Nieziemsko pyszne pieczone ziemniaki faszerowane boczkiem i żółtym serem
Czasem jedynym czego potrzeba do poczucia całkowitego spełnienia, jest porządny i sycący obiad - taki, jak poniższe zapiekane ziemniaki. Faszerowane są boczkiem oraz żółtym serem, a ich przygotowanie jest szybkie i proste. Mały nakład pracy, a przy okazji oszałamiający efekt to cechy, które wyróżniają prezentowane przez nas ziemniaki.
Ziemniaki stanowią podstawę naszej diety już od wielu lat i nic nie wskazuje na to, aby miało się to zmienić. Niska cena, łatwa dostępność, duża uniwersalność oraz pyszny smak sprawiają, że są idealnym składnikiem do gotowania.
Aby ziemniaki smakowały obłędnie, należy wzbogacić je o aromatyczne dodatki. Boczek oraz ser, które stanowią główną część farszu, dodają kartoflom smaku oraz treściwości, przez co ciężko się od nich oderwać.
Przepis na ziemniaki pieczone faszerowane boczkiem i serem
Składniki:
4 duże ziemniaki
1 cebula
100 g boczku wędzonego
100 g żółtego sera
1 łyżka siekanego szczypiorku
sól
pieprz
Zacznij od umycia ziemniaków pod bieżącą wodą. Umieść je w garnku z osoloną wodą i ugotuj w mundurkach do miękkości. Po ugotowaniu odetnij mały kawałek z góry każdego ziemniaka i wydrąż ich wnętrze.
Miąższ ziemniaków umieść w misce i rozgnieć widelcem. Boczek pokrój w małą kostkę i wrzuć na zimną patelnię. Na niewielkim ogniu zacznij smażyć boczek, a gdy wytopi się wystarczająco dużo tłuszczu, wrzuć do niego posiekaną cebulę.
Po usmażeniu dodaj cebulę i boczek do farszu, dodaj starty ser (zostaw część do posypania), siekany szczypiorek, sól oraz pieprz. Wymieszaj i napełnij farszem ziemniaki. Ułóż je na blaszce do pieczenia, posyp resztą sera i upiecz w temp. 200 stopni Celsjusza przez 30 minut. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu poznasz recepturę na obłędnie wyraziste pieczone ziemniaki w musztardzie. Ten tekst wyjawia przepis na gołąbki z farszem ziemniaczanym.
Źródło zdjęcia: canva/svetlanafoote
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: posmakuj-to.blogspot.com