Smakosze.pl Przepisy Nieznane zalety liści chrzanu
AlexanderZam, Getty Images

Nieznane zalety liści chrzanu

12 czerwca 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Chrzan dobrze znamy od tysięcy lat. Jest nie tylko jako pikantną przyprawą do dań mięsnych. Ludzie stosują liście chrzanu na najróżniejsze sposoby - od konserwowania mięsa, po wytwarzanie okładów łagodzących bóle reumatyczne. Można używać ich także jako leku na przeziębienie.

Liście chrzanu obecnie nie są tak popularne jak kiedyś. Dzisiaj najczęściej korzystamy z nich jako składnik kiszonek - jego właściwości pozwalają uzyskać doskonały smak produktu, a także zwiększają ochronę przed zakażeniami pleśnią lub bakteriami.

Mają one jednak znacznie więcej zastosowań, które znacznie ułatwiają codzienne funkcjonowanie. Jeśli więc cierpisz na częste bóle stawów, lub zapalenia w jamie ustnej, liście chrzanu doskonale sprawdzą się w przynoszeniu ulgi.

Dalsza część artykułu znajduje się poniżej

Liście chrzanu jako okłady

Najłatwiejszym i najmniej zajmującym sposobem wykorzystania tych liści, jest zrobienie okładów. Wystarczy położyć świeże liście na bolące miejsce, zawinąć bandażem i pozostawić na kilka-kilkanaście godzin. Ulga od bólu szybko przyjdzie.

Najlepiej działająca jest jednak nalewka, która skutecznie wspomaga leczenie wielu schorzeń. Jej przygotowanie nie wymaga dużo pracy, jednak trzeba się liczyć z całkiem długim czasem oczekiwania - musi ona odstać przynajmniej 2 tygodnie.

Na naszej stronie można znaleźć wiele ciekawych wieści ze świata kulinariów. W tym artykule zdradzamy, jak wyglądała jedna z najgorszych rewolucji, przeprowadzonych przez Magdę Gessler. Ten tekst poświęcony został przepisowi na smażoną rybę w bardzo delikatnym i puszystym cieście, do której wręcz idealnie pasują domowe frytki.

Przepis na nalewkę z liści chrzanu

Składniki:

  • 1 kilogram świeżych liści chrzanu

  • 2 łyżki miodu

  • 0.7 litra alkoholu 40 proc.

Zacznij od dokładnego umycia liści chrzanu w misce z czystą wodą. Następnie odstaw je do wysuszenia w ciepłe miejsce. Po osuszeniu zmiel je w maszynce do mięsa, blenderze czy zwykłym kuchennym moździerzu.

Wrzuć zmieloną masę do dużego słoika i dodaj do nich dwie łyżki miodu (możesz użyć, jakiego chcesz). Zalej całość alkoholem, wymieszaj dokładnie, aż miód się rozpuści, zakręć i odstaw w ciemne i chłodne miejsce na przynajmniej dwa tygodnie.

Jak stosować nalewkę?

W celu wyleczenia przeziębienia należy przyjmować 1 łyżkę nalewki 2-3 razy dziennie przed posiłkiem. W przypadku zapalenia jamy ustnej lub bólu gardła, 1 łyżkę nalewki rozrabia się w szklance wody i robi płukankę 2-3 razy dziennie. Nalewką można także smarować bolące stawy.

Projekt bez tytułu - 2021-06-12T153217.476
Liście chrzanu

Źródło: Alexan2008, Getty Images

Źródło: smakdnia.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy