Nieziemsko puszysty biszkopt z 4 składników. Szybciej się nie da
Puszysty biszkopt jest doskonałą bazą do przyrządzenia wielu smakowitych deserów. Najprostszy i zarazem najlepszy przepis wymaga zaledwie czterech składników, które z pewnością macie w domu. Z naszymi wskazówkami na pewno wam się uda.
Biszkopt jest jednym z ciast, które wydają się trudne w przyrządzeniu, ale przy odrobinie cierpliwości okazuje się, że pożądane efekty wcale nie są tak trudne do uzyskania . Dziś zdradzamy wam najprostszą recepturę na ten smakołyk. Wykorzystamy zaledwie cztery składniki — dwa rodzaje mąk, jaja i cukier. Spróbujecie?
Przepis na puszysty biszkopt z trzech składników
Składniki:
-
5 jaj
-
3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
-
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
-
3/4 szklanki drobnego cukru
Przygotowanie puszystego biszkoptu z czterech składników:
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170 stopni Celsjusza. Mąki przesiewamy przez sito do większej miski. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je mikserem, stopniowo dodając cały cukier. Do ubitych białek dodajemy żółtka. Całość dalej ubijamy.
Gdy uzyskamy sztywną pianę, przystępujemy do wsypywania mąki. Cały czas miksując masę przy niewielkich obrotach urządzenia, dodajemy ją łyżka po łyżce. Gotowe ciasto przenosimy do wcześniej przygotowanej tortownicy i pieczemy około 40 minut.
Biszkopt studzimy, stopniowo uchylając drzwiczki piekarnika. Dzięki temu zabiegowi ciasto nie opadnie. Wyjmujemy go z formy i podajemy. Możemy też przełożyć go ulubionym kremem lub konfiturą owocową.
Po inne smakowite pomysły na desery zajrzyjcie na naszą stronę. W tym artykule zdradzamy, jak zrobić domowy kisiel . Ten natomiast odsłania tajniki pysznego budyniu przyrządzanego bez zastosowania popularnych proszków ze sklepu.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Przepis na najlepsze kotlety mielone. Będą rozpływać się w ustach
-
Pomysł na tani obiad - zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami i cebulą
-
Kotlety z kurczaka w chrupiącej panierce bez bułki tartej. Lepszych nie jadłeś
Źródło: smakdnia