Smakosze.pl Przepisy Niezawodny trik Ani Starmach na aksamitne ziemniaczane purée
Jakub Kaminski/East News; canva/gorchittza2012, Getty Images

Niezawodny trik Ani Starmach na aksamitne ziemniaczane purée

28 lutego 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Gładkie i rozpływające się w ustach ziemniaczane purée to jeden z najlepszych dodatków do obiadu - szczególnie w wykonaniu Ani Starmach. Kucharka zaprezentowała swoją wersję tłuczonych ziemniaków, które mają wyjątkową teksturę. Starmach uzyskuje ją dzięki przepuszczeniu ziemniaków przez praskę, którą zwykle wykorzystuje się do zrobienia klusek śląskich.

Purée z ziemniaków, czyli inaczej mówiąc tłuczone ziemniaki, tradycyjne przygotowywane jest z użyciem tłuczka. Takim sposobem kartofle ugniatały nasze babcie i mamy. Jest jednak lepsza metoda.

Ania Starmach radzi, żeby odpuścić sobie tłuczek i wymienić go na praskę do ziemniaków. Narzędzie znajduje zastosowanie do robienia klusek śląskich, które potrzebują ziemniaków rozbitych na gładką masę. Tłuczkiem niestety bardzo ciężko usunąć wszystkie grudki.

Przepis na aksamitne ziemniaczane purée Ani Starmach

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków

  • 100 g zimnego masła

  • 2 łyżki śmietany 18%

  • sól

  • pieprz biały

  • pęczek świeżego szczypiorku lub inne ulubione zioła

Zacznij od dokładnego umycia powierzchni ziemniaków pod bieżącą wodą. Będą gotowane w mundurkach, więc warto przetrzeć je delikatnie szczotką. Umieść kartofle w garnku, zalej wodą i doprowadź do wrzenia.

Przykryj garnek pokrywką i gotuj bulwy od 20 do 30 minut, aż wbijany w nie nóż wchodzić będzie bez żadnych oporów. Odcedź je z wody, przełóż do garnka i postaw jeszcze raz na ogniu na 1 minutę, żeby odparować resztki wody.

Gorące ziemniaki przeciśnij przez praskę wprost do gorącego garnka. Śmietanę podgrzej delikatnie w rondelku lub mikrofalówce. Dodaj do ziemniaków zimne masło pokrojone w kostkę i energicznie mieszaj. Wlej śmietanę, dopraw solą i pieprzem, ponownie wymieszaj. Podawaj obsypane świeżo siekanym szczypiorkiem. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić pyszne pieczone ziemniaki faszerowane boczkiem i żółtym serem. Ten tekst wyjawia, jakie przyprawy wrzucać do gołąbków.

Ziemniaczane puree

Źródło zdjęcia: canva/ildipapp

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: aniastarmach; kuchnia.wp.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy