Niezwykle delikatna wątróbka w sosie pomidorowym. Proste i smaczne danie spodoba się całej rodzinie
Wątróbka drobiowa w sosie pomidorowym jest nietuzinkowym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Dodatek aromatycznego warzywa sprawia, że podroby stają się delikatne i soczyste. Są o niebo lepsze niż smażone z jabłkami czy gruszką. Musicie ich spróbować.
Wątróbkę drobiową zwykle podaje się ze smażoną cebulką, czasem urozmaicając danie poprzez dodanie słodkich owoców takich jak jabłko czy gruszka. Nieco innym, lecz niesamowicie smacznym rozwiązaniem jest przyrządzenie podrobów w pomidorowym sosie.
Bogata w szereg cennych składników odżywczych wątróbka świetnie komponuje się z dojrzałymi i doprawionymi odrobiną ziół pomidorami. Warto wybrać malinowe, żółte czy bawole serce, lecz jeśli nie mamy do nich dostępu, domowy przecier będzie pasował.
Przepis na smakowitą wątróbkę drobiową w sosie pomidorowym
Składniki:
-
1 kg wątróbki drobiowej
-
2 większe dojrzałe pomidory lub 4 łyżki przecieru
-
1 duża cebula
-
3 ogórki kiszone
-
szczypta papryki chili lub pieprzu cayenne
-
sól i pieprz w ilości do smaku
-
olej rzepakowy do smażenia
Jak zrobić wątróbkę drobiową w sosie pomidorowym? Znamy prosty patent na soczyste podroby
Przygotowanie zaczynamy od umycia i osuszenia wątróbki. Pomidory sparzamy, pozbawiamy je skórki oraz szypułek. Kroimy na cienkie plastry. Cebulę obieramy z łupiny i rozdrabniamy w piórka.
Na głębszej patelni rozgrzewamy olej. Szklimy na nim cebulkę. Następnie wrzucamy wątróbkę i chwilę ją przesmażamy, żeby ścięła się z zewnątrz. Dodajemy pomidory i podgrzewamy bez mieszania, aż woda z warzyw odparuje. Potrwa to kilka minut.
Na koniec wsypujemy majeranek i odrobinę chili oraz. Doprawiamy też solą i pieprzem. Wątróbkę drobiową w sosie pomidorowym podajemy z pokrojonym w paski ogórkiem kiszonym i ziemniakami z wody. Możemy też zjeść ją ze świeżym chlebem. Smacznego.
Wskazówka: wątróbkę można przed smażeniem obtoczyć w mace pszennej - będzie mniej pryskała przy smażeniu.
Na naszej stronie znajdziecie inne dania z podrobami w roli głównej. Spróbujcie koniecznie ozorków w sosie chrzanowym . Śląski rosół z ich dodatkiem również ma szansę wam się spodobać.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jesienią babcia Danusia zawsze dodaje do bigosu wyjątkowy składnik. Każdy błaga ją o przepis
-
Masz w domu orzechy włoskie? W 15 minut zrobisz z nich boski przysmak. Wystarczy 1 dodatek
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama