Niezwykły napar z fiołka wonnego
Niepozorne fiołki przeważnie nie wzbudzają większego zainteresowania u smakoszy. Warto się jednak nad nimi trochę pochylić. Fiołki wonne mogą pomóc nam w zatroszczeniu się o zdrowie. Dobrze sprawdzają się również jako dodatek do dań.
Jakie sekrety skrywają fiołki wonne?
Fiołki wonne można zastać w wielu miejscach. Porastają one polany, łąki oraz niektóre miejskie tereny. Bez wątpienia kwiaty prezentują się fantastycznie. Ich barwa jest miła dla oka. Mało kto spodziewałby się, że fiołki wonne można wykorzystać w nietypowy sposób .
Niedawno na naszym portalu gościła dzika róża i napar na jej bazie . Dziś sięgniemy po fiołki wonne. Wyjątkowe kwiaty dostarczają sporo witaminy C oraz saponin, które wykazują działanie przeciwzapalnie i moczopędnie.
Fiołki wonne skrywają w sobie także triterpeny oraz flawonoidy. Za ich sprawą wesprzemy swoją odporność oraz poprawimy kondycję skóry. Fiołki wonne najlepiej zbierać w miejscach z dala od dróg i ewentualnych zanieczyszczeń. Kwitną pod koniec marca i kwietnia.
Napar na bazie fiołków wonnych
Kiedy zebraliśmy już fiołki wonne, wówczas możemy przygotować z nich napar. Wspiera on odporność organizmu i pomaga w uporaniu się z infekcjami . Niektórzy zalecają go w przypadku kaszlu. Co nam będzie potrzebne?
(Wikipedia / Strobilomyces / CC BY-SA 3.0)
-
łyżeczka fiołków wonnych
-
szklanka wody
-
łyżeczka miodu
-
odrobina soku z cytryny
Na początku zagotowujemy wodę. Umieszczamy w niej fiołki wonne. Po 5 minutach wyłączamy ogień, a wywar odstawiamy na 20 minut . Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki. Taka mieszanka z pewnością dobrze wpłynie na nasz organizm.
Fiołki wonne w kulinariach
Okazuje się, że fiołki wonne możemy użyć również na inne sposoby. Jadalne są zarówno kwiaty, jak i młode liście. Idealnie sprawdzają się jako dodatek do sałatek i dekoracja zup . Jednak to nie koniec kulinarnych zastosować fiołków.
Fiołki wonne można suszyć i kandyzować. W takiej formie są dobrym zastępstwem dla słodzików. Nie da się ukryć, że przepiękne kwiaty skrywają wiele sekretów. Warto również zwrócić uwagę na czarny bez .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Haps; Wiedźma z rowerem; Wikipedia