Smakosze.pl Przepisy Niezwykle delikatna wątróbka w sosie pomidorowym. Proste i smaczne danie spodoba się całej rodzinie
canva/ivanmateev

Niezwykle delikatna wątróbka w sosie pomidorowym. Proste i smaczne danie spodoba się całej rodzinie

19 października 2022

Wątróbka drobiowa w sosie pomidorowym jest nietuzinkowym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Dodatek aromatycznego warzywa sprawia, że podroby stają się delikatne i soczyste. Są o niebo lepsze niż smażone z jabłkami czy gruszką. Musicie ich spróbować.

Wątróbkę drobiową zwykle podaje się ze smażoną cebulką, czasem urozmaicając danie poprzez dodanie słodkich owoców takich jak jabłko czy gruszka. Nieco innym, lecz niesamowicie smacznym rozwiązaniem jest przyrządzenie podrobów w pomidorowym sosie.

Bogata w szereg cennych składników odżywczych wątróbka świetnie komponuje się z dojrzałymi i doprawionymi odrobiną ziół pomidorami. Warto wybrać malinowe, żółte czy bawole serce, lecz jeśli nie mamy do nich dostępu, domowy przecier będzie pasował.

Przepis na smakowitą wątróbkę drobiową w sosie pomidorowym

Składniki:

  • 1 kg wątróbki drobiowej

  • 2 większe dojrzałe pomidory lub 4 łyżki przecieru

  • 1 duża cebula

  • 3 ogórki kiszone

  • szczypta papryki chili lub pieprzu cayenne

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Jak zrobić wątróbkę drobiową w sosie pomidorowym? Znamy prosty patent na soczyste podroby

Przygotowanie zaczynamy od umycia i osuszenia wątróbki. Pomidory sparzamy, pozbawiamy je skórki oraz szypułek. Kroimy na cienkie plastry. Cebulę obieramy z łupiny i rozdrabniamy w piórka.

Na głębszej patelni rozgrzewamy olej. Szklimy na nim cebulkę. Następnie wrzucamy wątróbkę i chwilę ją przesmażamy, żeby ścięła się z zewnątrz. Dodajemy pomidory i podgrzewamy bez mieszania, aż woda z warzyw odparuje. Potrwa to kilka minut.

Na koniec wsypujemy majeranek i odrobinę chili oraz. Doprawiamy też solą i pieprzem. Wątróbkę drobiową w sosie pomidorowym podajemy z pokrojonym w paski ogórkiem kiszonym i ziemniakami z wody. Możemy też zjeść ją ze świeżym chlebem. Smacznego.

Wskazówka: wątróbkę można przed smażeniem obtoczyć w mace pszennej - będzie mniej pryskała przy smażeniu.

Na naszej stronie znajdziecie inne dania z podrobami w roli głównej. Spróbujcie koniecznie ozorków w sosie chrzanowym . Śląski rosół z ich dodatkiem również ma szansę wam się spodobać.

Wątróbka w sosie pomidorowym jest wyśmienita
canva/iaroshenko

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy