Smakosze.pl Przepisy Nieziemsko sycące, rewelacyjne naleśniki na bazie twarogu
canva/Zozifoto

Nieziemsko sycące, rewelacyjne naleśniki na bazie twarogu

31 stycznia 2022

Naleśniki często goszczą na naszych stołach. Tradycyjne ciasto warto urozmaicić o twaróg, który sprawi, że nabierze ono przyjemnej konsystencji. Dzięki temu dodatkowi danie będzie nie tylko smacznym, ale też sycącym deserem. Spróbujcie koniecznie.

Zdradzaliśmy wam już przepisy na pyszne naleśniki na maślance czy kefirze . Tym razem podpowiadamy jak pyszny specjał przyrządzić z wykorzystaniem białego twarogu. Dodanie go do masy czyni naleśniki niezwykle delikatnymi. Skusicie się?

Przepis na delikatne naleśniki z twarożkiem

Składniki:

  • 2 jaja

  • 160 g białego twarogu

  • 160 ml mleka

  • 120 g mąki

  • 1 łyżka cukru

  • 3 łyżki oleju rzepakowego

  • 1/3 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)

  • szczypta soli

Przygotowanie:

Jajka wbijamy do miski. Dodajemy cukier i sól, a następnie ubijamy na jednolitą masę. Wsypujemy mąkę i ponownie miksujemy na gładko. Wlewamy mleko.

Starannie łączymy wszystkie składniki. Wrzucamy rozdrobniony widelcem twaróg. Mieszamy, wlewamy olej i dodajemy cynamon, jeśli go używamy.

Wymieszane ciasto odstawiamy na około kwadrans, by odpoczęło. Na patelni rozgrzewamy olej. Wlewamy ciasto i równomiernie je rozprowadzamy. Gdy na jego powierzchni pojawią się pęcherzyki, przewracamy na drugą stronę.

Smażymy jeszcze przez chwilę, a następnie ostrożnie przenosimy na talerz. W ten sposób przygotowujemy wszystkie naleśniki. Podajemy z ulubionymi słodkimi dodatkami. Smacznego.

Naleśniki z serem
Naleśniki z serem smakują doskonale

Źródło zdjęcia: canva/lisaaMC

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: picantecooking

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy