Smakosze.pl

canva/harashchenkoalexandra

Co zrobić, żeby makowiec nie pękał?

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Makowiec jest tradycyjnym świątecznym wypiekiem, który ceni wielu smakoszy. Jego przygotowanie jednak do łatwych nie należy, a błędy są kosztowne. Jeśli będziemy chcieli pójść na skróty, ciasto może pękać. Z naszymi radami jednak unikniecie tego problemu. Dowiedzcie się co zrobić, aby wyszło idealnie gładkie.

Zawijana w drożdżowe ciasto masa z maku i bakalii ma wielu zwolenników. Do jej przyrządzenia potrzeba nieco wprawy i starannego podążania za przepisem. Najdrobniejsza modyfikacja może spowodować, że wypiek nie wyjdzie. Dziś podpowiadamy, co zrobić, by makowiec nie pękł przy pieczeniu.

Co zrobić, by makowiec nie pękał przy pieczeniu?

Przede wszystkim należy przygotować dobre ciasto. Jeżeli przygotowujemy makowiec drożdżowy, dopilnujmy, by drożdże zdążyły wykonać swoją pracę. Przed zawinięciem masy makowej powinniśmy umożliwić ciastu wyrośnięcie i pozostawić je w ciepłym miejscu na około pół godziny.

Postarajmy się też, aby użyć odpowiedniej ilości farszu do wypełnienia wypieku. Jeśli będzie go zbyt dużo — ciasto pęknie. Proporcje w pieczeniu są bardzo istotne. Dlatego też, jeśli kupimy więcej masy makowej, niż potrzebujemy, nadmiar wykorzystajmy do innego deseru.

Ważnym krokiem w przyrządzaniu rolady makowej jest samo zwijanie. Nie spieszmy się i upewnijmy się, że ciasto dokładnie przylega do masy, która ma je wypełnić. Dzięki temu nie tylko nie powstaną przerwy, ale też mniejsza będzie szansa, że ciasto pęknie.

Kolejnym trikiem, który pomoże uchronić ciasto przed pękaniem, jest posmarowanie go roztrzepanym jajkiem. Zabieg ten sprawi, że ciasto utrzyma się w całości i nada naszemu makowcowi pięknego, złocistego koloru.

Na naszej stronie znajdziecie recepturę, z której przyrządzicie pyszny makowiec . Korzystając z naszych wskazówek i składników, które proponujemy, uzyskacie wypiek, który zachwyci najbardziej wybrednych smakoszy. A jeśli wolicie przygotować makowy deser bez pieczenia, sprawdźcie ten przepis .

Masa makowa w misce
Masa makowa to ważny składnik makowca — dodajcie do niej ulubione bakalie

Źródło zdjęcia: canva/Aneta_Gu

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: polki

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Porady

Wspaniałe wieści dla grzybiarzy. Niektórzy czekali na to cały rok
Czytaj więcej >

Porady

Wrzuć orzechy do gorącej wody. Efekt przejdzie najśmielsze pojęcie
Czytaj więcej >

Porady

Czy w piątek po Bożym Ciele można jeść mięso? Arcybiskup zabrał głos
Czytaj więcej >

Porady

Tania i zdrowa ryba niesłusznie pomijana. Jej zalety odbierają mowę
Czytaj więcej >

Porady

Bosacka pokazała jak przyrządzić szparagi. Szybko i bez strat cennych składników
Czytaj więcej >

Porady

Dodajesz olej do gotującego się makaronu? Błąd może sporo kosztować
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Porady

Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Czy trzeba rozbijać karkówkę na grilla? Zdania są podzielone, ale tylko jedni mają rację
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Polskie truskawki uchodzą za najlepsze na świecie. Bosacka wyjaśniła dlaczego
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dlaczego mistrzowie kuchni dorzucają kapustę do rosołu? Powód jest oczywisty
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Kucharz w Pytaniu na śniadaniu pokazał jak gotować ryż. Mnóstwo Polaków było w błędzie
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Bosacka z ważnym apelem odnośnie kupowania lodów. Większość osób nie ma o tym pojęcia
Czytaj więcej >
Porady

Aleksandra Proch

Tak próbują oszukać klientów Żabki. Nie dajcie się nabrać
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Czy trzeba rozbijać karkówkę na grilla? Zdania są podzielone, ale tylko jedni mają rację
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Polskie truskawki uchodzą za najlepsze na świecie. Bosacka wyjaśniła dlaczego
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dlaczego mistrzowie kuchni dorzucają kapustę do rosołu? Powód jest oczywisty
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Kucharz w Pytaniu na śniadaniu pokazał jak gotować ryż. Mnóstwo Polaków było w błędzie
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Bosacka z ważnym apelem odnośnie kupowania lodów. Większość osób nie ma o tym pojęcia
Czytaj więcej >
Porady

Aleksandra Proch

Tak próbują oszukać klientów Żabki. Nie dajcie się nabrać
Czytaj więcej >