Smakosze.pl Przepisy Niezwykła postna potrawa ze śledzia. Przepis pochodzi z 1895 roku
canva/AndreySt

Niezwykła postna potrawa ze śledzia. Przepis pochodzi z 1895 roku

2 marca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

W czasie postu nie powinniśmy jeść mięsa. Jego miejsce w czasie obiadu mogą zastąpić np. ryby. Dziś przedstawimy wam niezwykłą postną potrawę ze śledzia. Prezentowany przez nas przepis pochodzi z 1895 roku. Warto go przetestować, choćby po to, by zasmakować dawnych specjałów.

Forszmak, bo o nim mowa, został dziś nieco zapomniany. Za to przed wojną pojawiał się na polskich stołach dość często. Był pożywną potrawą, którą można było przygotować z niedrogich składników. Forszmak serwowano na przystawkę, a nawet na śniadanie.

Forszmak ma postać zapiekanki, czy też oszczędnego pasztetu. Podstawą tej potrawy są ziemniaki. Smaku całości dodają śledzie, cebula i przyprawy. Okres Wielkiego Postu jest bardzo dobrym czasem na przetestowanie tego przepisu.

Niezwykła postna potrawa ze śledzia. Przepis pochodzi z 1895 roku

Składniki:

  • 2-3 solone filety śledziowe

  • 5-6 ziemniaków

  • 3 łyżki masła

  • 1 cebula

  • 2 jajka

  • 3-4 łyżki śmietany

  • gałka muszkatołowa

  • sól, pieprz

  • masło i tarta bułka do formy

Przygotowanie forszmaku

Śledzie opłucz, wymocz, osusz, pokrój w drobną kostkę. Ziemniaki dokładnie wyszoruj, ugotuj w osolonym wrzątku. Odcedź, przestudź, pokrój w kostkę, podsmaż na łyżce masła.

Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę, połącz z ziemniakami i śledziem. Dodaj jajka, śmietanę i resztę masła. Masę dopraw do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem.

Formę do zapiekania wysmaruj masłem, wysyp tartą bułką. Przełóż do niej masę, wierzch posyp tartą bułką. Piecz ok. 30 minut w 200 st. C.

Wskazówki:

  • Jeśli masa jest bardzo gęsta, możesz ją nieco rozrzedzić, dodając do niej kilka łyżek rosołu.

  • Forszmak podawaj z masłem zagotowanym z łyżką śmietany.

Po więcej przepisów na dania ze śledziem zapraszamy na naszą stronę. Znajdziesz tu np. recepturę na delikatne śledzie w śmietanie , a także na śledzie po turecku .

ziemniaki
ziemniaki

Źródło zdjęcia: canva/TSchon

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: kuchennykredens

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy