Smakosze.pl Przepisy Niezwykła jajecznica z majonezem. Zachwyca głębią smaku i konsystencją
canva/kabVisio

Niezwykła jajecznica z majonezem. Zachwyca głębią smaku i konsystencją

24 czerwca 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Jajecznica z majonezem to pomysł na pożywne śniadanie dla całej rodziny. Dodatek popularnego produktu sprawi, że jajecznica będzie jeszcze smaczniejsza, bardziej wilgotna i będzie wyglądać bardzo apetycznie. Poznaj przepis na niezwykłą jajecznicę z majonezem, prośby o dokładkę są gwarantowane.

Do jajecznicy często dodajemy odrobinę mleka lub śmietanę, ale zapominamy o jednym składniku, który sprawi, że śniadanie będzie niezwykle delikatne, smaczne i wilgotne. Wystarczy jedna łyżeczka majonezu, abyśmy poczuli różnicę. Tak przygotowana jajecznica zachwyci każdego smakosza.

Jajecznicę możemy przygotować z dodatkiem przeróżnych składników: z cebulą, pomidorem, papryką, boczkiem, tuńczykiem, cukinią, grzybami, awokado, szczypiorkiem, natką pietruszki. Każda wersja ma wyjątkowy smak i doskonale sprawdzi się na pożywne i pyszne śniadanie.

Nigdy nie wbijajmy jajek bezpośrednio na patelnię, dzięki czemu unikniemy żmudnego wyjmowania malutkich skorupek. Wymieszane jajek wcześniej również ma wpływ na jej konsystencję, wygląd i smak. Jajecznica podana z kromką świeżego chleba posmarowanego masłem to jedno z lepszych dań na rozpoczęcie dnia.

Jeśli szukasz pomysłu na równie pyszne śniadanie- tu poznasz przepis na szakszukę , czyli danie z Bliskiego Wschodu. Jajka z pomidorami i aromatyczną przyprawą smakują wyśmienicie.

Przepis na jajecznicę z majonezem

Składniki na 2 porcje:

  • 5-6 jajek

  • łyżka masła

  • łyżeczka majonezu

  • łyżeczka wody

  • sól do smaku

  • posiekany szczypiorek

Jak zrobić jajecznicę z majonezem?

Jajka wbij do miseczki i dokładnie wymieszaj ze szczyptą soli. Na patelni rozpuść masło, następnie wlej jajka i smaż przez chwilę. Na patelnię dodaj łyżeczkę majonezu, łyżeczkę wody, posiekany szczypiorek i dokładnie wymieszaj.

Jajecznicę smaż przez kilka minut, mieszając, aby się nie przypaliła, w razie potrzeby posól. Smaż do odpowiedniego dla siebie stopnia ścięcia i od razu podaj, smacznego.

Majonez w miseczce

Źródło zdjęcia: canva/ margouillatphotos

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnia.wp.pl

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy