Smakosze.pl
Zupa krem z dyni

canva/matka_Wariatka, Getty Images

Rozgrzewająca zupa z dyni z zaskakującym dodatkiem

27 Października 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Zupa krem z dyni smakuje praktycznie każdemu - duża sytość, przyjemna konsystencja oraz wspaniały smak wiele dają. Jeśli chcesz, aby była jeszcze bardziej kremowa, dodaj do niej trochę masła orzechowego. Masło dodatkowo zwiększy jej wartości odżywcze.

Sezon na dynie pozwala przygotowywać na jej podstawie wiele różnych, pysznych, zdrowych i sycących dań - takich jak poniższa zupa krem, która podkręcona jest masłem orzechowym.

Masło orzechowe zawiera dużo zdrowych kwasów tłuszczowych, żelaza, manganu, potasu czy witamin z grupy B. Co więcej, znacznie poprawi jej kremowość, jeśli wykorzysta się masło bez kawałków orzechów.

Przepis na zupę dyniową z masłem orzechowym

Składniki:

  • 1 kg dyni

  • 5 szklanek bulionu warzywnego

  • 3 łyżki masła orzechowego

  • 1 cebula

  • 3 ząbki czosnku

  • łyżeczka startego, świeżego imbiru

  • 3 łyżki oleju

  • łyżeczka curry, sól, pieprz, chili

  • garść prażonych pestek dyni

Zacznij od umycia, obrania i oczyszczenia dyni z nasion. Następnie pokrój ją na duże kawałki, rozłóż na blaszce do pieczenia i piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez pół godziny.

Gruszki

Jak przedłużyć świeżość gruszek?

CZYTAJ DALEJ

W garnku rozgrzej olej i wrzuć na niego posiekaną cebulę. Gdy ta zeszkli się, dodaj do niej starty imbir, posiekany czosnek oraz curry i smaż przez kilka chwil. Wrzuć upieczoną dynię i smaż 3 minuty.

Zalej zawartość garnka bulionem, dodaj masło orzechowe, dopraw zupę solą, pieprzem i chili, a następnie zmiksuj ją blenderem. Podając, pamiętaj o posypaniu wierzchu odrobiną prażonych pestek dyni. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić sycącą fasolkę po bretońsku. Ten tekst zdradza dlaczego warto codziennie pić sok pomidorowy.

Zupa krem z dyni

Źródło: canva/Anna Pustynnikova, Getty Images Pro

Jak pozbyć się włókien kurczaka?
ćwiartki kurczaka

Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Koniecznie sprawdź czy TY też to robisz

Zobacz galerię >

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: zdrowie.wprost.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Najdoskonalsze i najprostsze placki z cukinii. Idealne na obiad

Czytaj więcej >

Przepisy

Puszyste i pyszne ciasto drożdżowe z rabarbarem. Idealne do kawy

Czytaj więcej >
Magda Gessler, zupa grzybowa

Przepisy

Zupa grzybowa Magdy Gessler. Sekretem jest dodatek sera korycińskiego

Czytaj więcej >
pieczone schabowe

Przepisy

Sposób na pieczone kotlety schabowe. Lżejsza wersja klasyki

Czytaj więcej >
tatar z pomidorów

Przepisy

Aromatyczny tatar z suszonych pomidorów. Alternatywa dla mięsa

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepszy sos czosnkowy. Idealny do pizzy

Czytaj więcej >