Jak zrobić przecier pomidorowy ze świeżych pomidorów? Mamy najlepszy przepis
Nie od dziś wiadomo, że domowe przetwory biją na głowę te gotowe, kupowane w sklepie. Dziś przedstawiamy Wam przepis na domowy przecier pomidorowy. Samodzielne przygotowanie pozwala na staranne dobranie składników oraz daje pełną kontrolę nad ty, co finalnie znajdzie się w słoiczku.
Przepis na domowy przecier pomidorowy jest bardzo prosty i szybki. Czas niezbędny do jego wykonania wcale nie musi być dłuższy, niż wyprawa po gotowy wyrób do pobliskiego sklepu. Smak domowego przecieru pomidorowego jest też nieporównywalnie lepszy, niż jego kupny odpowiednik.
Na przecier pomidorowy najlepiej wybierać pomidory odmian podłużnych. Zawierają w sobie mniej pestek i soku, dzięki czemu przecier nie wyjdzie zbyt rzadki. Jeśli trafią Ci się jednak bardziej wodniste pomidory, możesz zagęścić swój przecier poprzez dłuższe gotowanie.
Przecier pomidorowy domowym sposobem
Składniki:
3 kg pomidorów (wybierz np. rzymskie lub paprykowe)
1,5 łyżeczki soli
3 łyżeczki cukru
Jak przygotować domowy przecier pomidorowy
Pomidory umyj, usuń szypułki. Aby przecier pomidorowy był gładki, sparz warzywa, wrzucając je na kilkanaście sekund do wrzącej wody. Usuń skórki i gniazda nasienne, następnie pokrój pomidory w kostkę.
Przygotowane warzywa na przecier pomidorowy wrzuć do garnka. Przykryj i gotuj ok. 10-15 minut na średniej mocy palnika. Od czasu zamieszaj, aby przecier pomidorowy nie przypalił się.
Rozgotowane pomidory przetrzyj przez sito lub zblenduj. Następnie do garnka z przecierem pomidorowym dodaj sól oraz cukier, gotuj do rozpuszczenia. Odparuj masę na większym ogniu do uzyskania pożądanej konsystencji .
Wciąż gorący przecier pomidorowy przelej do wyparzonych i suchych słoiczków. Słoiczki dokładnie zakręć, postaw do góry dnem. Przykryj ściereczką do całkowitego wystudzenia. Gotowy przecier pomidorowy przechowuj w ciemnym i suchym miejscu. Przecier pomidorowy możesz przygotować także z pysznymi dodatkami. Jest to doskonały przetwór do przygotowania na zimę.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Zapomnij o dodawaniu cebuli. Teraz do smażonej wątróbki dodaje się inne składniki
Pożywny koktajl z selerem naciowym. Cudowna mikstura dla zdrowia i urody
Lekka i nietucząca jajecznica na parze. Zrobisz ją w 3 minuty