Smakosze.pl

canva/TheMalni

Puszyste zapiekane krokiety z kapustą i grzybami. Przygotujesz je bez jajek i mleka

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Krokiety z kapustą i grzybami to pyszne bezmięsne danie, które doskonale smakuje z barszczem czerwonym. Część z nas jednak nie chce lub nie może spożywać mleka czy jaj. Z myślą o takich osobach została opracowana receptura na ten specjał, która nie wymaga ich użycia. Przyrządźcie te krokiety nawet jeśli nie musicie stosować w diecie wykluczeń — są naprawdę lekkie i wyśmienite.

Kiszona kapusta i grzyby to klasyczne połączenie cenione przez smakoszy na dietach bezmięsnych. Zawinięta w delikatne bezglutenowe ciasto — przygotowane bez dodatku jaj i mleka — będzie odpowiednia nawet dla wegan. Przyprawy zadbają o to, by danie było pełne smaku.

Przepis na krokiety z kapustą i grzybami bez jaj i mleka

Składniki na naleśniki:

  • 500 ml napoju roślinnego np. sojowego

  • 360 g mąki gryczanej

  • 220 g mąki ziemniaczanej

  • 180 g mąki ryżowej

  • 1,1 l bardzo ciepłej wody

  • 3 łyżki oleju rzepakowego

  • 1 łyżeczka soli

  • olej do posmarowania krokietów i naczynia żaroodpornego

Składniki na farsz:

  • 500 g kiszonej kapusty

  • 200 g niewielkich pieczarek

  • 60 g suszonych grzybów

  • 1 duża cebula

  • 4 liście laurowe

  • 1 łyżka oleju rzepakowego

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • 1 łyżeczka kminku (opcjonalnie)

Przygotowanie farszu:

Dzień wcześniej płuczemy suszone grzyby i zalewamy je zimną wodą. Pozostawiamy na noc. Gotujemy je przez 1 godzinę w tej samej wodzie, w której się moczyły z dodatkiem liści laurowych. Grzyb odcedzamy, ale wodę zachowujemy do innych potraw np. zupy grzybowej .

Siekamy je, a w osobnym garnku gotujemy do miękkości odciśniętą z wody kapustę. Jeśli jest bardzo kwaśna, płuczemy ją wcześniej pod wodą. Kapustę również siekamy. Cebulę obieramy i drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim cebulkę.

Kiedy się zeszkli, dodajemy pokrojone pieczarki. Do podsmażonych pieczarek z cebulą wrzucamy suszone grzyby i kapustę. Smażymy jeszcze przez około 10 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i kminkiem, jeśli go używamy.

Przygotowanie krokietów:

Wodę mieszamy z napojem roślinnym w misce. Mąki przesiewamy do dużej miski i dodajemy sól. Łączymy je z płynami i miksujemy, aż do uzyskania ciasta o konsystencji gładkiej śmietanki. Miskę przykrywamy i odstawiamy na 30 minut.

Przed smażeniem naleśników do masy dodajemy olej i ponownie ją mieszamy. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni Celsjusza, a naczynie żaroodporne pokrywamy cienką warstwą oleju lub oliwy.

Na rozgrzaną patelnię z nieprzywierającą powłoką wlewamy porcję ciasta i smażymy ją przez około 1,5 minuty — do momentu aż boki naleśnika zaczną zawijać się do środka. Odwracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze przez pół minuty. Gotowy naleśnik przekładamy na talerz, a na patelnie wylewamy kolejną porcję ciasta.

Gdy usmażony naleśnik nieco ostygnie, zawijamy go wraz z farszem i odkładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem. Powtarzamy czynności z resztą składników. Krokiety smarujemy olejem i pieczemy je w piekarniku przez 20 minut. Podajemy solo lub jako dodatek do barszczu czerwonego . Smacznego.

Krokiety z kapustą i grzybami
Krokiety z kapustą i grzybami doskonale smakują w towarzystwie barszczu czerwonego

Źródło zdjęcia: canva/arfo

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: wegepedia

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Babcia Alka dodaje do ogórków 1 prosty składnik. Jej mizerię ubóstwia cała rodzina
Czytaj więcej >

Przepisy

Na Śląsku dodają do mielonych ten składnik. Tak pysznych jeszcze nie jedliście
Czytaj więcej >

Przepisy

Starła marchewkę i jeszcze 2 warzywa. Lepszej surówki nie zjesz nawet w restauracji
Czytaj więcej >

Przepisy

Mistrzowski przepis na leczo od Koła Gospodyń Wiejskich. Nawet Gessler nie ma lepszego
Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, do czego syn Gessler dodaje pokrzywę. Danie zrobi prawdziwą furorę
Czytaj więcej >

Przepisy

Strzelczyk robi genialne młode ziemniaki. Zdradził też świetny patent na ich czyszczenie
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >