Niezwykły patent na mizerię bez grama śmietany
Mizeria bez śmietany to doskonały dodatek do obiadu, a także lekka, zdrowa i pyszna przekąska. Wiosenna sałatka z ogórków z dodatkiem czosnku, miodu i innych aromatycznych przypraw to absolutny hit. Poznaj niezwykły patent na mizerię bez grama śmietany.
Mizeria bez śmietany to nowość w mojej kuchni, jednak bardzo szybko się do niej przekonałam. Sałatka jest lżejsza i rewelacyjnie łączy się z każdym daniem mięsnym, wegetariańskim i rybami. Mizeria dzięki odrobinie octu i miodu ma doskonały smak, którego koniecznie musisz spróbować.
Mizerię bez śmietany możesz zrobić na dwa sposoby: w wersji z pieprzem mielonym i posiekanym koperkiem, lub posiekaną papryczką chili i świeżą kolendrą. Lekka, ogórkowa sałatka w każdej wersji smakuje wyśmienicie. Danie ma słodko- pikantny smak i rozpływa się w ustach.
Jeśli nie przepadasz za smakiem świeżej kolendry, możesz zastąpić ją również koperkiem, szczypiorkiem lub natką pietruszki. Każda zielenina świetnie łączy się z orzeźwiającym ogórkiem i wszystkimi dodatkami.
Przygotuj również pełną smaku mizerię po węgiersku z cebulą i mieloną papryką, jest perfekcyjna.
Przepis na mizerię bez śmietany
Składniki:
-
2 duże ogórki zielone
-
2 ząbki czosnku
-
łyżka octu jabłkowego
-
łyżka miodu
-
posiekany koperek lub kolendra
-
sól
-
pół papryczki chili lub pieprz
Jak zrobić mizerię bez grama śmietany?
Ogórki zetrzyj na tarce lub pokrój w cienkie plastry, oprósz szczyptą soli i odstaw, żeby warzywa puściły wodę. Z papryczki chili wydrąż pestki, warzywo bardzo drobno posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę, dodaj go do ogórków, dodaj również papryczkę, miód, ocet.
Wymieszaj i wstaw do lodówki na 20-30 minut, aby mizeria się schłodziła. Po tym czasie wyjmij danie z lodówki, dopraw do smaku solą, oprósz posiekanym koperkiem lub kolendrą i podaj, smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/ phanlop888
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jak zrobić tradycyjne kiszone pomidory? Pyszny dodatek do sałatek
-
Jajka sadzone z ziemniakami w bulionie. Alternatywa dla klasyki
Źródło: mamadu.pl