Smakosze.pl Przepisy Niezwykle kremowa i lekka ogórkowa ze składnikiem niespodzianką
canva/milanfoto

Niezwykle kremowa i lekka ogórkowa ze składnikiem niespodzianką

27 października 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Zupa ogórkowa należy do klasyki polskiej kuchni. Dziś chcieliśmy wam polecić niezwykle kremową i lekką ogórkową, ale przygotowaną ze świeżych ogórków. Jej doskonała konsystencja to też zasługa składnika niespodzianki.

Gdy myślicie o zupie ogórkowej, to z pewnością przychodzą wam do głowy kiszone ogórki. Jednak zupę można też przygotować ze świeżych ogórków. Zaskoczy was orzeźwiającym smakiem i kremową konsystencją, której dodaje jej pyszne i zdrowe awokado.

Niezwykle kremowa i lekka ogórkowa ze składnikiem niespodzianką

Składniki:

  • 2 ogórki sałatkowe

  • 1 por

  • 2 łyżki oleju

  • 1 l bulionu

  • 1 awokado

  • pęczek koperku

  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego

  • 1/2 szklanki śmietanki kremówki

  • gałka muszkatołowa

  • sól, pieprz

Przygotowanie kremowej zupy ogórkowej

Ogórki dokładnie umyj, przekrój wzdłuż na połowę, a potem pokrój w grube plastry. Por oczyść, pokrój w grube krążki, wypłucz je w zimnej wodzie, osącz.

W garnku rozgrzej olej, wsyp pokrojone ogórki i por, przesmaż, mieszając. Duś kilka minut na niedużym ogniu.

Do warzyw wlej połowę gorącego bulionu (może być warzywny lub drobiowy) i gotuj całość ok. 10 minut na niedużym ogniu.

Awokado umyj, przekrój na połowę, wyjmij pestkę, a potem miąższ. Koperek opłucz, osusz, grubo posiekaj. Dodaj do zupy razem z awokado. Całość zblenduj, połącz z resztą bulionu.

Zupę przestudź, wymieszaj z jogurtem naturalnym i śmietanką. Dopraw do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Zupę podawaj na ciepło lub zimno. Doskonale smakuje z groszkiem ptysiowym, a także z ugotowanym na twardo jajkiem.

Więcej pomysłów na ciekawe zupy znajdziesz na naszej stronie. Zobacz, jak przygotować rozgrzewającą zupę z dyni , a także jak zrobić zupę kalafiorową z curry .

awokado
awokado

Źródło zdjęcia: canva/engdaowichitpunya

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: palcelizac

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy