Smakosze.pl
natka pietruszki

canva/ mizina

Przepis na napój z natki pietruszki

6 Maja 2021

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Niepozorne zioła mają w sobie wielką moc! Mało kto zdaje sobie sprawę, że natka pietruszki jest prawdziwą skarbnicą niezwykle cennych dla naszego organizmu składników. Warto zmiksować ją z ugotowaną cytryną. Napój ma ogrom niezwykłych właści

Natka pietruszki to niedoceniony skarb w naszym ogrodzie! Aromatyczne zioło ma wiele zalet. Nie tylko w kreatywny sposób wykorzystamy je w kuchni, ale również za jego pomocą wzmocnimy nasz organizm!

Jakie zalety ma natka pietruszki?

Natka pietruszki ma wiele bardzo cennych właściwości. Zioło zawiera m.in. żelazo oraz witaminę C, które wzmacniają naszą odporność. Natka wspomaga również nasze trawienie i dosłownie odtruwa nasz organizm ze szkodliwych toksyn.

Regularne spożywanie natki pietruszki służy również naszemu wzrokowi oraz cerze. Zioło przyśpiesza także nasze trawienie, likwiduje nerwobóle oraz usuwa nieprzyjemne wzdęcia. To prawdziwe "superfood" (z ang. super żywność) z naszego ogródka.

Gdy połączymy natkę z sokiem z cytryny uzyskujemy prawdziwy "eliksir dla naszego zdrowia". Napój nie tylko oczyści nasz organizm z toksyn, ale również pozwoli obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi. Poniżej podajemy przepis na tą niezwykłą miksturę.

Przepis na napój z natki pietruszki i soku z cytryny

Składniki:

  • 1 1/2 litra wody

  • 3 pęczki natki pietruszki

  • 1 kg cytryny

  • 3 łyżki sody oczyszczonej

Sposób wykonania:

Umieść cytrynę w misce z wodą oraz sodą oczyszczoną. Pozostaw ją w tym miejscu na około godzinę, a następnie dokładnie ją umyj i pokrój na niewielkie kawałki. Umyj natkę pietruszki i dokładnie posiekaj ją na drobne kawałki.

Zagotuj w garnku wodę, a po ostygnięciu dodaj do niej cytrynę wraz z natką pietruszki. Dokładnie wymieszaj ze sobą wszystkie składniki, a następnie odstaw je na 24 godziny do lodówki. Następnego dnia zmiksuj napój za pomocą blendera.

Napój powinien być przechowywany w lodówce. Zaleca się pić ok. 50 ml mikstury codziennie na 20 minut przed posiłkiem. Kuracja powinna trwać 15 dni. Po niej zalecana jest przynajmniej 15 - dniowa przerwa.

Pamiętaj, że podany artykuł nie jest poradą medyczną. W razie wszelkich wątpliwości i problemów zdrowotnych skonsultuj się z odpowiednim specjalistą.

Polecamy również inne przepisy na domowe napoje. Niedawno podawaliśmy m.in. recepturę herbaty z korzenia pietruszki oraz koktajlu z buraków.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: poradnik zdrowie/ smak dnia

Zapraszamy na nasz Instagram

undefined

Monika DecAutor

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Obłędne kotlety z kaszy gryczanej

Przepisy

Obłędne kotlety z kaszy gryczanej. Tani pomysł na pyszny obiad

Czytaj więcej >
Przepis na cukinie w zalewie curry od Ani Bardowskiej

Przepisy

Ania Bardowska pokazała przepis na cukinię w zalewie. Kluczowa jest 1 przyprawa

Czytaj więcej >
Jak zrobić placki ziemniaczane, żeby były puszyste?

Przepisy

Jak zrobić placki ziemniaczane, żeby były puszyste? Wystarczy banalnie prosty trick

Czytaj więcej >
Soczysta surówka do mięs z kapustą pekińską

Przepisy

Soczysta surówka do mięs z kapustą pekińską. Pyszne uzupełnienie obiadu

Czytaj więcej >
Soczyste i delikatne kotlety z flądry

Przepisy

Soczyste i delikatne kotlety z flądry. Pyszna alternatywa dla schabowego

Czytaj więcej >
Kiszone łodygi brokułów - pyszny rarytas z resztek

Przepisy

Kiszone łodygi brokułów, czyli jak wykorzystać resztki. Nic się nie zmarnuje

Czytaj więcej >