Smakosze.pl Przepisy Nieziemsko prosty sposób na placki ziemniaczane z kremowym wnętrzem
canva/JackF, Getty Images

Nieziemsko prosty sposób na placki ziemniaczane z kremowym wnętrzem

5 lutego 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Placki ziemniaczane z uwagi na swoją prostotę i szybkośc przygotowania, są często wybierane przez Polaków jako pomysł na Obiad. Magda Gessler dodaje do swoich placków odrobinę kwaśnej śmietany, dzięki czemu stają się kremowe i askamitne. Poniżej dokładnie krok po kroku wyjawiamy tajniki najlepszych placków.

Placki ziemniaczane nie są skomplikowanym przepisem, stąd tak ogromna popularność potrawy. Jej ogromną zaletą jest możliwość podania na słodko, jak i na słono, co ułatwia dopasowanie ich do preferencji gości.

Magda Gessler do placków dokładka jedną łyżkę kwaśnej śmietany, która sprawia, że po usmażeniu w środku są delikatne i kremowe, a na zewnątrz zachowują wspaniałą chrupkość. Po spróbowaniu każdy będzie błagał cię o przepis.

Przepis na placki ziemniaczane Magdy Gessler

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków

  • 2 cebule

  • 2 jajka

  • 1 ząbek czosnku

  • 2 łyżki mąki

  • 1 łyżka śmietany 12%

  • olej

  • sól

  • pieprz

Na początku dokładnie obierz wszystkie ziemniaki i usuń z nich ciemne i zielone plamy. Następnie zetrzyj je na tarce o dużych oczkach wprost do miski. Po starciu wyciśnij z warzywa nadmiar wody - w innym wypadku ciasto będzie za rzadkie.

Cebulę obierz ze skórki, zetrzyj na tarce o małych oczkach i także odciśnij ją z płynu . Przełóż ją do ziemniaków i dodaj do nich jajka, śmietanę, mąkę, zmiażdżone ząbki czosnku, sól oraz pieprz. Wymieszaj ciasto.

Na patelnię wlej dużą ilośc oleju i postaw ją na palniku o średniej mocy. Gdy olej będzie gorący, wylewaj na niego porcje ciasta. Smaż placki z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu przekładaj je na ręcznik kuchenny, aby odciekły z nadmiaru tłuszczu. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Sprawdź ten artykuł , jeśli chcesz wiedzieć, jak zrobić lekkie i wyrośnięte oponki serowe. Ten tekst wyjawia prosty przepis na chrupiące kotlety z kalafiora, idealne na obiad.

Placki ziemniaczane

Źródło: canva/locrifa, pixabay

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: kobieta.interia.pl Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy