Idealne naleśniki powinny być delikatne i wilgotne. Jeśli nie wychodzą wam takie, zamiast mleka dodajcie uwielbiany napój. Naleśniki wyjdą tak doskonałe, że już zawsze będziecie je robić w ten sposób. Oto jak przygotować delikatne i aksamitne naleśniki na kefirze.
Przygotowanie naleśników jest bardzo proste. Wystarczy rozmieszać ciasto z mąki, jajek i mleka i usmażyć z niego cienkie placki. Jak się jednak okazuje, dodatek mleka wcale nie jest najlepszym wyborem. O wiele smaczniejsze naleśniki wychodzą bowiem, gdy mleko zastąpicie kefirem.
Jaki groch dodawać do grochówki? Najlepszy przepis na kultową zupę
CZYTAJ DALEJDelikatne i aksamitne naleśniki na kefirze
Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
2 małe jajka
duża szczypta soli
2 łyżeczki cukru
duża szczypta sody oczyszczonej
2 łyżki oleju
1,5 szklanki kefiru
0,5 szklanki wody
duża szczypta sody oczyszczonej
2 łyżki oleju
Przygotowanie naleśników
Do miski wsyp mąkę pszenną. Dodaj jajka, sól, cukier, sodę oczyszczoną oraz olej.
Wlej kefir, rozmieszaj gładkie ciasto naleśnikowe. Dodaj wodę, ciasto dokładnie wymieszaj, odstaw na 15 minut.
Patelnię rozgrzej. Posmaruj cienką warstwą oleju. Wylej na nią porcję ciasta i rozprowadź je równomiernie, wykonując patelnią koliste ruchy.
Gdy na wierzchu ciasto zacznie się ścinać, wtedy odwróć naleśnik na drugą stronę i dosmaż go.
Naleśniki układaj w stosik, by nie obeschły. Podawaj je np. z dżemem, konfiturą, czekoladą, twarożkiem lub wytrawnym farszem.
Na naszej stronie znajdziesz też inne przepisy na naleśniki. Zobacz, jak przygotować naleśniki bez mleka i jajek, a także, jak zrobić naleśniki budyniowe.
kefir
Źródło zdjęcia: canva/Oksana_S
Podczas przygotowywania mięsa bardzo łatwo o karygodne błędy. Nr 5 popełnia niemal każdy
Slajd 1 z 6
Niewłaściwe krojenie mięsa
Mało kto zdaje sobie sprawę, że kierunek, w którym kroimy mięso, ma ogromne znaczenie. Pod żadnym wypadkiem nie powinniśmy tego robić wzdłuż włókien. Najlepiej kroić mięso w poprzek. Właśnie wtedy będzie ono odpowiednio kruche i soczyste. Kolejny slajd dotyczy błędu popełnianego przez wielu Polaków.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: kuchniaagaty