Niezwykłe greckie gołąbki zrobią furorę wśród domowników. 1 składnik może zaskoczyć
Poznajcie przepis na niezwykłe greckie gołąbki, które z pewnością zrobią furorę wśród domowników. Jeden ich składnik może was zaskoczyć, a są nim liście winorośli. Właśnie w nie, a nie w liście kapusty Grecy zawijają farsz. Gołąbki zachwycają lekkością i wyrazistym smakiem.
My Polacy uwielbiamy gołąbki. Trudno się dziwić, wszak mięsno-ryżowy farsz owinięty liśćmi kapusty smakuje naprawdę dobrze. Jednak gołąbki nie są tylko naszą specjalnością. Robią je np. Grecy. Ich gołąbki, czyli dolmades różnią się jednak składnikami.
W greckich gołąbkach miejsce kapusty zajmują liście winorośli, a farsz robi się z ryżu, ziół i przypraw. Są malutkie, ale bardzo charakterne. A to za sprawą dodatku mięty, koperku i soku z cytryny. Dziś powiemy wam, jak je zrobić. I mamy nadzieję, że poradzicie sobie z formowaniem tych maciupkich gołąbków. Pamiętajcie, by nakładać na liście stosownie mniej farszu, a wszystko powinno się udać. I jeszcze jedno — dolmades podaje się na zimno, na przekąskę.
Przepis na greckie gołąbki w liściach winorośli
Składniki:
-
40 liści winogron z solanki
-
1 cebula
-
1 szklanka ryżu
-
oliwa z oliwek
-
1 pęczek natki pietruszki
-
1 pęczek mięty
-
1 pęczek koperku
-
2 cytryny
-
1 l bulionu drobiowego
-
sól, pieprz
Przygotowanie greckich gołąbków
Cebulę obierz, zetrzyj na drobnych oczkach lub drobno posiekaj. Dodaj ją do suchego ryżu. Zioła opłucz, osusz, drobno posiekaj.
Zioła dodaj do ryżu razem z 3 łyżkami oliwy i sokiem wyciśniętym z jednej cytryny. Wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Po łyżce farszu nakładaj na matową stronę liści winogron. Uformuj z nich gołąbki. Pozostałymi liśćmi wyłóż dno garnka, ułóż w nim ścisło gołąbki.
Gołąbki przykryj talerzykiem, by się nie przemieszczały. Zalej je bulionem wymieszanym z sokiem z jednej cytryny i 3 łyżkami oliwy. Przykryj i gotuj ok. 45 minut na małym ogniu.
Wskazówka: Jeśli masz dostęp do liści winogron, możesz je własnoręcznie przygotować do gołąbków. Odetnij z nich ogonki, opłucz liście, zblanszuj, włóż do słoika i zalej solanką przygotowaną z wody i 3 łyżek soli. Muszą w niej postać co najmniej kilka godzin. Możesz też pójść na skróty i zblanszować liście winogron w osolonym wrzątku.
W naszym serwisie znajdziesz też przepis na gołąbki z młodej kapusty , a także na gołąbki z farszem z twarogu i ziemniaków .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Sprawdzony przepis na smażoną rybę. Zawsze pamiętaj o 1 zasadzie
-
Dosyp 1 szklankę do masy ziemniaczanej. Nowa wersja placków smakuje 100 razy lepiej
Źródło: kuchnia.wp