Lekkie, puszyste ciasto na pierogi z drożdżami
![pierogi](https://images.iberion.media/images/1920/4_XTY_Kq_B3i6pg1_PG_Mg3v_H_Nn_Projekt_bez_tytulu_2021_11_09_T081807_594_6bf7dfed1b.jpg)
Pierogami polska kuchnia stoi. Lubimy te nadziewane kapustą i grzybami, mięsem lub serem. Jeśli jednak chcecie poznać nowe oblicze tej potrawy, przygotujcie ciasto na pierogi z drożdżami. Pierogi wyjdą lekkie, puszyste i bardzo smaczne.
Tradycyjne ciasto na pierogi robi się z mąki i dobrze ciepłej wody. Można też dodać jajko i olej. Drożdżowe ciasto na pierogi wymaga trochę więcej składników, jednak rewanżuje się dużą puszystością i miękkością.
Pierogów z ciasta drożdżowego nie gotuje się, tylko piecze. Mają więc złocisty, chrupiący wierzch i miękkie wnętrze. Takie pierogi można podać na obiad, ale sprawdzą się też na przekąskę.
Lekkie, puszyste ciasto na pierogi z drożdżami
Składniki:
3 szklanki mąki
1 szklanka mleka
4 dag drożdży
1 łyżeczka cukru
8 dag masła lub oleju
2 jajka
1 łyżeczka soli
Przygotowanie drożdżowego ciasta na pierogi
Do ciepłego mleka wkrusz drożdże. Rozmieszaj je z cukrem i łyżką mąki, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Masło rozpuść, przestudź. Do miski wsyp mąkę. Dodaj sól, 1 jajko, rozpuszczone masło i wyrośnięty rozczyn. Składniki wymieszaj łyżką.
Potem przełóż ciasto na stolnicę i wyrabiaj, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryj je ściereczką, pozostaw do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, możesz zacząć formować pierogi. Ciasto podziel na 3-4 części, każdą kolejno cienko rozwałkowuj i szklanką wykrawaj z ciasta krążki.
Na krążki ciasta kładź porcje ulubionego farszu, dokładnie zlep brzegi pierogów. Pierogi ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostaw je do wyrośnięcia.
Każdy pierożek posmaruj rozkłóconym jajkiem. Piecz ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C.
Wskazówki:
Pierogi drożdżowe doskonale smakują nadziane farszem warzywnym czy szpinakowo-serowym. Dobrze pasuje też do nich farsz mięsny.
Drożdżowe pierogi można podać z dipem lub sosem czosnkowym przygotowanym na bazie jogurtu naturalnego.
Na naszej stronie znajdziecie też inne przepisy na pyszne pierogi. Zobacz, jak przygotować ruskie pierogi, a także jak pierogi z suszonymi śliwkami robi Robert Makłowicz.
![Projekt bez tytułu - 2021-11-09T080328.789](http://images.ctfassets.net/jpo18ojnqq5r/2W2NpzNkDF6fxf5DNX2h6J/4c399a138d04d51734160026d2b78c84/Projekt_bez_tytu_u_-_2021-11-09T080328.789.jpg)
Źródło zdjęcia: canva / Thomas Demarczyk
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: ankawgarnkach
![boczek na cieście francuskim](https://images.iberion.media/images/origin/boczek1_df7709cce8.jpg)
![zawijanie ciasta francuskiego](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja1_6ec104e99f.jpg)
![krojenie roladek](https://images.iberion.media/images/origin/roladki1_458a77ceef.jpg)
![danie z serkiem wiejskim](https://images.iberion.media/images/origin/2_6de133e67c.jpg)
![ciasto z borówkami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_bor_A_wkami_aa56b9d3ce.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![ciasto francuskie](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_francuskie_27b152f6e5.jpg)
![ciasto z 3 składników](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_6005fc15bf.jpg)
![placki](https://images.iberion.media/images/origin/placki_302d2470a0.jpg)
![sernik Heni](https://images.iberion.media/images/origin/sernik1_4b7325471d.jpg)
![polędwica holenderska](https://images.iberion.media/images/origin/lekki_obiad_eed57d8c3e.jpg)
![wlewanie coli do mąki](https://images.iberion.media/images/origin/cola1_8de7e7ec57.jpg)
![kluski śląskie](https://images.iberion.media/images/origin/kluski1_2ce9fc7fb6.jpg)
![makaron na patelni](https://images.iberion.media/images/origin/makaron1_d86408a88d.jpg)
![pierogi](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_21_T120845_622_748a2def26.jpg)
![wlewanie soku do mleka](https://images.iberion.media/images/origin/mleko_650ff58365.jpg)
![pasztet Strzelczyka](https://images.iberion.media/images/origin/pasztet1_8c33e4279b.jpg)
![ziemniaki na rosti](https://images.iberion.media/images/origin/placki_ziemniaczane_074443483e.jpg)
![cukinia i mieszanka](https://images.iberion.media/images/origin/cukinia1_49b3c20be6.jpg)
![ścieranie marchewki](https://images.iberion.media/images/origin/sur_A_wka_8f315a7d4e.jpg)
![pierogi](https://images.iberion.media/images/origin/pierogi_6c62c3e3de.jpg)
![ciasto bez pieczenia](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_bez_pieczenia_8ae6c40a10.jpg)
![makaron z masą](https://images.iberion.media/images/origin/makaron1_0962b367fd.jpg)
![Strzelczyk trze cukinię na tarce](https://images.iberion.media/images/origin/Strzelczyk_50edcf25e1.jpg)
![laptop, karta](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_26_T122434_393_c957dc4086.png)
![Otwarcie igrzysk olimpijskich w Paryżu](https://images.iberion.media/images/origin/Otwarcie_igrzysk_olimpijskich_w_Paryzu_eb417a5fb4.png)
![Rak szyjki macicy, rak](https://images.iberion.media/images/origin/Co_roku_z_powodu_tego_raka_umiera_1600_Polek_9631c7e88a.jpg)
![Bożena Dykiel, Mieczysław Hryniewicz](https://images.iberion.media/images/origin/Bozena_Dykiel_Mieczyslaw_Hryniewicz_f9de23f40d.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![Wulkan](https://images.iberion.media/images/origin/wulkan_turysci_pl_nowe_bd7df8b62a.jpg)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)
![Lady Gaga, Celine Dion](https://images.iberion.media/images/origin/Lady_Gaga_Celine_Dion_0b56d87e6e.png)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![Chrome](https://images.iberion.media/images/origin/chrome_ochrona_fot_pxhere_DALL_E_897cb3f8b6.png)
![Ewa Minge](https://images.iberion.media/images/origin/Ewa_Minge_fot_KA_Pi_F_e324d034e7.jpg)
![tarcie jabłek](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja_na_cieplo_b4401f9f16.jpg)