Smakosze.pl Przepisy Niezwykle elastycznie i miękkie ciasto na pierogi ze śmietaną
canva/macniak

Niezwykle elastycznie i miękkie ciasto na pierogi ze śmietaną

16 listopada 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Przychodzimy z pomocą wszystkim miłośnikom pierogów, którzy wciąż mają problem z ciastem. Przygotujcie ciasto na pierogi ze śmietaną według naszego przepisu. Wyjdzie niezwykle elastyczne i miękkie. Nie klei się też w czasie wałkowania i doskonale daje się formować.

Większość z nas kocha jeść pierogi. Jednak ich robienie nie jest już, aż tak wielką frajdą. Są dość pracochłonne, a gdy jeszcze pojawią się problemy z ciastem, trzeba na nie poświęcić więcej czasu.

Ciasto na pierogi można zrobić z samej mąki i dobrze ciepłej wody. Często dodaje się też jajko, które spulchnia ciasto. Niektórzy wlewają do niego łyżkę oleju albo stopionego masła, by ciasto było bardziej elastyczne. My zaś proponujemy dodać do ciasta trochę gęstej, kwaśnej śmietany. Sprawi, że ciasto świetnie się zagniata, bez lepienia do stolnicy. Dobrze też utrzymuje wilgotność.

Niezwykle elastyczne i miękkie ciasto na pierogi ze śmietaną

Składniki:

  • 30 dag mąki

  • szczypta soli

  • 1 jajko

  • 1 łyżka oleju

  • 1 do 3 łyżek kwaśnej, gęstej śmietany

  • ok. 1/2 szklanki dobrze ciepłej wody

Przygotowanie ciasta na pierogi

Do miski wsyp mąkę, dodaj sól, jajko, olej i śmietanę. Dolewając dobrze ciepłą wodę, wymieszaj składniki, aż do ich wstępnego połączenia.

Wtedy przełóż ciasto na stolnicę i wyrabiaj je do czasu, aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto przykryj ściereczką lub miseczką, pozostaw na pół godziny.

Po tym czasie podziel ciasto na 2-3 części. Każdą kolejno rozwałkowuj na cienki placek i wykrawaj z niego krążki. W tym czasie pozostałe kawałki ciasta trzymaj pod ściereczką, by nie obeschły.

Na krążki ciasta kładź ulubiony farsz, dokładnie zlep brzegi pierogów. Pierogi wrzuć na osolony wrzątek i gotuj 2-4 minuty od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię.

Na naszej stronie znajdziesz też przepis na puszyste, drożdżowe ciasto na pierogi , a także na pierogi z suszonymi śliwkami według przepisu Roberta Makłowicza .

śmietana
śmietana

Źródło zdjęcia: canva/Food Photos

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: zpierwszegotloczenia

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy