Smakosze.pl
naleśniki

canva/Woldee

Delikatne i aksamitne naleśniki na kefirze

1 Lutego 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Idealne naleśniki powinny być delikatne i wilgotne. Jeśli nie wychodzą wam takie, zamiast mleka dodajcie uwielbiany napój. Naleśniki wyjdą tak doskonałe, że już zawsze będziecie je robić w ten sposób. Oto jak przygotować delikatne i aksamitne naleśniki na kefirze.

Przygotowanie naleśników jest bardzo proste. Wystarczy rozmieszać ciasto z mąki, jajek i mleka i usmażyć z niego cienkie placki. Jak się jednak okazuje, dodatek mleka wcale nie jest najlepszym wyborem. O wiele smaczniejsze naleśniki wychodzą bowiem, gdy mleko zastąpicie kefirem.

Grochówka wyjdzie idealnie

Jaki groch dodawać do grochówki? Najlepszy przepis na kultową zupę

CZYTAJ DALEJ

Delikatne i aksamitne naleśniki na kefirze

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • 2 małe jajka

  • duża szczypta soli

  • 2 łyżeczki cukru

  • duża szczypta sody oczyszczonej

  • 2 łyżki oleju

  • 1,5 szklanki kefiru

  • 0,5 szklanki wody

  • duża szczypta sody oczyszczonej

  • 2 łyżki oleju

Przygotowanie naleśników

Do miski wsyp mąkę pszenną. Dodaj jajka, sól, cukier, sodę oczyszczoną oraz olej.

Wlej kefir, rozmieszaj gładkie ciasto naleśnikowe. Dodaj wodę, ciasto dokładnie wymieszaj, odstaw na 15 minut.

Patelnię rozgrzej. Posmaruj cienką warstwą oleju. Wylej na nią porcję ciasta i rozprowadź je równomiernie, wykonując patelnią koliste ruchy.

Gdy na wierzchu ciasto zacznie się ścinać, wtedy odwróć naleśnik na drugą stronę i dosmaż go.

Naleśniki układaj w stosik, by nie obeschły. Podawaj je np. z dżemem, konfiturą, czekoladą, twarożkiem lub wytrawnym farszem.

Na naszej stronie znajdziesz też inne przepisy na naleśniki. Zobacz, jak przygotować naleśniki bez mleka i jajek, a także, jak zrobić naleśniki budyniowe.

kefir

kefir

Źródło zdjęcia: canva/Oksana_S

Podczas przygotowywania mięsa bardzo łatwo o karygodne błędy. Nr 5 popełnia niemal każdy

Slajd 1 z 6

Krojenie mięsa

Niewłaściwe krojenie mięsa

Mało kto zdaje sobie sprawę, że kierunek, w którym kroimy mięso, ma ogromne znaczenie. Pod żadnym wypadkiem nie powinniśmy tego robić wzdłuż włókien. Najlepiej kroić mięso w poprzek. Właśnie wtedy będzie ono odpowiednio kruche i soczyste. Kolejny slajd dotyczy błędu popełnianego przez wielu Polaków.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: kuchniaagaty

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Steki z kalafiora

Przepisy

Obłędne steki z kalafiora z dodatkiem curry i papryki wędzonej. Pyszny wiosenny obiad

Czytaj więcej >
ciasto czekoladowe

Przepisy

Łatwe ciasto czekoladowe z dżemem wiśniowym. Nie skończysz na 1 kawałku

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Puszyste racuchy bez drożdży i sody. Sekret tkwi w 1 sztuczce

Czytaj więcej >
jajka sadzone

Przepisy

Jak zrobić jajka sadzone bez tłuszczu? Zdradzamy 2 najlepsze sposoby

Czytaj więcej >
Wyjątkowy patent na faszerowaną paprykę

Przepisy

Wyjątkowy patent na faszerowaną paprykę. Prosty sposób na pyszny obiad

Czytaj więcej >
Delikatne, kokosowe ciasto bez pieczenia „Raffaello”

Przepisy

Wyjątkowe, eleganckie ciasto „Kokosowa śnieżynka” od siostry Anastazji. Nikt mu się nie oprze

Czytaj więcej >