Przepis na napar z dzikiej róży
Dzika róża to prawdziwy skarb, który często rośnie w naszych sadach i ogrodach. Jej owoce są prawdziwą skarbnicą cennych dla zdrowia składników. Jakie są zalety dzikiej róży? Poniżej zdradzamy, kto powinien po nią sięgać!
Właściwości dzikiej róży
Dzika róża jest prawdziwą skarbnicą witaminy C, dlatego przygotowywany na jej bazie syrop jest szczególnie polecany przy przeziębieniach i bólach gardła. Nie jest to jednak koniec zalet popularnej rośliny.
Spożywanie owoców dzikiej róży łagodzi niestrawność oraz wszelkie stany zapalne układu moczowego. Jej owoce ma również doskonały wpływ na pracę nerek. Wzmacnia także nasze naczynia krwionośne.
Nic dziwnego, że owoc znalazł bardzo szerokie zastosowanie w medycynie ludowej. Poniżej podajemy przepis na prozdrowotny napar przygotowany na bazie jej owoców.
Przepis na napar z dzikiej róży
Składniki:
7 owoców dzikiej róży
500 ml wody
Sposób wykonania:
Włóż owoce dzikiej róży do garnka i zalej je 500 mi wody, następnie doprowadź ją do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez około 10 minut. Przykryj garnek pokrywką i zaparzaj całą noc prozdrowotną herbatkę.
Zaleca się ją pić cztery razy w ciągu następnego dnia. Napar z dzikiej róży wzmocni nasz organizm, złagodzi dolegliwości ze strony układu trawiennego i sprawi, że zyskamy więcej energii. Nie jest jednak pewnej grupie osób. Kto nie powinien sięgać po napar z dzikiej róży?
Przeciwskazania do sięgania po dziką różę
Niestety nie wszyscy powinni sięgać po przetwory z dzikiej róży. Nie jest ona wskazana osobom, które przeszły atak serca, ponieważ zawiera w sobie rugosynę E, która może powodować zakrzepy i niestety zwiększyć ryzyko kolejnego zawału. Przed ewentualną kuracją dziką różą warto skonsultować się z odpowiednim specjalistą.
Polecamy również nasz tekst na temat wyjątkowych zalet owoców czarnego bzu. Znajdziesz go tutaj.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: smak dnia/ medonet/ poradnik zdrowie