Rozgrzewająca zupa z dyni z zaskakującym dodatkiem
Zupa krem z dyni smakuje praktycznie każdemu - duża sytość, przyjemna konsystencja oraz wspaniały smak wiele dają. Jeśli chcesz, aby była jeszcze bardziej kremowa, dodaj do niej trochę masła orzechowego. Masło dodatkowo zwiększy jej wartości odżywcze.
Sezon na dynie pozwala przygotowywać na jej podstawie wiele różnych, pysznych, zdrowych i sycących dań - takich jak poniższa zupa krem, która podkręcona jest masłem orzechowym.
Masło orzechowe zawiera dużo zdrowych kwasów tłuszczowych, żelaza, manganu, potasu czy witamin z grupy B. Co więcej, znacznie poprawi jej kremowość, jeśli wykorzysta się masło bez kawałków orzechów.
Przepis na zupę dyniową z masłem orzechowym
Składniki:
1 kg dyni
5 szklanek bulionu warzywnego
3 łyżki masła orzechowego
1 cebula
3 ząbki czosnku
łyżeczka startego, świeżego imbiru
3 łyżki oleju
łyżeczka curry, sól, pieprz, chili
garść prażonych pestek dyni
Zacznij od umycia, obrania i oczyszczenia dyni z nasion. Następnie pokrój ją na duże kawałki, rozłóż na blaszce do pieczenia i piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez pół godziny.
W garnku rozgrzej olej i wrzuć na niego posiekaną cebulę. Gdy ta zeszkli się, dodaj do niej starty imbir, posiekany czosnek oraz curry i smaż przez kilka chwil. Wrzuć upieczoną dynię i smaż 3 minuty.
Zalej zawartość garnka bulionem, dodaj masło orzechowe, dopraw zupę solą, pieprzem i chili, a następnie zmiksuj ją blenderem. Podając, pamiętaj o posypaniu wierzchu odrobiną prażonych pestek dyni. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić sycącą fasolkę po bretońsku. Ten tekst zdradza dlaczego warto codziennie pić sok pomidorowy.
Źródło: canva/Anna Pustynnikova, Getty Images Pro
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: zdrowie.wprost.pl