Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ozorki w sosie chrzanowym. Prawdziwy rarytas dla wielbicieli podrobów
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 15.10.2022 20:05

Ozorki w sosie chrzanowym. Prawdziwy rarytas dla wielbicieli podrobów

ozorki
canva/CCat82

Mamy nie lada gratkę dla wielbicieli podrobów. Dziś powiemy Wam, jak przygotować ozorki w sosie chrzanowym. Mięso gotowane w wywarze warzywnym lub rosole jest idealnie miękkie i soczyste, a sos z chrzanu i śmietany dodaje ozorkom rewelacyjnego smaku.

Ozorki wieprzowe to prawdziwy przysmak. Mięso jest niezwykle delikatne i miękkie, a odpowiednie dodatki nadają mu fantastyczny smak. Ozorki w aromatycznym sosie chrzanowym posypane koperkiem lub szczypiorkiem to danie, które z pewnością pokocha każdy miłośnik podrobów.

Ozorki w sosie chrzanowym możemy podać z wieloma dodatkami, np. z puree ziemniaczanym i potrawką z marchewki i zielonego groszku. Osobiście polecam również pampuchy, czyli kluski na parze i grzyby leśne przesmażone na maśle z cebulką. Tak podane mięso z sosem będzie prezentować się jak z restauracji.

Aby ozorki były miękkie, najpierw podgotowujemy je w samej wodzie, następnie przekładamy do gorącego wywaru, dodajemy przyprawy i gotujemy do miękkości. Do mięsa wykorzystajmy naturalny wywar z warzyw lub rosół z poprzedniego obiadu, nigdy nie gotujmy ozorków na bulionie z kostki.

Przepis na ozorki w aksamitnym sosie chrzanowym

Składniki:

  • 2 ozorki wieprzowe

  • 3-4 łyżki tartego chrzanu

  • 3 szklanki wywaru warzywnego lub rosołu

  • 2 liście laurowe

  • 4 ziarna ziela angielskiego

  • szczypiorek lub koperek

  • 3 łyżki śmietany

  • 1 łyżka mąki

  • sól, pieprz do smaku

Jak zrobić ozorki, żeby były delikatne i soczyste? Sos chrzanowy doda im smaku

Ozorki umyj, oczyść, oprósz solą, pieprzem, przełóż do garnka. Mięso zalej zimną wodą i gotuj na małym ogniu, aż zaczną być miękkie. W tym czasie zagotuj bulion.

Ozorki przełóż do garnka z gorącym wywarem, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i gotuj, aż będą zupełnie miękkie, a część bulionu odparuje. Ozorki wyjmij z wywaru, przestudź i zdejmij z nich skórkę. Ozorki pokrój w plasterki.

Do wywaru dodaj chrzan i gotuj jeszcze kilka minut. Śmietanę rozmieszaj z mąką, zahartuj częścią wywaru, wlej do pozostałego wywaru. Wymieszaj, dopraw do smaku. Sos gotuj kilka minut, aż zgęstnieje. Ozorki podawaj polane przygotowanym sosem. Posyp je posiekanym koperkiem lub szczypiorkiem. Smacznego.

Dowiedz się również, jak gotować flaki, żeby były miękkie. Przygotuj także aromatyczną, pieczoną wątróbkę z jabłkiem i żurawiną.

Ozorki w sosie chrzanowym z pampuchami i grzybami
canva/CCat82

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: