Niezwykła jajecznica z majonezem. Zachwyca głębią smaku i konsystencją
Jajecznica z majonezem to pomysł na pożywne śniadanie dla całej rodziny. Dodatek popularnego produktu sprawi, że jajecznica będzie jeszcze smaczniejsza, bardziej wilgotna i będzie wyglądać bardzo apetycznie. Poznaj przepis na niezwykłą jajecznicę z majonezem, prośby o dokładkę są gwarantowane.
Do jajecznicy często dodajemy odrobinę mleka lub śmietanę, ale zapominamy o jednym składniku, który sprawi, że śniadanie będzie niezwykle delikatne, smaczne i wilgotne. Wystarczy jedna łyżeczka majonezu, abyśmy poczuli różnicę. Tak przygotowana jajecznica zachwyci każdego smakosza.
Jajecznicę możemy przygotować z dodatkiem przeróżnych składników: z cebulą, pomidorem, papryką, boczkiem, tuńczykiem, cukinią, grzybami, awokado, szczypiorkiem, natką pietruszki. Każda wersja ma wyjątkowy smak i doskonale sprawdzi się na pożywne i pyszne śniadanie.
Nigdy nie wbijajmy jajek bezpośrednio na patelnię, dzięki czemu unikniemy żmudnego wyjmowania malutkich skorupek. Wymieszane jajek wcześniej również ma wpływ na jej konsystencję, wygląd i smak. Jajecznica podana z kromką świeżego chleba posmarowanego masłem to jedno z lepszych dań na rozpoczęcie dnia.
Jeśli szukasz pomysłu na równie pyszne śniadanie- tu poznasz przepis na szakszukę , czyli danie z Bliskiego Wschodu. Jajka z pomidorami i aromatyczną przyprawą smakują wyśmienicie.
Przepis na jajecznicę z majonezem
Składniki na 2 porcje:
-
5-6 jajek
-
łyżka masła
-
łyżeczka majonezu
-
łyżeczka wody
-
sól do smaku
-
posiekany szczypiorek
Jak zrobić jajecznicę z majonezem?
Jajka wbij do miseczki i dokładnie wymieszaj ze szczyptą soli. Na patelni rozpuść masło, następnie wlej jajka i smaż przez chwilę. Na patelnię dodaj łyżeczkę majonezu, łyżeczkę wody, posiekany szczypiorek i dokładnie wymieszaj.
Jajecznicę smaż przez kilka minut, mieszając, aby się nie przypaliła, w razie potrzeby posól. Smaż do odpowiedniego dla siebie stopnia ścięcia i od razu podaj, smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/ margouillatphotos
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Prosta i pyszna młoda kapusta kiszona w słoiku. Perfekcyjna kiszonka na lata
-
Marchewka z groszkiem inaczej. Sekretny składnik sprawia, że nabiera nowej jakości
-
Letni chłodnik z fit twistem. Smaku nadają mu sezonowe warzywa
Źródło: kuchnia.wp.pl