Puszyste zapiekane krokiety z kapustą i grzybami. Przygotujesz je bez jajek i mleka
Krokiety z kapustą i grzybami to pyszne bezmięsne danie, które doskonale smakuje z barszczem czerwonym. Część z nas jednak nie chce lub nie może spożywać mleka czy jaj. Z myślą o takich osobach została opracowana receptura na ten specjał, która nie wymaga ich użycia. Przyrządźcie te krokiety nawet jeśli nie musicie stosować w diecie wykluczeń — są naprawdę lekkie i wyśmienite.
Kiszona kapusta i grzyby to klasyczne połączenie cenione przez smakoszy na dietach bezmięsnych. Zawinięta w delikatne bezglutenowe ciasto — przygotowane bez dodatku jaj i mleka — będzie odpowiednia nawet dla wegan. Przyprawy zadbają o to, by danie było pełne smaku.
Przepis na krokiety z kapustą i grzybami bez jaj i mleka
Składniki na naleśniki:
500 ml napoju roślinnego np. sojowego
360 g mąki gryczanej
220 g mąki ziemniaczanej
180 g mąki ryżowej
1,1 l bardzo ciepłej wody
3 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżeczka soli
olej do posmarowania krokietów i naczynia żaroodpornego
Składniki na farsz:
500 g kiszonej kapusty
200 g niewielkich pieczarek
60 g suszonych grzybów
1 duża cebula
4 liście laurowe
1 łyżka oleju rzepakowego
sól i pieprz w ilości do smaku
1 łyżeczka kminku (opcjonalnie)
Przygotowanie farszu:
Dzień wcześniej płuczemy suszone grzyby i zalewamy je zimną wodą. Pozostawiamy na noc. Gotujemy je przez 1 godzinę w tej samej wodzie, w której się moczyły z dodatkiem liści laurowych. Grzyb odcedzamy, ale wodę zachowujemy do innych potraw np. zupy grzybowej.
Siekamy je, a w osobnym garnku gotujemy do miękkości odciśniętą z wody kapustę. Jeśli jest bardzo kwaśna, płuczemy ją wcześniej pod wodą. Kapustę również siekamy. Cebulę obieramy i drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim cebulkę.
Kiedy się zeszkli, dodajemy pokrojone pieczarki. Do podsmażonych pieczarek z cebulą wrzucamy suszone grzyby i kapustę. Smażymy jeszcze przez około 10 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i kminkiem, jeśli go używamy.
Przygotowanie krokietów:
Wodę mieszamy z napojem roślinnym w misce. Mąki przesiewamy do dużej miski i dodajemy sól. Łączymy je z płynami i miksujemy, aż do uzyskania ciasta o konsystencji gładkiej śmietanki. Miskę przykrywamy i odstawiamy na 30 minut.
Przed smażeniem naleśników do masy dodajemy olej i ponownie ją mieszamy. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni Celsjusza, a naczynie żaroodporne pokrywamy cienką warstwą oleju lub oliwy.
Na rozgrzaną patelnię z nieprzywierającą powłoką wlewamy porcję ciasta i smażymy ją przez około 1,5 minuty — do momentu aż boki naleśnika zaczną zawijać się do środka. Odwracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze przez pół minuty. Gotowy naleśnik przekładamy na talerz, a na patelnie wylewamy kolejną porcję ciasta.
Gdy usmażony naleśnik nieco ostygnie, zawijamy go wraz z farszem i odkładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem. Powtarzamy czynności z resztą składników. Krokiety smarujemy olejem i pieczemy je w piekarniku przez 20 minut. Podajemy solo lub jako dodatek do barszczu czerwonego. Smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/arfo
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: wegepedia