Puszyste zapiekane krokiety z kapustą i grzybami. Przygotujesz je bez jajek i mleka
![Krokiety z kapustą i grzybami](https://images.iberion.media/images/1920/7_Cux_Qhf_V_Mcg_P_Fq_Kv_HC_Rgd_Y_Krokiety_z_kapusta_i_grzybami_bez_nabialu_0adf84efed.jpg)
Krokiety z kapustą i grzybami to pyszne bezmięsne danie, które doskonale smakuje z barszczem czerwonym. Część z nas jednak nie chce lub nie może spożywać mleka czy jaj. Z myślą o takich osobach została opracowana receptura na ten specjał, która nie wymaga ich użycia. Przyrządźcie te krokiety nawet jeśli nie musicie stosować w diecie wykluczeń — są naprawdę lekkie i wyśmienite.
Kiszona kapusta i grzyby to klasyczne połączenie cenione przez smakoszy na dietach bezmięsnych. Zawinięta w delikatne bezglutenowe ciasto — przygotowane bez dodatku jaj i mleka — będzie odpowiednia nawet dla wegan. Przyprawy zadbają o to, by danie było pełne smaku.
Przepis na krokiety z kapustą i grzybami bez jaj i mleka
Składniki na naleśniki:
500 ml napoju roślinnego np. sojowego
360 g mąki gryczanej
220 g mąki ziemniaczanej
180 g mąki ryżowej
1,1 l bardzo ciepłej wody
3 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżeczka soli
olej do posmarowania krokietów i naczynia żaroodpornego
Składniki na farsz:
500 g kiszonej kapusty
200 g niewielkich pieczarek
60 g suszonych grzybów
1 duża cebula
4 liście laurowe
1 łyżka oleju rzepakowego
sól i pieprz w ilości do smaku
1 łyżeczka kminku (opcjonalnie)
Przygotowanie farszu:
Dzień wcześniej płuczemy suszone grzyby i zalewamy je zimną wodą. Pozostawiamy na noc. Gotujemy je przez 1 godzinę w tej samej wodzie, w której się moczyły z dodatkiem liści laurowych. Grzyb odcedzamy, ale wodę zachowujemy do innych potraw np. zupy grzybowej.
Siekamy je, a w osobnym garnku gotujemy do miękkości odciśniętą z wody kapustę. Jeśli jest bardzo kwaśna, płuczemy ją wcześniej pod wodą. Kapustę również siekamy. Cebulę obieramy i drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim cebulkę.
Kiedy się zeszkli, dodajemy pokrojone pieczarki. Do podsmażonych pieczarek z cebulą wrzucamy suszone grzyby i kapustę. Smażymy jeszcze przez około 10 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i kminkiem, jeśli go używamy.
Przygotowanie krokietów:
Wodę mieszamy z napojem roślinnym w misce. Mąki przesiewamy do dużej miski i dodajemy sól. Łączymy je z płynami i miksujemy, aż do uzyskania ciasta o konsystencji gładkiej śmietanki. Miskę przykrywamy i odstawiamy na 30 minut.
Przed smażeniem naleśników do masy dodajemy olej i ponownie ją mieszamy. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni Celsjusza, a naczynie żaroodporne pokrywamy cienką warstwą oleju lub oliwy.
Na rozgrzaną patelnię z nieprzywierającą powłoką wlewamy porcję ciasta i smażymy ją przez około 1,5 minuty — do momentu aż boki naleśnika zaczną zawijać się do środka. Odwracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze przez pół minuty. Gotowy naleśnik przekładamy na talerz, a na patelnie wylewamy kolejną porcję ciasta.
Gdy usmażony naleśnik nieco ostygnie, zawijamy go wraz z farszem i odkładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem. Powtarzamy czynności z resztą składników. Krokiety smarujemy olejem i pieczemy je w piekarniku przez 20 minut. Podajemy solo lub jako dodatek do barszczu czerwonego. Smacznego.
![Krokiety z kapustą i grzybami](http://images.ctfassets.net/jpo18ojnqq5r/5mZdzpbGNicFP9LVfB2Tgf/95fc59d6c0d5a4382a6e4b746051d7cd/Krokiety_z_kapust__i_grzybami.jpg)
Źródło zdjęcia: canva/arfo
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: wegepedia
![wlewanie soku do mleka](https://images.iberion.media/images/origin/mleko_650ff58365.jpg)
![boczek na cieście francuskim](https://images.iberion.media/images/origin/boczek1_df7709cce8.jpg)
![ścieranie marchewki](https://images.iberion.media/images/origin/sur_A_wka_8f315a7d4e.jpg)
![szatkowanie kapusty](https://images.iberion.media/images/origin/kapusta4_66c14aa440.jpg)
![krojenie roladek](https://images.iberion.media/images/origin/roladki1_458a77ceef.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![sałatka w słoikach](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_edc4c0a427.jpg)
![polędwica holenderska](https://images.iberion.media/images/origin/lekki_obiad_eed57d8c3e.jpg)
![zupa chłodnik](https://images.iberion.media/images/origin/ch_A_odnik_395a2a2222.jpg)
![zawijanie ciasta francuskiego](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja1_6ec104e99f.jpg)
![tarcie warzyw na placki](https://images.iberion.media/images/origin/tarcie_warzyw_na_placki_35839702c3.jpg)
![danie z serkiem wiejskim](https://images.iberion.media/images/origin/2_6de133e67c.jpg)
![ciasto z borówkami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_bor_A_wkami_aa56b9d3ce.jpg)
![Strzelczyk trze cukinię na tarce](https://images.iberion.media/images/origin/Strzelczyk_50edcf25e1.jpg)
![ciasto bez pieczenia](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto1_a85f9b57f0.jpg)
![cukinia na ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_cukinii_136f2d6663.jpg)
![kotlety bez mięsa](https://images.iberion.media/images/origin/obiad_bez_miesa_2_0f085e454d.jpg)
![sernik Heni](https://images.iberion.media/images/origin/sernik1_4b7325471d.jpg)
![cukinia i mieszanka](https://images.iberion.media/images/origin/cukinia1_49b3c20be6.jpg)
![gotowa zapiekanka](https://images.iberion.media/images/origin/zapiekanka1_6cdceaa499.jpg)
![makaron na patelni](https://images.iberion.media/images/origin/makaron1_d86408a88d.jpg)
![makaron z masą](https://images.iberion.media/images/origin/makaron1_0962b367fd.jpg)
![zapiekany kalafior](https://images.iberion.media/images/origin/kalafior1_ce91557fb0.jpg)
![bigos z cukinii](https://images.iberion.media/images/origin/bigos_3e7dc02482.jpg)
![Tatiana Ozolina](https://images.iberion.media/images/origin/Tatiana_Ozolina_d0a909a046.jpg)
![PLL LOT](https://images.iberion.media/images/origin/Fot_Shutterstock_Maxagar_PLL_LOT_85c5de4695.jpg)
![Rak szyjki macicy, rak](https://images.iberion.media/images/origin/Co_roku_z_powodu_tego_raka_umiera_1600_Polek_9631c7e88a.jpg)
![Bożena Dykiel, Mieczysław Hryniewicz](https://images.iberion.media/images/origin/Bozena_Dykiel_Mieczyslaw_Hryniewicz_f9de23f40d.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![pomidory w pierniku](https://images.iberion.media/images/origin/pomidory_7e649ba097.jpg)
![Agnieszka Romaszewska-Guzy](https://images.iberion.media/images/origin/agnieszka_romaszewska_80f2ae83ab.png)
![Chrome](https://images.iberion.media/images/origin/chrome_ochrona_fot_pxhere_DALL_E_897cb3f8b6.png)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)
![Dagmara Kaźmierska](https://images.iberion.media/images/origin/Dagmara_Kazmierska_fot_KA_Pi_F_2b4bea4b6d.jpg)
![laptop, karta](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_26_T122434_393_c957dc4086.png)