Smakosze.pl Przepisy Nieziemsko pyszne pieczone ziemniaki faszerowane boczkiem i żółtym serem
canva/Azurita, Getty Images

Nieziemsko pyszne pieczone ziemniaki faszerowane boczkiem i żółtym serem

18 lutego 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Czasem jedynym czego potrzeba do poczucia całkowitego spełnienia, jest porządny i sycący obiad - taki, jak poniższe zapiekane ziemniaki. Faszerowane są boczkiem oraz żółtym serem, a ich przygotowanie jest szybkie i proste. Mały nakład pracy, a przy okazji oszałamiający efekt to cechy, które wyróżniają prezentowane przez nas ziemniaki.

Ziemniaki stanowią podstawę naszej diety już od wielu lat i nic nie wskazuje na to, aby miało się to zmienić. Niska cena, łatwa dostępność, duża uniwersalność oraz pyszny smak sprawiają, że są idealnym składnikiem do gotowania.

Aby ziemniaki smakowały obłędnie, należy wzbogacić je o aromatyczne dodatki. Boczek oraz ser, które stanowią główną część farszu, dodają kartoflom smaku oraz treściwości, przez co ciężko się od nich oderwać.

Przepis na ziemniaki pieczone faszerowane boczkiem i serem

Składniki:

  • 4 duże ziemniaki

  • 1 cebula

  • 100 g boczku wędzonego

  • 100 g żółtego sera

  • 1 łyżka siekanego szczypiorku

  • sól

  • pieprz

Zacznij od umycia ziemniaków pod bieżącą wodą. Umieść je w garnku z osoloną wodą i ugotuj w mundurkach do miękkości. Po ugotowaniu odetnij mały kawałek z góry każdego ziemniaka i wydrąż ich wnętrze.

Miąższ ziemniaków umieść w misce i rozgnieć widelcem. Boczek pokrój w małą kostkę i wrzuć na zimną patelnię. Na niewielkim ogniu zacznij smażyć boczek, a gdy wytopi się wystarczająco dużo tłuszczu, wrzuć do niego posiekaną cebulę.

Po usmażeniu dodaj cebulę i boczek do farszu, dodaj starty ser (zostaw część do posypania), siekany szczypiorek, sól oraz pieprz. Wymieszaj i napełnij farszem ziemniaki. Ułóż je na blaszce do pieczenia, posyp resztą sera i upiecz w temp. 200 stopni Celsjusza przez 30 minut. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu poznasz recepturę na obłędnie wyraziste pieczone ziemniaki w musztardzie. Ten tekst wyjawia przepis na gołąbki z farszem ziemniaczanym.

Ziemniaki zapiekane

Źródło zdjęcia: canva/svetlanafoote

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: posmakuj-to.blogspot.com

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy