Fantastyczna zupa kalafiorowa z curry
Zupa kalafiorowa to doskonały sposób na lekki posiłek, który dostarczy dużo wartości odżywczych, a przy okazji rozgrzeje. O wspaniały smak dba przyprawa curry, która nadaje zupie dodatkowego koloru. Gotując ją, w całym domu będzie unosił się piękny zapach.
Zupa kalafiorowa może być rozwiązaniem idealnym dla tych, którzy w swoich lodówkach mają zatrzęsienie warzyw. Zalegające produkty można wykorzystać do zrobienia tej smacznej zupy.
Sam proces gotowania jest wyjątkowo banalny i szybki, więc nie spędzi się w kuchni wielu godzin. Dlatego każdy, kto nie ma zbyt dużo czasu, może cieszyć się zdrowym obiadem.
Przepis na zupę kalafiorową
Składniki:
2 l bulionu warzywnego
2 kalafiory
6 kartofli
2 marchewki
sok z połówki cytryny
łyżeczka curry
pół łyżeczki gałki muszkatołowej
sól
pieprz
pęczek świeżej natki pietruszki
Zacznij od obrania i umycia ziemniaków oraz marchewek. Następnie pokrój je w kostkę. Marchewkę podsmaż na odrobinie masła, zalej je bulionem i doprowadź go do wrzenia.
Do garnka wrzuć kawałki ziemniaków i gotuj je przez 10 minut. Kalafiory umyj, podziel na małe różyczki i wrzuć do wywaru. Gotuj całość, aż kalafior całkowicie zmięknie.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Pod koniec dopraw wywar solą, pieprzem, sokiem z cytryny, łyżeczką curry oraz odrobiną świeżo startej gałki muszkatołowej. Podawaj zupę posypaną świeżo siekaną natką pietruszki. Smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/YelenaYemchuk, Getty Images Pro
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: winiary.pl