Smakosze.pl Porady Jak wykorzystać ocet w domowej uprawie ogórków?
canva/eleonimages

Jak wykorzystać ocet w domowej uprawie ogórków?

8 maja 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Ocet jest powszechnym produktem, który najczęściej wykorzystuje się do gotowania lub czyszczenia. Marynowane w nim warzywa zakonserwowane są na długie lata, a mocno zapieczone zabrudzenia wręcz same odchodzą, po porządnym namoczeniu w occie.

W maju wielu z nas decyduje się na rozpoczęcie pracy w ogródku czy na działce - pielęgnacja grządek, krzewów i roślin jest interesującym i pasjonującym zajęciem. Niestety, widok mszyc na łodygach roślin może zepsuć najlepsze popołudnie. Dlatego pokazujemy co zrobić, aby się ich łatwo pozbyć.

Ocet pomoże uporać się z mszycami

Od lat znamy sklepowe preparaty, dzięki którym szkodniki przestaną szkodzić naszym grządkom i kwiatom doniczkowym. Są one jednak często chemiczne i mogą w negatywny sposób wpływać na ekologię czy rośliny, które nimi potraktujemy.

Mszyce obecne na wielu roślinach bardzo łatwo zauważymy. Z wykle są to larwy w wielu kolorach: jasnożółte, oliwkowe, różowe, czerwono-zielone, popielate, w różnych odcieniach zieleni, brązu i czerni, ale ich charakterystyczny wygląd nie pozwala pomylić ich z innym szkodnikami. Lepka spadź zbierająca się na łodygach to kolejna wskazówka na obecność mszyc.

Aby sporządzić miksturę, wystarczy zmieszać 10 części wody z 1 częścią octu, przelać ją do odpowiedniego natrysku i spryskać nim roślinę, która jest dotknięta plagą mszy c. Można dodać do niej łyżeczkę szarego mydła albo kilka kropli płynu do mycia naczyń, co wzmocni jej działanie.

Na naszym portalu zdradziliśmy również wiele innych ciekawych informacji kulinarnych, które mogą cię zainteresować. Przeczytaj ten artykuł , w którym zdradzamy najnowsze doniesienia o niebezpiecznej substancji w gumach i słodyczach. W tym tekście pokazujemy jak przygotować kogel-mogel w bezpieczny sposób.

Źródło: schulzie, Getty Images

Cebulowy wywar na mszyce

Poza octem, można ugotować cebulowy wywar, którego mszyce nie znoszą. Pokrój cebulę w niewielkie kawałki wraz z łupiną, zalej ją 1 litrem wody i gotuj przez około 30 minut, aż warzywo zmięknie, a woda zabarwi się na brązowo.

Następnie należy jedynie ostudzić wywar, przelać ją do butelki ze spryskiwaczem i spryskać rośliny. Jeśli jeden oprysk nie zrobi większej różnicy, możesz powtarzać go co kilka dni do skutku, aż owady całkowicie znikną z twojego ogrodu.

Dobrym pomysłem jest również mechaniczne usunięcie mszyc, jeśli nie jest ich zbyt wiele. W tym celu trzeba jedynie przy pomocy rękawiczki ściągnąć je z łodyg, co skutecznie zahamuje proces dalszego namnażania się uporczywego szkodnika.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: homebook.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy