Smakosze.pl
Zupa kalafiorowa

canva/iko636, Getty Images Pro

Fantastyczna zupa kalafiorowa z curry

14 Października 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Zupa kalafiorowa to doskonały sposób na lekki posiłek, który dostarczy dużo wartości odżywczych, a przy okazji rozgrzeje. O wspaniały smak dba przyprawa curry, która nadaje zupie dodatkowego koloru. Gotując ją, w całym domu będzie unosił się piękny zapach.

Zupa kalafiorowa może być rozwiązaniem idealnym dla tych, którzy w swoich lodówkach mają zatrzęsienie warzyw. Zalegające produkty można wykorzystać do zrobienia tej smacznej zupy.

Sam proces gotowania jest wyjątkowo banalny i szybki, więc nie spędzi się w kuchni wielu godzin. Dlatego każdy, kto nie ma zbyt dużo czasu, może cieszyć się zdrowym obiadem.

Przepis na zupę kalafiorową

Składniki:

  • 2 l bulionu warzywnego

  • 2 kalafiory

  • 6 kartofli

  • 2 marchewki

  • sok z połówki cytryny

  • łyżeczka curry

  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej

  • sól

  • pieprz

  • pęczek świeżej natki pietruszki

Zacznij od obrania i umycia ziemniaków oraz marchewek. Następnie pokrój je w kostkę. Marchewkę podsmaż na odrobinie masła, zalej je bulionem i doprowadź go do wrzenia.

Ciasto na krokiety

Co zrobić, żeby ciasto na krokiety nie pękało?

CZYTAJ DALEJ

Do garnka wrzuć kawałki ziemniaków i gotuj je przez 10 minut. Kalafiory umyj, podziel na małe różyczki i wrzuć do wywaru. Gotuj całość, aż kalafior całkowicie zmięknie.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Pod koniec dopraw wywar solą, pieprzem, sokiem z cytryny, łyżeczką curry oraz odrobiną świeżo startej gałki muszkatołowej. Podawaj zupę posypaną świeżo siekaną natką pietruszki. Smacznego.

Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Slajd 1 z 7

ćwiartki kurczaka

Każdy lubi kurczaka

W wielu domach kurczak jest jednym z podstawowych mięs.

Zupa kalafiorowa

Źródło zdjęcia: canva/YelenaYemchuk, Getty Images Pro

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

WIELKI TEST WIEDZY DLA MIĘSOŻERCÓW. NA WSZYSTKIE PYTANIA MOGĄ POPRAWNIE ODPOWIEDZIEĆ JEDYNIE PRAWDZIWI SPECJALIŚCI

Pytanie 1 z 10

Najchudszy rodzaj mięsa pochodzi z:

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: winiary.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Doskonały sos do mięsa pieczonego

Czytaj więcej >

Przepisy

Ciasto z jagodami i budyniem - pyszny deser do kawy

Czytaj więcej >

Przepisy

Doskonały patent Strzelczyka na śledzie w oleju

Czytaj więcej >
kotlety mielone z piekarnika

Przepisy

Soczyste kotlety mielone z piekarnika - pokocha je cała rodzina

Czytaj więcej >
Zupa ogórkowa

Przepisy

Prosty patent Kuronia na pyszną zupę ogórkową

Czytaj więcej >
Gołąbki wg. Magdy Gessler

Przepisy

Obłędne gołąbki z ziemniakami wg. Magdy Gessler

Czytaj więcej >