok. 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Zupę zabiel śmietanką, dopraw do smaku solą i pieprzem.

Do zupy dodaj oczyszczone i pokrojone mięso kurczaka, a także marchewkę. Całość chwilę podgrzej. Zupę podawaj posypaną natką pietruszki.

Jeśli szukasz przepisów na oryginalne zupy, zajrzyj na naszą stronę. Znajdziesz tam np. przepis na zupę ziemniaczaną , a także na zupę fasolową .

pieczarki
pieczarki

Źródło zdjęcia: canva/dompress

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: aniagotuje

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy