Smakosze.pl
pierogi

canva/pixelshot

Lekkie, puszyste ciasto na pierogi z drożdżami

19 Listopada 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Pierogami polska kuchnia stoi. Lubimy te nadziewane kapustą i grzybami, mięsem lub serem. Jeśli jednak chcecie poznać nowe oblicze tej potrawy, przygotujcie ciasto na pierogi z drożdżami. Pierogi wyjdą lekkie, puszyste i bardzo smaczne.

Tradycyjne ciasto na pierogi robi się z mąki i dobrze ciepłej wody. Można też dodać jajko i olej. Drożdżowe ciasto na pierogi wymaga trochę więcej składników, jednak rewanżuje się dużą puszystością i miękkością.

Pierogów z ciasta drożdżowego nie gotuje się, tylko piecze. Mają więc złocisty, chrupiący wierzch i miękkie wnętrze. Takie pierogi można podać na obiad, ale sprawdzą się też na przekąskę.

Lekkie, puszyste ciasto na pierogi z drożdżami

Składniki:

  • 3 szklanki mąki

  • 1 szklanka mleka

  • 4 dag drożdży

  • 1 łyżeczka cukru

  • 8 dag masła lub oleju

  • 2 jajka

  • 1 łyżeczka soli

biszkopt

Rewolucyjny, aksamitny biszkopt bez ubijania białek

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie drożdżowego ciasta na pierogi

Do ciepłego mleka wkrusz drożdże. Rozmieszaj je z cukrem i łyżką mąki, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Masło rozpuść, przestudź. Do miski wsyp mąkę. Dodaj sól, 1 jajko, rozpuszczone masło i wyrośnięty rozczyn. Składniki wymieszaj łyżką.

Potem przełóż ciasto na stolnicę i wyrabiaj, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryj je ściereczką, pozostaw do wyrośnięcia.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, możesz zacząć formować pierogi. Ciasto podziel na 3-4 części, każdą kolejno cienko rozwałkowuj i szklanką wykrawaj z ciasta krążki.

Na krążki ciasta kładź porcje ulubionego farszu, dokładnie zlep brzegi pierogów. Pierogi ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostaw je do wyrośnięcia.

Każdy pierożek posmaruj rozkłóconym jajkiem. Piecz ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C.

Wskazówki:

  • Pierogi drożdżowe doskonale smakują nadziane farszem warzywnym czy szpinakowo-serowym. Dobrze pasuje też do nich farsz mięsny.

  • Drożdżowe pierogi można podać z dipem lub sosem czosnkowym przygotowanym na bazie jogurtu naturalnego.

Na naszej stronie znajdziecie też inne przepisy na pyszne pierogi. Zobacz, jak przygotować ruskie pierogi, a także jak pierogi z suszonymi śliwkami robi Robert Makłowicz.

Projekt bez tytułu - 2021-11-09T080328.789

Źródło zdjęcia: canva / Thomas Demarczyk

Jak pozbyć się włókien kurczaka?

Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Koniecznie sprawdź czy TY też to robisz

Zobacz galerię >


Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ankawgarnkach

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Najsmaczniejszy sos pomidorowy na zimę. W kilku słoikach zachowasz smak lata na cały rok

Czytaj więcej >
por

Przepisy

Jednogarnkowa potrawka gruzińska z warzywami. Prosty sposób na zieloną część pora

Czytaj więcej >
Wyjątkowa zupa z jabłek

Przepisy

Wyjątkowa zupa z jabłek. Jabłczanka zachwyca konsystencją i zapachem

Czytaj więcej >

Przepisy

Co można zrobić z morwy czarnej? 2 pomysły na pyszne i zdrowe przetwory

Czytaj więcej >

Przepisy

Wybitne ciasto ze słonecznikiem i kajmakiem Ewy Wachowicz. Kucharka stosuje sprytny patent na najlepszy smak

Czytaj więcej >

Przepisy

Koniec z uciążliwym wyrabianiem. Ciocia Mariola pokazała najlepszy patent na ciasto drożdżowe

Czytaj więcej >