Smakosze.pl
Czarny bez

pixabay/krzys16

Zdumiewające zalety owoców czarnego bzu

5 Maja 2021

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Czarny bez od lat ma swoje miejsce w medycynie ludowej. Jego owoce są prawdziwą skarbnicą wielu bardzo cennych dla zdrowia właściwości. Nie tylko wzmocnią naszą odporność, ale również pozwolą pozbyć się wielu niezbyt przyjemnych dolegliwości.

Owoce czarnego bzu mają nie mniej zastosowań niż jego kwiaty (więcej na ich temat pisaliśmy w tym artykule.) Poniżej zdradzamy, jakie są ich zalet oraz podajemy przepis na obłędny syrop, który każdy powinien mieć pod ręką.

Zalety owoców czarnego bzu

Czarny bez ma szereg wyjątkowych zastosowań. Syrop na ich bazie polecany jest podczas przeziębień ze względu na jego działanie napotne, wykrztuśne i przeciwgorączkowe. Dodatkowo owoce mają działanie przeczyszczające i odtruwające.

Stosuje się go również przy łagodzeniu skutków migreny i nerwobólów. Owoce czarnego bzu są również stosowane przy wypryskach, zapaleniach oraz innych problemach skórnych. Są również wykorzystywane do leczenia zapalenia spojówek.

W jaki sposób przygotować syrop z owoców czarnego bzu? Poniżej podajemy sprawdzony przepis na specyfik, który naprawdę warto mieć zawsze pod ręką.

Przepis na syrop z owoców czarnego bzu

Owoce czarnego bzu są dosyć cierpkie, ale kryją w sobie wielką moc. Szczególnie docenimy je zimą, gdy domowy syrop przygotowany na bazie tego składnika pomoże nam wzmocnić naszą odporność.

Lista składników:

  • 1 i 1/3 szklanki owoców czarnego bzu

  • 3 szklanki wody

  • 2 łyżki startego imbiru

  • 1 łyżeczka cynamonu

  • 1 goździk

  • 2 łyżeczki miodu

Sposób wykonania:

Dokładnie umyj owoce czarnego bzu, a następnie przełóż je do garnka i gotuj wraz z wodą, imbirem, cynamonem oraz goździkiem przez około 45 minut. 

Poczekaj aż nasz syrop nieco się ochłodzi i oddziel pulpę od soku. Na koniec posłódź go dwiema łyżeczkami dobrej jakości miodu. Przelej go do słoika i przechowuj w lodówce lub zapasteryzuj na zimę.

Syrop idealnie sprawdzi się jako dodatek do herbaty. Pamiętaj jednak, że podany artykuł nie jest poradą medyczną i przy wszelkich wątpliwościach należy skonsultować się z odpowiednim specjalistą. 

Polecamy również nasz artykuł o piorunującym działaniu liści laurowych. Przygotowana na ich bazie mikstura wzmocni nasze stawy i oczyści je ze złogów. Artykuł przeczytasz tutaj.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: medonet/ surojadek

Zapraszamy na nasz Instagram

undefined

Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbiera dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuje, podróżuje i czyta książki.Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Dieta

Ile filiżanek kawy można pić w ciągu dnia?

Czytaj więcej >

Dieta

Jak przygotowywać czosnek, by nie tracił smaku i właściwości?

Czytaj więcej >

Dieta

Czy lepiej zamiast cukru używać miodu?

Czytaj więcej >

Dieta

Fatalne wyniki po kontrolach lodów z automatów

Czytaj więcej >

Dieta

Czy jedzenie ogórków kiszonych na pusty żołądek jest zdrowe?

Czytaj więcej >

Dieta

Jakie produkty warto zjeść tuż przed pójściem spać?

Czytaj więcej >