Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ekspresowa sałatka makaronowa
Renata Materlińska
Renata Materlińska 09.11.2021 01:00

Ekspresowa sałatka makaronowa

sałatka makaronowa
canva/IgorDutina

Jeśli zastanawiasz się, co zabrać ze sobą do pracy na drugie śniadanie, mamy dobry pomysł. Możesz przygotować szybką sałatkę makaronową. Bez problemu zapakujesz ją do pojemnika i zjesz, gdy zgłodniejesz. Będzie też dobrą przekąską domową, jest też idealna na kolację.

Sałatki zwykle są lekkie, ale mogą być też pożywne. Wszystko zależy od tego, co do nich dodasz. Sałatka z ryżem, kaszą czy makaronem potrafi doskonale nasycić. Zwłaszcza jeśli wzbogacisz ją jeszcze o mięso, wędlinę czy rybę. Pole do popisu jest duże, wszystko zależy od inwencji twórczej i tego, co masz pod ręką.

Do przygotowania sałatki zawsze warto wykorzystać np. to, co zostanie z obiadu z poprzedniego dnia. Może to być właśnie makaron czy kawałek pieczeni. Gdy wzbogacisz je jeszcze o warzywa, powstanie smaczny i zdrowy zestaw.

Sałatka makaronowa — idealna do pracy i na przekąskę

Składniki:

  • 1/2 szklanki suchego, drobnego makaronu lub 1.5 szklanki ugotowanego makaronu

  • 10-15 dag szynki, najlepiej w kawałku

  • 3-4 łyżki kukurydzy z puszki

  • pół ogórka sałatkowego lub 1-2 ogórki kiszone

  • natka pietruszki

  • 1 ząbek czosnku

  • 1-2 łyżki majonezu

  • sól, pieprz

Przygotowanie sałatki

Makaron ugotuj w osolonym wrzątku, odlej, przelej zimną wodą, dokładnie odcedź, wystudź. Szynkę pokrój w kostkę. Jeśli masz wędlinę w plasterkach pokrój ją w niezbyt długie paski.

Kukurydzę odsącz z zalewy. Pozostaw jednak 1-2 łyżki zalewy do rozcieńczenia majonezu. Ogórek sałatkowy obierz, pokrój w kostkę. Ogórki kiszone również pokrój w kostkę.

Natkę pietruszki opłucz, osusz, drobno posiekaj. Ząbek czosnku przepuść przez maszynkę, wymieszaj z majonezem, sos rozcieńcz zalewą z kukurydzy, by nie był zbyt gęsty.

Wymieszaj przygotowane składniki sałatki, połącz je z majonezem. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Wskazówka: Jeśli sałatkę chcesz zabrać do pracy albo będzie kilka godzin poza lodówką, lepiej nie łącz jej od razu z majonezem, bo może się zepsuć. Majonez zabierz w mały pojemniczek i wymieszaj składniki z sosem tuż przed spożyciem.

Na naszej stronie znajdziesz też wiele innych przepisów na proste sałatki. Zobacz, jak przygotować sałatkę ziemniaczaną bez majonezu, a także jak zrobić sałatkę jarzynową z ryżem.

sałatka w pojemniku
sałatka w pojemniku

Źródło zdjęcia: canva/DimaSobko

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: doradcasmaku

Zapraszamy na nasz Instagram