Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Nieziemsko soczysty strogonow z wieprzowiny. Prosty sposób na pyszny obiad
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 24.03.2022 01:00

Nieziemsko soczysty strogonow z wieprzowiny. Prosty sposób na pyszny obiad

Nieziemsko soczysty strogonow z wieprzowiny. Prosty sposób na pyszny obiad
canva/Dar1930

Strogonow z szynki wieprzowej z pieczarkami, marchewką, papryką i pomidorami to pyszna, gęsta i pożywna zupa, która sprawdzi się zarówno na rodzinny obiad, jak i większe uroczystości. To prawdziwa uczta dla każdego smakosza. Poznaj przepis na nieziemsko soczysty strogonow z wieprzowiny.

Jeśli szukasz pomysłu na niezwykle smaczny i pożywny obiad, to strogonow jest idealną opcją. Soczyste, delikatne mięso duszone z aromatycznymi warzywami i przyprawami wprost rozpływa się w ustach. Strogonow jest gęstą zupą, którą podasz wyłącznie z kromką chleba, jej smak pokochają wszyscy.

Do stogonowa z wieprzowiny najlepiej sprawdzi się mięso z szynki, jest pozbawione dużych przerostów, a sama struktura jest delikatna. Mięso pokrój na małe kawałki, dzięki czemu znacznie skrócisz czas gotowania. Ugotowana szynka wieprzowa jest doskonale miękka i soczysta.

Jeśli szukasz pomysłu na równie szybką potrawę z wieprzowiny- tu poznasz przepis na pieczoną karkówkę z cebulą, danie jest idealne na niedzielny obiad.

Przepis na soczysty strogonow z wieprzowiny

Składniki:

  • 1 kg mięsa wieprzowego, np. z szynki

  • puszka pomidorów

  • 2 marchewki

  • 400 g pieczarek

  • duża cebula

  • duża papryka czerwona

  • papryka mielona słodka

  • papryka mielona ostra

  • zioła prowansalskie

  • 2 liście laurowe

  • 4 ziarna ziela angielskiego

  • sól, pieprz

  • oliwa z oliwek

Jak zrobić strogonow z wieprzowiny?

Mięso umyj, oczyść, pokrój na mniejsze kawałki (im mniejsza kostka, tym strogonow szybciej będzie gotowy). Na patelni rozgrzej oliwę i przełóż wieprzowinę, smaż chwilę, następnie dodaj posiekaną cebulę, liście laurowe, ziele angielskie i smaż jeszcze kilka minut.

Całość przełóż do garnka, wlej wodę, żeby zakrywała mięso i duś na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 20-30 minut. W tym czasie na tej samej patelni podsmaż pokrojoną marchew i paprykę, warzywa oprósz solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą i smaż kilka minut.

Na patelni podsmaż również pokrojone pieczarki. Po wstępnym duszeniu mięsa dodaj do garnka wszystkie przygotowane warzywa, dolej wodę, żeby przykryła całe danie, oprósz ziołami prowansalskimi i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez około godzinę- półtorej, aż mięso będzie idealnie miękkie.

Szynka wieprzowa na strogonow

Źródło zdjęcia: canva/12MN Po tym czasie dodaj pomidory z puszki, 2 łyżeczki koncentratu i gotuj jeszcze chwilę, w razie konieczności wlej trochę więcej wody, żeby strognow miał konsystencję gęstej zupy, nie sosu. Zupę dopraw do smaku papryką mieloną ostrą i słodką, ziołami i solą, smacznego.

Tagi: Obiad Danie Zupa