Smakosze.pl Przepisy Niezwykła sałatka jarzynowa z dodatkiem pieczarek
canva/likedat

Niezwykła sałatka jarzynowa z dodatkiem pieczarek

10 listopada 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Spośród wszystkich sałatek w Polsce najpopularniejsza jest sałatka jarzynowa. Przygotowujemy ją na święta, na różne domowe uroczystości, a także na co dzień. Jest zdrowa, tania i prosta do zrobienia. Dziś prezentujemy wam przepis na niezwykłą sałatkę jarzynową z dodatkiem pieczarek. Może warto nieco odświeżyć starą, domową recepturę?

Podstawą sałatki jarzynowej są warzywa korzeniowe, a więc marchew, pietruszka, seler, ziemniak. Zwykle dodaje się do niej groszek z puszki, choć niektórzy wolą wersję z kukurydzą.

Pozostałe dodatki, zależą od naszych upodobań. Jednak z pewnością do tej sałatki warto dodać kiszony ogórek i cebulę, które zaostrzą jej smak. Niektórzy dodają też jabłko, bo wprowadza przyjemną, słodką nutę. Bardzo smacznym dodatkiem jest ugotowane na twardo jajko, choć zmniejsza trwałość potrawy.

Obowiązkowym łącznikiem wszystkich składników jest majonez. Spróbujcie jednak dodać do klasycznej sałatki jarzynowej marynowanych pieczarek. Potrawa nabierze ciekawego, wyraźnego smaku oraz przyjemnej konsystencji.

Niezwykła sałatka jarzynowa z dodatkiem pieczarek

Składniki:

  • 2 marchewki

  • 1 pietruszka

  • kawałek korzenia selera

  • 1 ziemniak

  • 2 kiszone ogórki

  • pół cebuli

  • 1 puszka groszku konserwowego

  • 1 mały słoik marynowanych pieczarek

  • 3 jajka ugotowane na twardo

  • 3-4 łyżki majonezu

  • sól, pieprz

Przygotowanie sałatki jarzynowej

Marchew, pietruszkę, seler i ziemniak wyszoruj, ugotuj w skórkach. Wystudź, obierz, pokrój w niedużą kostkę.

Kiszone ogórki i cebulę pokrój w kostkę. Groszek i pieczarki odsącz z zalewy. Pieczarki pokrój w plasterki.

Ugotowane warzywa wymieszaj z ogórkami kiszonymi, cebulą, groszkiem, pieczarkami i posiekanym jajkiem. Dopraw solą i pieprzem, połącz z majonezem.

Wskazówki:

  • Jeśli chcesz przygotować błyskawiczną wersję tej sałatki, możesz sięgnąć po marchewkę z groszkiem ze słoika. Zrezygnuj wtedy z pozostałych, gotowanych warzyw.

  • Majonez przed dodaniem do sałatki możesz rozcieńczyć 1-2 łyżkami zalewy z konserwowego groszku lub kukurydzy. Dzięki temu sałatka będzie bardziej wilgotna.

Po więcej ciekawych przepisów na pyszne sałatki zapraszamy na naszą stronę. Znajdziesz tu np. przepis na szybką sałatkę makaronową , a także na sałatkę z szynką i serem .

marynowane pieczarki
marynowane pieczarki

Źródło zdjęcia: canva/letty17

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnia-domowa-ani.blogspot

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy